26 Ιουλ 2014
0 σχόλια

Ε.Ο.Ε: Στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας το «μπαλάκι»

Απάντηση της Ε. Ο. Ε για το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων που παραμένει κλειστό

Για λόγους ασφάλειας, δεν λειτουργεί το  Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, απαντά στην « Π»  η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, μετά το προχθεσινό μας άρθρο μας .

Και μάλιστα μας ψέγει γιατί υιοθετήσαμε άκριτα τις καταγγελίες του Συλλόγου « Επτάλοφος» για  μεταφορά των εκθεμάτων που φιλοξενεί.


Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η « Π» φιλοξένησε την συγκεκριμένη καταγγελία –χωρίς να την υιοθετήσει – και έθεσε απλά ερωτήματα : Γιατί το Μουσείο παραμένει κλειστό  για τέταρτο, τώρα πλέον,  χρόνο και τι ακριβώς συμβαίνει με τα εκθέματά του, αν ευσταθούν οι καταγγελίες αλλά επίσης  ποια είναι , πόσα είναι ,  αν είναι και που καταγεγραμμένα…

Η απάντηση της  ΕΟΕ  έχει ως εξής :

«Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο υιοθετεί μία δήθεν καταγγελία του Συλλόγου «Επτάλοφος» χωρίς να προχωρήσει ο συντάκτης σας στη διαδικασία να διασταυρώσει εάν αληθεύουν τα όσα ανυπόστατα περιέχει η ανακοίνωση του Συλλόγου ή να επικοινωνήσει με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και να φιλοξενήσετε στο ίδιο ρεπορτάζ, τη θέση της ΕΟΕ.

Η ΕΟΕ δηλώνει κατηγορηματικά ότι, παρότι τα κλειδιά του Μουσείου τα έχει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος έχει αναλάβει και την εκμετάλλευση του, κανένα από τα εκθέματά του δεν έχει αφαιρεθεί ούτε φυσικά έχει μεταφερθεί στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης ή σε οποιοδήποτε άλλο Μουσείο του κόσμου.

Ο μοναδικός λόγος που το Μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων παραμένει κλειστό, είναι λόγω ακαταλληλότητας του κτηρίου από πρόσφατο σεισμό και δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει για λόγους ασφαλείας, γεγονός που έχουν πιστοποιήσει και οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αρχαίου Ολυμπίας.

Η ΕΟΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκτιμηθεί το ύψος των ζημιών αλλά και να εκταμιευθεί το σχετικό ποσό από το «Ταμείο Μολυβιάτη» και πλέον όπως μας διαβεβαιώνει ο Δήμος, το πρόγραμμα επιλογής των έργων για υλοποίηση από το συγκεκριμένο Ταμείο προχωρά.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ΕΟΕ «ουδέποτε έκλεισε το Μουσείο», ούτε τα «εκθέματα έχουν κάνει φτερά», όπως τόσο παραπλανητικά αναγράφει η ανακοίνωση και αναδημοσιεύει η εφημερίδα σας.Για όλους αυτούς τους λόγους, παρακαλούμε για την άμεση επανόρθωση, δημοσιεύοντας την απάντηση της ΕΟΕ στην εφημερίδα σας, προκειμένου να μην παραπλανάται το αναγνωστικό κοινό της Ηλείας» .

Από την απάντηση της ΕΟΕ, προκύπτουν άλλα ερωτηματικά  που αφορούν στον Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας  και είναι πολύ σοβαρά για να μένουν αναπάντητα. Αν όντως έχει την εκμετάλλευση του Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων γιατί επί τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχει προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστεί η επαναλειτουργία του;

Σε ποιόν «πρόσφατο» σεισμό αναφέρεται η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, εξ αιτίας του οποίου το κτήριο κατέστη επικίνδυνο; Γιατί ο πιο  «πρόσφατος» ισχυρός σεισμός  στην Ηλεία, σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2008 , αλλά τότε δεν είχε κλείσει το συγκεκριμένο Μουσείο.

Έχει πράγματι συνταχθεί μελέτη με στόχο να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Μολυβιάτη; Έχει ενταχθεί το έργο; Και ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα της κτηριακής αποκατάστασης, ώστε να υπάρξει προοπτική επαναλειτουργίας του;

Πέραν τούτων, αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του κλειστού Μουσείου θα συζητηθεί και  στη Βουλή καθώς δυο Ηλείοι βουλευτές της Ν. Δ οι  κκ Γ. Κοντογιάννης και Ανδρέας Μαρίνος κατέθεσαν ( με διαφορά μιας μέρας ) ερωτήσεις και ευελπιστούμε σε πιο σαφείς απαντήσεις και από τα αρμόδια υπουργεία .

Πηγή: eproini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top