31 Ιουλ 2014
0 σχόλια

Αργεντινή: Η επιλεκτική χρεοκοπία και τα αρπακτικά που την έριξαν στα βράχια

«Basta Buitres» -Φτάνει πια, αρπακτικά» και «Αργεντινή Ενωμένη», γράφουν οι αφίσες στους δρόμους της χώρας που κηρύχθηκε σήμερα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Το τι σημαίνει αυτό και ποιά είναι τα «αρπακτικά», παρακάτω σε 6 ερωτήσεις-απαντήσεις.

Από σήμερα το πρωί η Αργεντινή έχει τεθεί  σε επιλεκτική στάση πληρωμών. Ξένα funds «αρπακτικά» ευθύνονται γι'αυτό αλλά οι συνέπειες για τη χώρα θα είναι πολύ μικρότερες από εκείνες του 2001, της ολοκληρωτικής χρεοκοπίας.


Η Αργεντινή, η τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, δεν μπόρεσε να βρει συμφωνία με τα αμερικανικά funds για την αποπληρωμή του χρέους της. Για δεύτερη φορά σε 13 χρόνια η χώρα βρίσκεται σε στάση πληρωμών. Η Αργεντινή οφείλει 539 δισ δολάρια στους πιστωτές της και κούρεψε κατά 70% τα ομόλογά της, μετά την οικονομική κρίση του 2001. Αλλά ένας αμερικανός δικαστής ζητάει περισσότερα.

Η εν λόγω δικαστική απόφαση απαιτεί από την Αργεντινή να πληρώσει 539 εκατ. δολάρια στους κατόχους «κουρεμένων» ομολόγων. Τα χρήματα υπάρχουν, βρίσκονται ήδη σε αμερικανικές τράπεζες, αλλά για να τα εισπράξουν οι δικαιούχοι, η κυβέρνηση πρέπει να βάλει άλλο 1,5 δισ. δολάρια για τους κατόχους των funds. Αυτό το τελευταίο δεν συνέβη.

To ποσό είναι μικρό για μια χώρα με συναλλαγματικά αποθέματα περίπου 30 δισ. δολαρίων. Όμως το ζήτημα είναι ότι αν το Μπουένος Αϊρες πλήρωνε αυτό μικρό ποσό στα funds, τότε και οι κάτοχοι των «κουρεμένων» ομολόγων θα μπορούσαν να επικαλεστούν τη ρήτρα RUFO (Rights Upon Future Offers) και να ζητήσουν περισσότερα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, έως 100 δισ. δολάρια.

Διάβασε περισσότερα εδώ: iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top