25 Μαρ 2015
0 σχόλια

Ηλεία: Άκρως ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική η ημερίδα για την Κτηνοτροφία στην Ανδρίτσαινα

η ημερίδα για την Κτηνοτροφία στην Ανδρίτσαινα
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανδρίτσαινας με την υποστήριξη της Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηλείας

Με την συμμετοχή πολλών κτηνοτρόφων και αγροτών από όλη την ορεινή και ημιορεινή Ηλεία που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν πάνω σε θέματα αγροκτηνοτροφίας και να συζητήσουν  όλα τα θέματα που τους αφορούν με τους κτηνιάτρους, γεωτεχνικούς και γεωπόνους της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηλείας,
πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το Σάββατο στο Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας η Ημερίδα για την Κτηνοτροφία.


 Μια πολύ σημαντική εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανδρίτσαινας και την συνεργασία της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηλείας.

 Κύριος στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των κτηνοτρόφων πάνω στις ζωωνόσους με ιδιαίτερη αναφορά στον  καταρροϊκό πυρετό, στην αντιμετώπιση της θνησιμότητας των νεογέννητων αμνοεριφίων, στη βιολογική κτηνοτροφία, στη διατροφή των παραγωγικών ζώων, στην εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγών και των προβάτων (μελιταίος πυρετός), όπως και ενημέρωση των αγροτών για την νέα ΚΑΠ αλλά και την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

 Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης  Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Μητρόπουλος, ο πρώην Αντινομάρχης Αντώνης Καράμπελας, ο πρώην Αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων Αθανάσιος Κωστόπουλος , και ένας μεγάλος αριθμός αγροτών και κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής της Ανδρίτσαινας.

Εισηγητές και ομιλητές στην ημερίδα, ήταν  η Δ/ντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηλείας κ. Μπέκυ Σπυροπούλου,  ο γεωπόνος ΔΑΟΚ της ΠΕ Ηλείας κ. Αντώνης Γιαχαλής,  η κτηνίατρος ΔΑΟΚ της ΠΕ Ηλείας κ. Βούλα Αγγελοπούλου, η γεωπόνος ΔΑΟΚ της ΠΕ Ηλείας κ.Μαρία Μποτσέτου, ο τεχνολόγος γεωπόνος ζωϊκής παραγωγής  ΔΑΟΚ της ΠΕ Ηλείας κ. Παναγιώτης Γριβάκης, η κτηνίατρος ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας κ. Λία Μπούρα, ο κτηνίατρος ΔΑΟΚ κ. Γιώργος Γκούβας.

 Τέλος για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων ενημέρωσε τους αγρότες ο γεωπόνος ΔΑΟΚ της ΠΕ Ηλείας κ. Γιώργος Μικέογλου.

H Η Δ/ντρια της Κτηνιατρικής   κ. Μπέκυ Σπυροπούλου, επισήμανε ότι η αποδοχή της πρόσκλησης από τον Πολιτιστικό Σύλλογος Ανδρίτσαινας ήταν ταυτόχρονα και πρόκληση γιατί έφερε την υπηρεσία κοντά στους ανθρώπους της υπαίθρου οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώσεις και τεχνικές.
«Άλλωστε – επισήμανε η κ, Σπυροπούλου- αυτός είναι και ο ρόλος της υπηρεσίας μας πλην όμως  αντικειμενικοί λόγοι δεν μας επιτρέπουν την καθημερινή μας παρουσία.

 Η παρούσα ημερίδα πέρα από τον ενημερωτικό της χαρακτήρα, θεωρώ ότι φέρνει σε άμεση επαφή τα στελέχη της διοίκησης με τους κτηνοτρόφους. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί νέοι άνθρωποι επέλεξαν να στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και της ανάπτυξης του τόπου.

 Οι γεωτεχνικοί, κτηνίατροι και γεωπόνοι έρχονται ως συνεργάτες γι αυτό το έργο. Ο ρόλος του γεωτεχνικού είναι αναπόσπαστα δεμένος με την παραγωγή, την ανάπτυξη και την δημόσια υγεία.

 Ο πρωτογενής τομέας από την φύση του αντιμετωπίζει πολλά και πολλές φορές ανυπέρβλητα εμπόδια.

