18 Νοε 2014
0 σχόλια

Τραγικά απούσα η Πολιτεία στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών

ΚΕΠΕΠ Λεχαινών
Τι λένε οι εκπρόσωποι του δήμου – Έρχεται η υφυπουργός Υγείας Κ. Παπακώστα στην Ηλεία για το θέμα

Η κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών και Ειδικές Ανάγκες στα Λεχαινά προκαλεί και πάλι την κοινή γνώμη.


Ένα ρεπορτάζ του BBC World Service βασισμένο στα όσα παρουσίασε πριν πέντε χρόνια μια ομάδα αποφοίτων από την Ευρώπη που παρέμειναν στο ίδρυμα για μήνες ως εθελοντές, δίνει μεγαλύτερη διάσταση στο πρόβλημα με φόντο την Ελλάδα της κρίσης.

Οι εικόνες με τα ξύλινα κλουβιά, τα άτομα με βαριά νοητική στέρηση, δεμένα στα κρεβάτια τους, δεν είναι καινούριες. Όμως σοκάρουν κάθε φορά που παρουσιάζονται. Και προκαλούν οργή γιατί από το προηγούμενο ρεπορτάζ ως το επόμενο, παρά τις όποιες δεσμεύσεις από την Πολιτεία, κανείς δεν κάνει τίποτα.

Για περισσότερα από 65 παιδιά με ειδικές ανάγκες και βαριές αναπηρίες υπάρχουν μόλις έξι νοσηλευτές. Όταν σε αντίστοιχα κέντρα περίθαλψης στην Ευρώπη αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής ανά νοσηλευόμενο. Οι χώροι με τα διαχωριστικά δεν προστατεύουν μόνο τα νοσηλευόμενα άτομα από αυτοτραυματισμούς.

Προστατεύουν και το προσωπικό που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια κρίση που πιθανά να ξεσπάσει. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει μόλις ένας νοσηλευτής διαθέσιμος ανά βάρδια σε ένα κτίριο τριών ορόφων. Το ρεπορτάζ του BBC World Service αναφέρεται σε ένα σύγχρονο κέντρο για ανθρώπους με αναπηρία στην Ηλεία, το οποίο όμως είναι άδειο γιατί το ελληνικό κράτος δεν διαθέτει τα χρήματα για την πρόσληψη προσωπικού.

Η διοίκηση του ιδρύματος απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση για την εκ νέου δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα. Η αρμόδια Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Έφη Μπέκου, δήλωσε στο BBC, ότι υπάρχουν σχέδια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στο ίδρυμα των Λεχαινών και σε άλλα παρόμοια κέντρα περίθαλψης ανά την Ελλάδα.

Ανέφερε δε ότι τα όρια προσλήψεων στο δημόσιο που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, σημαίνουν ότι θα ήταν αδύνατη η πρόσληψη επαρκούς αριθμού προσωπικού για το κέντρο περίθαλψης στα Λεχαινά.

Του Γιάννη Σπυρούνη
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην: eproini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top