30 Οκτ 2014
0 σχόλια

Πρωτοβουλίες Τζαβάρα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Σημαντικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει ο Ηλείος βουλευτής και πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, Κώστας Τζαβάρας, σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Αρχικά ξεκινά μια προσπάθεια για να δημιουργηθούν ημερίδες στα κοινοβούλια διαφόρων χωρών όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών  ώστε να αρχίσει το θέμα να κινείται και προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος είναι να ενημερωθούν τα ξένα κοινοβούλια και να ευαισθητοποιηθούν για το θέμα.


Παράλληλα έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή ενός Διεθνούς διήμερου συνεδρίου στην Αθήνα, στις αρχές Δεκεμβρίου, για το ίδιο θέμα. Ο κ. Τζαβάρας χαρακτηρίζει το συνέδριο αυτό ως ένα γεγονός μεγάλης σημασίας , καθώς θα συμμετέχουν μεγάλες προσωπικότητες διεθνούς φήμης και κύρους, όπως καθηγητές Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, πολιτικοί και διπλωμάτες.

Θα γίνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τους καθηγητές Μπρεδήμα και Περάκη, και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου. Μάλιστα, για το συνέδριο έχει ήδη συσταθεί η οργανωτική επιτροπή.

Ανώτατοι Ιταλοί αξιωματούχοι

Πολύ σημαντική κρίνεται η συμμετοχή του Ιταλού Τζουζέπε Τεζάουρο ο οποίος είναι πρόεδρος του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου και καθηγητής  Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου της Νάπολη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη απόφασή του, το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας αναγνώρισε σε θύματα ναζιστικών εγκλημάτων να διεκδικήσουν  αποζημιώσεις από τη Γερμανία . Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει διαμάχες μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου  και ενδεχομένως θα ανοίξει το δρόμο και σε πολίτες άλλων χωρών , όπως της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Εξίσου σημαντική και η συμμετοχή του Τζουλιάνο Αμάτο  προέδρου  του Ευρωπαικού Οργανισμού  Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου και καθηγητή του Πανεπιστημίου Σαπιέντζα της Ρώμης.

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποφάσισε να δώσει δίμηνη παράταση στην επιτροπή που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους  για τον προσδιορισμό τυχόν ποσού αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Βασίλης Σφήνας
Πηγή: patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top