 Οι αντίξοοες καιρικές συνθήκες, τα λοιμώδη νοσήματα, το υψηλό κόστος παραγωγής, η δύσκολη διάθεση των προϊόντων στην αγορά πολλές φορές έχουν καταστροφικές συνέπειες.

 Σήμερα  εδώ, απλά και κατανοητά θα σας αναλύσουμε τον δικό σας σημαντικό ρόλο σε όλα τα επίπεδα, από την παραγωγή ως την τροφική αλυσίδα, καθώς επίσης και τους κανόνες που πρέπει να εφαρμόζεται στα πλαίσια της ορθής γεωργικής πρακτικής.

 Επισημαίνουμε και τον ρόλο του γεωτεχνικού ο οποίος έχει λόγο σε όλα τα προαναφερθέντα με στόχο όχι την υπερπαραγωγή αλλά την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και βιολογικής αξίας, σεβόμενοι την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την ίδια τη ζωή.

 Η τήρηση των κανόνων, η ύπαρξη σεβασμού δεν είναι θέμα νόμων, εφαρμογής εγκυκλίων και επιβολής κυρώσεων, είναι πολιτισμός, είναι παρακαταθήκη για το μέλλον.»
ημερίδα για την Κτηνοτροφία στην Ανδρίτσαινα
Ενδιαφέρουσα η ομιλία για τον καταρροϊκό πυρετό

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία για τον Καταρροϊκό πυρετό που είναι ένα φλέγον θέμα για τους κτηνοτρόφους της Ηλείας, καθώς πέρυσι παρουσίασε στην Ηλεία μεγάλη έξαρση, με ομιλητή τον κτηνίατρο  της ΠΕ Ηλείας κ. Γ. Γκούβα.

Ο κ. Γκούβας επισήμανε μεταξύ άλλων πως η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού μπορεί να ελεγχθεί και να περιοριστεί, μόνο εάν  οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται  σε εγρήγορση.

 Έτσι,μόλις εντοπίσουν ύποπτο κρούσμα στην εκτροφής τους, ενημερώσουν αμέσως την Κτηνιατρική υπηρεσία της ΠΕ Ηλείας, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, που σημαίνει άμεσα λήψη εντομοαπωθητικών φαρμάκων για να γίνει απεντόμωση και όχι μόνο στη δική τους εκτροφή, αλλά και σε όλες τις γειτονικές εκτροφές.

 Στην συνέχεια η Κτηνιατρική υπηρεσία παίρνει δείγμα για να ταυτοποιηθεί ο καταρροϊκός και εφόσον αποδειχθεί, ορίζονται ζώνες προστασίας για να προλάβουν την εξάπλωση της νόσου.

  Ο κ. Γκούβας τόνισε πως όταν  προσβληθούν τα ζώα πολλές φορές έχουν δραματικά συμπτώματα , οιδήματα, τρέχουν οι βλεννογόνοι τους και είναι υπεραιμικοί, έχουν αιμορραγίες, πολλές φορές κουτσαίνουν κιόλας, έχουν δηλαδή εικόνα αρρώστου.

 Τότε κάνεις συμπωματική θεραπεία για να μειώσεις την θνητότητα , χρήση αντιβιοτικών, αναλγητικών και απομονώνεις τα προσβληθέντα ζώα.  Τα ζώα που ξεπερνούν τον καταρροϊκό, αποκτούν μετά ανοσία και αυτό είναι καλό για το κοπάδι.

Όπως υπογράμμισε  ο κ. Γκούβας, είναι σημαντικό να υπάρχουν σωστές συνθήκες σταβλισμού στις εκτροφές των κτηνοτρόφων και να μην αφήνουν λιμνάζοντα ύδατα,  γιατί  στα αιγοπρόβατα, το κουνούπι είναι αυτό που μεταφέρει τον καταρροϊκό.

 Επομένως το σημαντικό είναι να βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε εγρήγορση, γιατί το πόσο γρήγορα θα επέμβουν οι υπηρεσίες και ο κτηνοτρόφος είναι το πιο σημαντικό για τον περιορισμό της εξέλιξης της νόσου.

