10 Ιαν 2022
0 σχόλια

Φολόη Ηλείας: Περπατήστε στο μοναδικό επίπεδο δάσος της Ελλάδας

Ανακαλύψτε ένα ακόμα από τα πολλά κρυμμένα μυστικά της χώρας μας

Θεόρατες πλατύφυλλες βελανιδιές δημιουργούν ένα σχεδόν παραμυθένιο σκηνικό στην ορεινή Ηλεία και υποδέχονται τους ταξιδιώτες σε ένα από τα πολλά κρυμμένα μυστικά της Ελλάδας, το δρυοδάσος της Φολόης.

Ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000, το μοναδικό επίπεδο δάσος της Ελλάδας είναι ξεχωριστό, όχι μόνο σε ομορφιά, αλλά και ιδιαιτερότητα σε όλη την Ευρώπη.

Στα σύνορα μεταξύ των νομών Ηλείας, Αρκαδίας και Αχαΐας σε υψόμετρο 600 μέτρων και έκταση 218.000 στρέμματα, το δάσος απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από την κοιτίδα του Ολυμπισμού, την Αρχαία Ολυμπία.
Ο μύθος θέλει να ονομάστηκε έτσι από τον φίλο του Ηρακλή, Κένταυρο Φόλο

Ο Ηρακλής στην πορεία του για τον εντοπισμό του Ερυμάνθου Κάπρου, φιλοξενήθηκε από τον Φόλο, ο οποίος τον φιλοξένησε γενναιόδωρα.

Το θεϊκό κρασί, που κέρασε ο Φόλος τον Ηρακλή, αναστάτωσε τους υπόλοιπους Κένταυρους, οι οποίοι επιτέθηκαν στους δύο φίλους.
Στη διάρκεια της μάχης ο Φόλος πληγώθηκε κατά λάθος από τα βέλη του Ηρακλή, και έτσι ο ημίθεος ήρωας αποφάσισε να ονομάσει το δάσος προς τιμήν του φίλου του, Φολόη.

Σήμερα, 15 χλμ από το χωριό Λάλα ξεκινά το δρυοδάσος της Φολόης με τις υπέργηρες βελανιδιές του, απομεινάρι των αρχαίων δασών της Πελοποννήσου.
Κατά την περιήγηση σας στο δάσος, σε αρκετά σημεία η θέα προς το βουνά και την κοιλάδα του Αλφείου είναι συναρπαστική.

Στο δάσος κυριαρχούν οι ψηλές ευθύκορμες βελανιδιές. Στο παρελθόν χαρακτηριζόταν από πλούσια πανίδα, καθώς μπορούσε να συναντήσει κανείς ζαρκάδια, ελάφια και αγριογούρουνα.

Στις μέρες μας συναντάμε αλεπούδες, νυφίτσες, κουνάβια, σκαντζόχοιρους, χελώνες, και πολλά πτηνά  όπως, πέρδικες, τρυγόνια, κορυδαλλούς, δρυοκολάπτες, κουκουβάγιες και άλλα.
Στην αρχαιότητα, η βελανιδιά, επειδή ήταν το μεγαλοπρεπέστερο δένδρο, ήταν αφιερωμένη στον Δία και είχε τις προστάτιδές της, τις νύμφες Δρυάδες. 

Τα δάση της βελανιδιάς ήταν ιερά και προστατεύονταν με κάθε τρόπο.

Λόγω της μορφολογίας του, το δάσος της Φολόης είναι ιδανικό για δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία και ιππασία και θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη που θα το επισκεφθεί.


Πηγή: newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top