Ετσι προσφωνεί τους Ανδριτσανίτες συμπατριώτες του (πριν από 175 χρόνια) ο δωρητής της Δημόσιας Ιστορικής βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας Αγαθόφρων Νικολόπουλος.
Τους ανακοινώνει από το Παρίσι την πρόθεσή του να τους δωρίσει όλη τη βιβλιοθήκη του «εις φωτισμόν των υμετέρων τέκνων» και τους προτρέπει να δημιουργηθεί «σχολείον ελληνικόν» για να φωτίσει όλα τα ελληνόπουλα της περιοχής που μόλις είχαν βγει από τα πυκνά σκοτάδια της σκλαβιάς και να αποτελέσει (το σχολείο) «κοινή Ακαδημία δι’ όλην την Πελοπόννησον».
Στη συνέχεια ο δωρητής αφού τοποθέτησε σε κιβώτια τα βιβλία και έγραψε στην πρώτη σελίδα με ανεξίτηλη μελάνι τις λέξεις «Κτήμα ιερόν της Ανδρίτσαινας, δώρον Αγαθόφρονος Νικολόπουλου» τα έστειλε στην πατρίδα του.
Μετά από λίγο αναγγέλθηκε και ο θάνατός του που προήλθε από κάποια γάγγραινα που έπαθε στο δεξί χέρι κατά την τοποθέτηση των βιβλίων στα κιβώτια.
Στη συνέχεια η Δημόσια ιστορική βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας με τα ανεκτίμητης αξίας παλαιά βιβλία και το ιστορικό της αρχείο με ντοκουμέντα της Επανάστασης του 1821, εμπλουτίστηκε και με άλλα βιβλία και έγινε μια εστία μάθησης και πολιτισμού στην καρδιά της Πελοποννήσου.
Λειτουργεί στην άλλοτε πρωτεύουσα της επαρχίας Ολυμπίας την ιστορική Ανδρίτσαινα και στεγάζεται σε ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο, εξυπηρετείται δε από 2 υπαλλήλους.
Και ενώ αυτή ήταν η πρόθεση του δωρητή πριν από 175 χρόνια
(οι νεοέλληνες του 2013) ήθελαν να αποφασίσουν διαφορετικά.
Στα πλαίσια των οικονομιών (σχεδίαζαν την κατάργηση ή τη συνένωσή της) με αυτή του Ληξουρίου Κεφαλληνίας !! .
Αυτοί που το σκέφτηκαν αυτό εκτός του ότι είναι ανιστόρητοι φαίνεται ότι δε γνωρίζουν και γεωγραφία γιατί ως γνωστόν η Ανδρίτσαινα βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου και το Ληξούρι στο Ιόνιο πέλαγος.
Δείτε τώρα το βίντεο και γνωρίστε την ιστορία της Δημόσιας Ιστορικής βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΑΘΟΚΛΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ
Public Historical Library of Andritsaina από andritsainalib
ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ http://www.dailymotion.com
Μια μικρή επισήμανση, το κτήριο που φαίνεται στη φωτογραφια, δεν είναι η βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινα, αλλά το σπίτι του Πολύδωρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ..
Διαγραφή