3 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Στο στόχαστρο του ΟΓΑ μπαίνουν χιλιάδες αγρότες

Στο «μικροσκόπιο» του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) θα βρεθούν εντός του Μαΐου χιλιάδες αγρότες οφειλέτες του ΟΓΑ στο Νομό Ηλείας και στους υπόλοιπους αγροτικούς Νομούς της Χώρας. 

Άμεσα, σύμφωνα με τις εντολές που δόθηκαν, θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται τα πρώτα ειδοποιητήρια στους αγρότες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους ειδάλλως θα ενεργοποιηθούν τόσο οι διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων, όσο και ο συμψηφισμός των κοινοτικών επιδοτήσεων με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Οργανισμό.

Το σύνολο των κοινοτικών επιδοτήσεων για φέτος υπερβαίνει τα 2 δισ. οπότε το 40% των χρημάτων κινδυνεύει να δεσμευτεί υπέρ ΟΓΑ εάν οι αγρότες δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους.


Πάντως είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός ανάβει το «πράσινο φως» για να παρακρατηθούν ποσά απευθείας από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο του συμψηφισμού τους και με άλλες οφειλές αγροτών προς το Δημόσιο ή προς τις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή, 248.277 οφειλέτες θα βρίσκονται στο εξής στο «κυνήγι» του ΚΕΑΟ.Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε στη Βουλή ο Υπ. Εργασίας, ο ΟΓΑ θα πρέπει να διαβιβάσει στο ΚΕΑΟ άμεσα, τόσο τις καθυστερούμενες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ όσο και τις άνω των 5.000 ευρώ οφειλές που έχουν καταστεί απαιτητές λόγω μη τήρησης προηγούμενων ρυθμίσεων.

Ο κ. Βρούτσης μάλιστα δεν άφησε κανένα περιθώριο για βελτιώσεις στις ρυθμίσεις χρεών των αγροτών ενώ ενημέρωσε πως από τα στοιχεία που τηρεί ο ΟΓΑ σε σύνολο 294.665 οφειλετών ασφαλισμένων, 25.404 οφειλέτες έχουν προβεί σε ρύθμιση των εισφορών τους με βάση προηγούμενες ρυθμίσεις ενώ 20.984 οφειλέτες έχουν προβεί σε ρύθμιση με βάση τη «Νέα Αρχή» από 28/8/2013 έως 31/12/2013.

Παρενθετικά να σημειώσουμε πως οι αυτοτελώς απασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές εισφορές τους για όσο χρόνο είναι ασφαλισμένοι, ενώ για τους μισθωτούς-ανειδίκευτους εργάτες του πρωτογενούς τομέα, υπόχρεος για την καταβολή τους είναι ο εργοδότης.

Οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές είναι απαιτητές στο τέλος κάθε εξαμήνου και για την καταβολή τους, ο ΟΓΑ στέλνει σε κάθε ασφαλισμένο και εργοδότη ειδική ειδοποίηση-απόδειξη καταβολής της εισφοράς.

Στο πλαίσιο λοιπόν της προσπάθειας είσπραξης των χρεών, εντός των ημερών ο ΟΓΑ θα στείλει προς τους εργοδότες και ασφαλισμένους του, επιστολή με την οποία θα τους ενημερώνει για τις δυνατότητες ρύθμισης που τους παρέχει ο ν. 4152/2013, για τη σύσταση του ΚΕΑΟ και για τις οφειλές που διαβιβάζονται σε αυτό.

Οι οφειλέτες μάλιστα θα ειδοποιούνται, ότι οι καθυστερούμενες εισφορές τους μεταφέρθηκαν στο ΚΕΑΟ, το οποίο πλέον είναι αρμόδιο για τη διαχείρισή τους και στο οποίο θα διαβιβάζεται και κάθε μελλοντική τους οφειλή ανεξαρτήτως ποσού.

Η διαδικασία που θα ακολουθεί το ΚΕΑΟ είναι γνωστή. Θα αποστείλει πρόσκληση για την τακτοποίηση των οφειλών με την προειδοποίηση της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ

Σχετικά με τη ρύθμιση χρεών, να επισημάνουμε πως οι αγρότες μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στον ΟΓΑ, καταβάλλοντας το ποσό σε 12 δόσεις μέσω της Πάγιας ρύθμισης ή σε περισσότερες δόσεις μέσω της «Νέας Αρχής», η οποία «τρέχει» από πέρυσι το καλοκαίρι.

Αρχικά οι ισόποσες μηνιαίες δόσεις ήταν έως 46, επειδή όμως η καθυστερημένη ένταξη στη ρύθμιση μειώνει ανάλογα τον αριθμό δόσεων, όποιος ενταχθεί σήμερα δικαιούται έως 37 δόσεις.

Η δυνατότητα ρύθμισης για τη «Νέα Αρχή» παρέχεται για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012 και σε οφειλέτες οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής των οφειλών τους ή υπήχθησαν αλλά έχουν εκπέσει του δικαιώματος συνέχισης προηγούμενων ρυθμίσεων.

Η δυνατότητα ρύθμισης παρέχεται εφόσον καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1-1-2013 και εφεξής. Σύμφωνα με το νόμο, ο διακανονισμός γίνεται σε δόσεις και δεν μπορεί να επεκτείνεται πέραν της 30-6-2017.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές που ξεκινούν από τα 500 ευρώ, ενώ η μηνιαία δόση ορίζεται από 20 έως 200 ευρώ.

Το ελάχιστο ποσό δόσης, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, είναι:

- Για οφειλές από 500 έως 1.380 ευρώ, 20 ευρώ.
- Από 1.380 έως 3.000 ευρώ, 50 ευρώ.
- Από 3.000 έως 5.000 ευρώ, 75 ευρώ.
- Από 5.000 έως 7.000 ευρώ, 100 ευρώ.
- Και για οφειλές άνω των 10.000, 200 ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που έχει εκδώσει ο ΟΓΑ η καταβολή της πρώτης δόσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός επτά εργασίμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για ρύθμιση.
Μέσα στην ίδια προθεσμία θα πρέπει να καταβληθεί και η τρέχουσα εισφορά του εξαμήνου.

Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top