4 Νοε 2014
0 σχόλια

Ηλεία: Σημαντικά ευρήματα στο «φως» - Στο αρχαίο θέατρο Αίπυ στην Πλατιάνα

Έντονο επιστημονικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ανασκαφικές εργασίες στο αρχαίο θέατρο Αίπυ στην Πλατιάνα, στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν έλθει στο φως σημαντικά ευρήματα, τόσο στο κοίλο όσο και στη σκηνή.

Σύμφωνα με την τοπική έκδοση «Μακιστία», η προϊσταμένη της Ζ' ΕΠΚΑ κ. Γεωργία Χατζή με τους συνεργάτες της, την κ. Ζαχαρούλα Λεβεντούρη καθώς και με την αρχιτέκτονα (υπεύθυνη της αρχιτεκτονικής μελέτης) κ. Μαρία Μαγνήσαλη μελετούν μετά μεγάλης προσοχής τα ευρήματα και η κ. Χατζή για τα οποία σύντομα πρόκειται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.


Η ανασκαφή στο αρχαίο θέατρο, όπως είναι φυσικό, έχει προξενήσει το ενδιαφέρον πολλών ειδικών επιστημόνων και φορέων του τόπου, ενώ συγχρόνως έχει παρατηρηθεί αύξηση της επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο, κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τους κατοίκους και φορείς της περιοχής.

Επισκέψεις

Επίσκεψη εξάλλου στην Ακρόπολη και στο λίθινο θέατρο στο Αρχαίο Αίπυ, στο σημείο όπου πρόσφατα ξεκίνησαν και πάλι αρχαιολογικές ανασκαφές, έχουν πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα και διάφοροι εκπρόσωποι φορέων, αιρετοί κ.α.

 συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Μακισταίων κ. Φώτη Βλάχο, την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Χρυσοχωριτών κ. Τούλα Κυριακοπούλου, τον πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μακίστου κ. Νώντα Πόθο, τον πρόεδρο του συλλόγου Ζαχαραίων κ.Βασίλη Φουρλή, αλλά και κατοίκων της γύρω περιοχής.

Να σημειωθεί ότι το Αρχαίο Θέατρο Αιπίου το οποίο είναι χτισμένο στην ανατολική απόληξη του όρους Λαπίθα, χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. αι.

Το υπουργείο Πολιτισμού το έχει αναγνωρίσει ως το μοναδικό σωζόμενο πέτρινο αρχαίο θέατρο στο Νομό Ηλείας.

Ανασκαφές διενεργήθηκαν κατά το διάστημα 2002-2005 από τη Ζ΄ΕΠΚΑ σε συνεργασία με τη Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή.

Εξάλλου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μακισταίων και του Συλλόγου Χρυσοχωριτών έχει ανοιχθεί κουμπαράς στον οποίο συγκεντρώνονται δωρεές πολιτών προκειμένου να προωθηθεί η διάσωση και ανάδειξή του.

Κώστας Αντωνόπουλος
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top