  Τέλος επισήμανε  πως φέτος, διαφαίνεται πως  η εξάπλωση του καταρροϊκού δεν θα είναι τόσο μεγάλη  όπως πέρυσι, γιατί τα ζώα που είχαν νοσήσει από έχουν πλέον ανοσία ενώ παράλληλα  οι κτηνοτρόφοι με οδηγό την περσινή εμπειρία θα έχουν άμεση αντίδραση στο ύποπτο σύμπτωμα.

Αίτια και αντιμετώπιση θανάτου νεογνών αμνοεριφίων

Επίσης, πολύ κατατοπιστική, ήταν η ομιλία  που έγινε από την τμηματάρχη της Κτηνιατρικής κ. Βούλα Αγγελοπούλου που αναφέρθηκε στην διαχείριση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων όπου έγινε αναφορά στην νομοθεσία που πρέπει να τηρείται από τους κτηνοτρόφους γιατί αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και οδηγό για την εφαρμογή ορθών κτηνοτροφικών πρακτικών σε ότι αφορά την υγεία των ζώων.

 Δηλαδή, τις συνθήκες υγιεινής, την διατροφή τους, την προληπτική κτηνιατρική επίβλεψη, την αυξημένη επίβλεψη εργασίας από τον κτηνοτρόφο και γενικά την σωστή οργάνωση της εκτροφής.

Πολύ χρήσιμη ήταν η ενημέρωση που έκανε η κ. Αγγελοπούλου για την  αντιμετώπιση της θνησιμότητας των νεογνών αμνοεριφίων που όπως τόνισε οι απώλειες τους σε όλη την χώρα κυμαίνονται σε ένα υψηλό ποσοστό 15% ( ενώ το επιθυμητό ποσοστό είναι 4%) ενώ οι θάνατοι νεογνών αμνοεριφίων εκτιμάται ότι είναι περίπου 2 εκατομμύρια το χρόνο, τεράστια οικονομική απώλεια για τους κτηνοτρόφους.

 Αναφερόμενη στα αίτια απώλειας των νεογνών αμνοεριφίων, τόνισε ότι είναι οι αποβολές κατά την κυοφορία που οφείλονται κυρίως σε λοιμώδη νοσήματα ( βρουκέλλωση, χαλαμύδια κλπ)  πολλά εκ των οποίων είναι και ανθρωπονόσοι, προσβάλλουν δηλαδή και τον άνθρωπο, γι αυτό πρέπει να λαμβάνουν απαραίτητα μέτρα προστασίας.

 Άλλα αίτια είναι νοσήματα που εμφανίζονται κατά την γέννησή τους ( όπως διάρροιες πνευμονίες, υποθερμία κλπ). Όσον αφορά την αντιμετώπισή, το βασικό είναι η πρόληψη για να μην υπάρχουν θάνατοι νεογνών αμνοεριφίων και επίσης εμβόλια, αποπαρασιτισμοί, σωστή διατροφή των μητέρων κατά την εγκυμοσύνη, σωστή περιποίηση των νεογέννητων, απολυμάνσεις και τήρηση της σωστής θερμοκρασίας στο χώρο τοκετού και γενικά σωστέ συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης τω ζώων.  

Ευχαριστίες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανδρίτσαινας

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος στους παρευρισκόμενους ομιλητές στο ‘’Αρχοντικό Hotel’’ στην Ανδρίτσαινα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανδρίτσαινας από την πλευρά του, ευχαριστεί  θερμά όλους τους ομιλητές για την αποδοχή της πρόκλησης στην Ανδρίτσαινα και για την πολύ κατατοπιστική ενημέρωση των κάτοικων της περιοχής για τα θέματα αυτά που έχουν τόσο μεγάλη σημασία για την περιοχή μας και το ανθρώπινο δυναμικό της.

Ευχαριστεί επίσης και την  ‘’DeepGreece’’  για την κάλυψη της εκδήλωσης και την βοήθεια στην διοργάνωση της ημερίδας, καθώς και την Ιωάννα Χριστοφόρου για την παραχώρηση του ‘’Αρχοντικού Hotel’’ και την πολύτιμη βοήθεια της.

Ευχαριστεί ακόμη το Ίδρυμα Γεώργιου & Φούλας Κανελλοπούλου για την παραχώρηση του Λαογραφικού Μουσείου Ανδρίτσαινας.

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου - φωτο: ‘’DeepGreece’’

Πηγή: eproini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top