23 Απρ 2014
0 σχόλια

ΗΛΕΙΑ: Ζημιές σε Αμαλιάδα και κάμπο από χαλαζόπτωση

Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη για τον Απρίλιο  οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών

Στην αναγκαιότητα τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ αναφέρονται και πάλι οι παραγωγοί, που από τη μια είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν υψηλά ασφάλιστρα για κάλυψη της παραγωγής τους και από την άλλη διαπιστώνουν ότι επί της ουσίας είναι απροστάτευτοι, όταν πρόκειται για πρώιμες καλλιέργειες!


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση παραγωγών που έχουν πρώιμες καλλιέργειες καρπουζιού αλλά και άλλων κηπευτικών και υπέστησαν ζημιές από την χαλαζόπτωση που έπληξε το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής την ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας έως και το Βαρθολομιό.

Λόγω των αργιών του Πάσχα, δεν είχαν αρχίσει ακόμα ως χθες οι αναγγελίες των ζημιών στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ώστε να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των παραγωγών που επλήγησαν.

Ωστόσο, βάσει κανονισμού, γνωρίζουν ότι τα πρώιμα κηπευτικά αποζημιώνονται όταν πλήττονται από θεομηνίες, μετά την 1η Μαίου !

Οι ίδιοι οι παραγωγοί απορούν γιατί να πληρώνουν τον ΕΛΓΑ όλους τους μήνες του χρόνου και μάλιστα με υψηλά ασφάλιστρα ( 40 ευρώ το στρέμμα) και για καλλιέργειες όπως το καρπούζι που είναι πολύ δαπανηρές να μην υπάρχει κάλυψη ενωρίτερα. Είναι δεδομένο δε ότι η πρωιμότητα στην συγκεκριμένη καλλιέργεια τόσο στην Ηλεία, όσο και στην γειτονική Τριφυλία αποτελεί  «στοίχημα» για τους παραγωγούς, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια καλή τιμή.

Τώρα, όσοι επλήγησαν, και δεν θα αποζημιωθούν αλλά και δεν πρόκειται ποτέ να φυτά να επανέλθουν και να αποδώσουν την αναμενόμενη παραγωγή ( πέρα από το γεγονός ότι χάνουν την πρωιμότητα).

Και … παράταση καταβολής από τον ΕΛΓΑ

Στο μεταξύ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ αποφάσισε  την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2013 από τους αγρότες , έως τις 30 Απριλίου 2014.  Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί  σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.  Το Δ. Σ του ΕΛΓΑ έλαβε την παραπάνω απόφαση εκτιμώντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την αδυναμία ορισμένων παραγωγών να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που έληγε στις 31 Μαρτίου 2014.

Με δεδομένο ότι μετά τις 30 Απριλίου 2014 δεν μπορεί να δοθεί άλλη παράταση, επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές το 2013 θα πρέπει εντός της παραπάνω προθεσμίας να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2013 διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα λάβουν τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν.

Με πληροφορίες από την: eproini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top