15 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Financial Times: Το απόρρητο "Πλάνο Z" για την Ελλάδα

Το μυστικό "Πλάνο Ζ" για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times, που ρίχνει φως στα σκοτεινά σημεία των ετών της κρίσης- γεγονότα που βίωσε η Ελλάδα, χωρίς ποτέ να γίνουν επισήμως γνωστά.

Ο συντάκτης των FT, Πίτερ Σπίγκελ, δημοσιεύει ότι δύο ημέρες πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 (15/6), ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, ενημερώθηκε ότι εκείνη την ημέρα οι Έλληνες είχαν τραβήξει από τις τράπεζες περισσότερα από 3 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ).


"Ήταν ζήτημα ημερών. Μία ολοκληρωτική τραπεζική κρίση θα μπορούσε να είχε ξεσπάσει", λέει ο κ. Προβόπουλος.

Σε αυτή την περίπτωση, οι τράπεζες της χώρας θα έμεναν χωρίς χαρτονομίσματα μέσα σε μία ή δύο ημέρες...

Το δημοσίευμα των FT σημειώνει ότι την ίδια στιγμή, μία ομάδα 25 αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ (σε υποομάδες στην Επιτροπή στις Βρυξέλλες, στην ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και στο ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον) επεξεργαζόταν πλήρες σχέδιο για την ανοικοδόμηση των ελληνικών οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποδομών στην περίπτωση εξόδου από το ευρώ.

Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι ότι η ομάδα αυτή εκπονούσε το έργο της επί μήνες χωρίς η Αθήνα να έχει καμία γνώση για την παρουσία και τη δράση της.

Το μυστικό σχέδιο ήταν γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ως "Πλάνο Ζ". 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι που εργάστηκαν στο συγκεκριμένο απόρρητο σχέδιο υποστηρίζουν ότι δεν αφορούσε σε έναν οδικό χάρτη για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Φοβούνταν ότι το "Grexit" θα σπείρει τον όλεθρο στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, προκαλώντας "bank runs" και σε άλλες ανίσχυρες οικονομίες της ευρωζώνης, εγείροντας ταυτόχρονα ερωτήματα για το ποια θα είναι η επόμενη χώρα που θα ακολουθήσει την Ελλάδα.

Ο Πέτερ Σπίγκελ αναφέρει ότι από τις αρχές του 2012 πολλοί από τους αξιωματούχους της ευρωζώνης και του ΔΝΤ εκτιμούσαν ότι είναι ανεύθυνο το να μην υπάρχει προετοιμασία για το ενδεχόμενο μίας ελληνικής εξόδου.

"Πάντα λέγαμε ότι είναι σκοπός μας να τους κρατήσουμε μέσα", λέει ένας από τους επιτελείς της μυστικής ομάδας. Και προσθέτει: "Είναι μηδενική η πιθανότητα να φύγουν; Όχι. Εάν είσαι στο ΔΣ μίας εταιρείας και έχεις μία πιθανότητα 10% να συμβεί κάτι τέτοιο, προετοιμάζεις τον εαυτό σου".

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: nooz.gr
Διαβάστε: Το άρθρο των Financial Times

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top