5 Αυγ 2014
2 σχόλια

ΕΝΦΙΑλαλαγμός για χιλιάδες Ηλείους!

Εμβρόντητοι έχουν μείνει χιλιάδες  ιδιοκτήτες οικοπέδων, ακινήτων και αγροτεμαχίων στην Ηλεία όταν από προχθές το απόγευμα άρχισαν να πληροφορούνται το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία δεν τους αποφέρουν κανένα εισόδημα αλλά όπως προκύπτει πλέον με αριθμούς, με βάση τα εκδοθέντα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, υπερφορολογούνται.


Οι αντιδράσεις πολλές, τόσο στις πόλεις του νομού όσο και στα δημοτικά διαμερίσματα, καθώς αγροικίες στα δημοτικά διαμερίσματα του Πύργου εμφανίζονται να έχουν μεγαλύτερη αντικειμενική αξία από σπίτια - φιλέτα σε μεγάλες πόλεις της χώρας!

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα αγρότη από τον Αμπελώνα που καλείται να πληρώσει 3.900€ για αγροικία 50 τ.μ. που βρίσκεται μέσα σε οικόπεδο ενός στρέμματος.

Και δεν είναι το μοναδικό στο Βούναργο, τη Μυρτιά και άλλες περιοχές από τις οποίες είχαμε διαμαρτυρίες (έσπασαν χθες το τηλέφωνα του patrisnews.com)  από ιδιοκτήτες ακινήτων ο φόρος ξεπερνά και τις 20.000 ευρώ, δηλαδή θα πρέπει να πληρωθεί δόση 4.000 ευρώ (!) στο τέλος Αυγούστου από χρήματα που δεν υπάρχουν…

Σήμερα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι αντιδράσεις, μια και το σύστημα TAXIS θα έχουν περαστεί στο σύνολό τους τα εκκαθαριστικά….  

Αυτό δεν είναι χαράτσι… είναι καταστροφή!                 

Τα ειδοποιητήρια της εφορίας για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) φτάνουν στα σπίτια και προκαλούν οργή στους ιδιοκτήτες.

Το «χαράτσι» που υποτίθεται ότι καταργήθηκε, απλά ενσωματώθηκε, πολλαπλασιάστηκε με δυσνόητους συντελεστές εκτοξεύτηκε στα ύψη των αντικειμενικών αξιών σε μια εποχή που η αγορά ακινήτων ζει καθίζηση, μετατράπηκε σε Ενιαίο Φόρο και προκάλεσε... εγκεφαλικό σε όσους καλούνται τώρα να τον πληρώσουν.

«Το "χαράτσι" ερχόταν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ,  άρα ερχόταν στα ακίνητα που είχαν ηλεκτροδότηση. Ο Ενιαίος Φόρος βαραίνει κάθε ακίνητο: ακατοίκητα, μισογκρεμισμένα, χωράφια, οικόπεδα, βοσκοτόπια. Είτε "φέρνουν" είτε δεν "φέρνουν" έσοδα στους ιδιοκτήτες, αυτά τα ακίνητα φορολογούνται.

Είναι ο πρώτος και θεμελιώδης παραλογισμός του ΕΝΦΙΑ».  Χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που την εποχή του «χαρατσιού» πλήρωναν 500 ευρώ το χρόνο για το ακίνητο στο οποίο διέμεναν, ενώ σήμερα καλούνται να πληρώσουν περισσότερα από 2.000 ευρώ, καθώς έχουν προστεθεί οικόπεδα εκτός σχεδίου, ακίνητα των οποίων δεν έχουν την επικαρπεία και παραμένουν κλειστά, ή κληροδοτήματα που δεν ξέρουν που βρίσκονται. Και πρόκειται μόνο για ένα παράδειγμα...

Τι εννοεί;

Ο φόρος υπολογίζεται βάσει μιας κλίμακας η οποία λαμβάνει υπόψη την αντικειμενική αξία του κάθε ακινήτου. Με την καθίζηση, όμως, στην αγορά, η πραγματική αξία όλων των ακινήτων έχει καταρρεύσει. Καλείται λοιπόν να πληρώσει φόρο που αντιστοιχεί σε ακίνητα, επί παραδείγματι, 300.000 ευρώ, ενώ αν τα πουλήσει-αν ποτέ το καταφέρει- δεν θα πάρει περισσότερα από 100.000 ευρώ…

Γιώργος Κ.Ροζής
Πηγή: patrisnews.com

2 σχόλια:

  1. ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ & Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
    http://alfeiospotamos.pblogs.gr/2013/09/ta-kokkina-daneia-h-dynamh-twn-dhmwn.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
    http://alfeiospotamos.gr/?p=7493

    ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ. ΔΗΜΑΡΧΕ ΚΟΤΖΑ ΚΑΙ Δ.Σ. ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
    http://alfeiospotamos.gr/?p=5847

    ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΕΙ- END:ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ / ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
    http://alfeiospotamos.gr/?p=4796

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Toggle Footer
Top