12 Μαΐ 2014
0 σχόλια

ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΩΣ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΧΩΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

«Πρωταθλήτρια» είναι πάλι η Ελλάδα, η οποία επέστρεψε στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως «πλοιοκτήτρια» χώρα του κόσμου (σε συνολική χωρητικότητα).

Συγκεκριμένα οι Έλληνες εφοπλιστές κατάφεραν να εκτοπίσουν στη δεύτερη θέση τους Ιάπωνες από την κορυφή, διαθέτοντας 4.489 πλοία συνολικής χωρητικότητας 164 εκατ. τόνων, έναντι 157,4 τόνων και 8.537 πλοίων των Ιαπώνων.

Η επιτυχία αυτή των Ελλήνων εφοπλιστών μάλιστα βρέθηκε και στο επίκεντρο του ξένου Τύπου με την Le Monde να την φιλοξενεί ως βασική είδηση.


Τα ονόματά τους προκαλούν δέος στη ναυτιλιακή βιομηχανία ανά τον κόσμο καθώς πρωταγωνιστούν μόνιμα στις ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων δαπανώντας δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την ενίσχυση των στόλων τους, ενώ είναι γνωστοί και ως «tonne millionaires», διαθέτοντας όλοι τους στόλους χωρητικότητας εκατομμυρίων τόνων.
Ενδεικτικό του μεγέθους των εφοπλιστών αυτών που ανήκουν στο «top five» είναι ότι το άθροισμα των στόλων που ελέγχουν σήμερα ανέρχεται σε 461 πλοία χωρητικότητας 64,1 εκ. τόνων, όταν το σύνολο των Ελλήνων πλοιοκτητών διαχειρίζεται 4.894 πλοία με συνολική χωρητικότητα 291,7 εκ. τόνων.

Αντιπροσωπεύουν δηλαδή το 22% της χωρητικότητας σε τονάζ του ελληνόκτητου στόλου. Ο Γιάννης Αγγελικούσης, ο Γιώργος Οικονόμου, ο Γιώργος Προκοπίου, η Αγγελική Φράγκου και ο Πήτερ Λιβανός είναι οι πέντε πιο ισχυροί εφοπλιστές της χώρας εκείνης που ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο.

Σύμφωνα με την έκθεση όπως αναφέρουν Τα Νέα , η Ελλάδα, βρίσκεται στην πρώτη θέση και ακολουθούν η Ιαπωνία στη δεύτερη, στην Τρίτη η Κίνα και στην τέταρτη θέση, η Γερμανία. Μάλιστα τη λίστα των δέκα πρώτων χωρών στην ποντοπόρο ναυτιλία συμπληρώνουν η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη, η Ιταλία και η Δανία.

Οι Ελληνες πλοιοκτήτες όμως, που επέδειξαν συγκράτηση τα χρόνια της εκρηκτικής ανόδου, άρχισαν να καλύπτουν το χαμένο έδαφος το 2010 και από το 2014 βρίσκονται και πάλι στην κορυφή της κατάταξης, με συνολικό στόλο 164 εκ. gt. Στην τρίτη θέση εμφανίζεται η Κίνα με 6.427 πλοία χωρητικότητας 116,6 εκ. gt και στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Γερμανία με στόλο συνολικής χωρητικότητας μόλις 95 εκ. gt. Τη λίστα των 10 πρώτων χωρών στην ποντοπόρο συμπληρώνουν η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη, η Ιταλία και η Δανία.

Πηγή: koolnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top