27 Απρ 2015
0 σχόλια

Γιατί απέτυχε η Ελλάδα εκεί όπου πέτυχε η Ιρλανδία με το πρόγραμμα

Γιατί απέτυχε η Ελλάδα
Τι έπραξε η Ιρλανδία και τι είναι αυτό που δεν έκανε η Ελλάδα;

 Πώς οι μεν κατάφεραν να βγουν ξανά τις αγορές και να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και οι δε εμφανίζονται ακόμη πιο αδύναμοι;


Απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα επιχειρεί να δώσει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και συγγραφέας, Michael Heise, ο οποίος με άρθρο του στο Project Syndicate κάνει λόγο για μαθήματα που πρέπει να πάρουν οι Έλληνες από τους Ιρλανδούς και να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα πράγματα έχουν πάει στραβά με την Ελλάδα.

 Η χώρα έχει βυθιστεί σε έναν φαύλο κύκλο αποπληθωρισμού και λιτότητας, ενώ το επιχείρημα ότι η δημοσιονομική εξυγίανση οδηγεί αναγκαστικά σε ατέρμονη ύφεση δεν επιβεβαιώνεται από τα πράγματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος.

Και συνεχίζει: «Κάπου εκεί μπαίνει στο... ζύγι η περίπτωση της Ιρλανδίας – μιας χώρας που επλήγη καίρια από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο φουσκωμένος τραπεζικός τομέας της, υπό το βάρος της κρίσης, δεν άντεξε τις τεράστιες απώλειες και λύγισε. Ειδικά όταν έσκασε η φούσκα στο real estate.

Για να αποφύγει ένα καταστροφικό bank run, η κυβέρνηση εγγυήθηκε το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των καταθέσεων και των υποχρεώσεων».
Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από το 25% του ΑΕΠ, το 2007, σε περισσότερο από 120% το 2013.

 Αν προσθέσει κανείς και το ιδιωτικό χρέος, αντιλαμβάνεται πως η ιρλανδική οικονομία κάθισε πάνω σε ένα βουνό χρέους που έφτασε σχεδόν στο 400% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα, όπου το ιδιωτικό χρέος είναι πολύ χαμηλότερο, το συνολικό χρέος ανέρχεται περίπου στο 300% του ΑΕΠ, αναφέρει ο Michael Heise.

Διάβασε περισσότερα στο: fpress.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top