28 Νοε 2012
0 σχόλια

Ηλεία: Συνεργασία για πολλά, παιδικά χαμόγελα !


Από την Ανδρίτσαινα, τη Φιγαλεία , την Κουστοχέρα και το Περιστέρι άρχισε από προχθές και συνεχίστηκε χθες η περιοδεία των οδοντιάτρων της Ηλείας με την συνδρομή της κινητής
μονάδας του «Χαμόγελου του Παιδιού» προκειμένου να εξετάσουν δωρεάν ως και 1000 παιδιά προσχολικής ηλικίας και του Δημοτικού, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νομού μας.
Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται σε συνεργασία της γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π. Ε Δυτικής Ελλάδας, της Α/θμιας Εκπαίδευσης του νομού μας και του « Χαμόγελου».

Η αξία της πρόληψης

«Στην Ευρώπη το 86-90% των παιδιών υποβάλλονται σε προληπτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους και μόλις το 3%  από αυτά τα παιδιά προσβάλλονται από τερηδόνα ως την ηλικία των 3 ετών, ενώ στην χώρας μας τα ποσοστά είναι τα αντίστροφα», δήλωσε χθες ο κ. Κ. Σπίνος, θέλοντας να τονίσει τη σημασία της πρόληψης για την στοματική υγεία, καυτηριάζοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο έλεγχος αυτός δεν έχει προβλεφθεί από κανένα ασφαλιστικό οργανισμό, ούτε καν από το ΕΣΥ από την στιγμή που δημιουργήθηκε.

Το κενό αυτό καλύπτει από το 1992 ο Σύλλογος Οδοντιάτρων Ηλείας, εφαρμόζοντας προγράμματα ενημέρωσης που ανεβάζουν σημαντικά τα ποσοστά πρόληψης της στοματικής υγείας στην παιδική ηλικία, είπε ο κ. Σπίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στην συνεργασία του Συλλόγου στην παρούσα φάση με την Περιφέρεια και όλους τους φορείς, επεσήμανε δε ότι στις επισκέψεις που πραγματοποιούν οι συνάδελφοί του, καλό θα ήταν να συμπεριληφθεί και η ειδικότητα του ορθοδοντικού.  

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε χθες στο Διοικητήριο Ηλείας με αφορμή την έναρξη του προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου σε μαθητές δυσπρόσιτων σχολείων,  από τον αντιπεριφερειάρχη  Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών Γ. Γεωργιόπουλος , την Δ/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βουρλούμη, τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας κ. Σπίνο τον εκπρόσωπο του Χαμόγελου του Παιδιού Γ. Λαμπρόπουλο , παρουσία του προϊσταμένου της Δ/νσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π. Λιαρόπουλο που έχει την ευθύνη κατάρτισης του Προγράμματος.

Ο κ. Γιωργιόπουλος, τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου που αφορούσε σε εξετάσεις γυναικών για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στους τρείς νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και δήλωσε ικανοποιημένος που ο σχεδιασμός που ξεκίνησε με τον κ. Λαμπρόπουλο από το καλοκαίρι, υλοποιείται στην Π. Ε Ηλείας.

Το πρόγραμμα θα διατρέξει 26 σχολικές μονάδες  στους ορεινούς  όγκους  των  δήμων  Ηλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Κρέστενας –Ανδρίτσαινας και την Φιγαλεία του Δήμου Ζαχάρως.
Για την κρίση που έχει σαν συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, η οποία με τη σειρά της αντανακλά στην υγεία των παιδιών, αναφέρθηκε η κ, Βουρλούμη.

Η πρωτοβουλία  αυτή της Περιφέρειας δήλωσε, έρχεται να καλύψει μια ανάγκη που χρόνο το χρόνο γίνεται μεγαλύτερη. Από το πρόγραμμα συνέχισε, θα προκύψουν στοιχεία τόσο για την κατάσταση της στοματικής υγείας των μαθητών μας και αφετέρου θα μπορούν μέσω της κινητής μονάδας του «Χαμόγελου» να γίνουν μικρές παρεμβάσεις και ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάζονται στο πρόγραμμα.

Για εξαιρετική πρωτοβουλία μίλησε ό κ. Λαμπρόπουλος από την οποία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το «Χαμόγελο του Παιδιού» καθώς αφορά παιδιά και μάλιστα παιδιά απομακρυσμένα από το κέντρο και υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει αν το πρόγραμμα επεκταθεί και σε άλλους νομούς της Περιφέρειας.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα η μονάδα θα βρίσκεται στο Γούμερο, αύριο σε Μουζάκι και Χειμαδιό και θα κλείσει την πρώτη εβδομάδα, με επίσκεψη σε Βασιλάκι και Νεμούτα.

ilialive.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top