5 Απρ 2015
0 σχόλια

Ηλεία: «Ασφυξία» σε οικοδομές και τιμές

«Ασφυξία» σε οικοδομές και τιμές
Ο κλάδος που έχει αγγίξει περισσότερο από κάθε άλλη δραστηριότητα, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι η οικοδομή και όλα τα επαγγέλματα που έχουν σχέση γύρω από αυτή, με αποτέλεσμα οι τιμές συνεχώς να πέφτουν

Ειδικότερα  στην 52η θέση, ανάμεσα σε 55 χώρες στον κόσμο, βρέθηκε η ελληνική αγορά κατοικίας, σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών το τέταρτο τρίμηνο του 2014.


 Οι τιμές υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 6,1%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Στην Ηλεία μιλούν για μηδενισμό κάθε κίνησης γύρω από αυτό που λέμε οικοδομή και συναφή επαγγέλματα αφού το ασταθές φορολογικό περιβάλλον μέσα στο οποίο «κινείται» καθώς και η μη χορήγηση για στέγη δάνεια από τις τράπεζες έχουν οδηγήσει τον τομέα της οικοδομής σε… κατάρρευση!

Στην Ελλάδα, η πτώση των τιμών κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο ήταν της τάξεως του 1,2%, κάτι που δείχνει ότι ίσως ολοκληρώνεται ο καθοδικός κύκλος της αγοράς.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η μέση υποχώρηση των τιμών κατοικιών κατά το τέταρτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 5,8% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013. Στην μεγάλα αστικά κέντρα , τα μεταχειρισμένα ακίνητα υποχώρησαν 10% και τα νεόδμητα έως 12,5%, ενώ στην υπόλοιπη χώρα και στην Ηλεία η πτωτική πορεία ήταν σαφώς μικρότερη, με τα ακίνητα παλαιότερης κατασκευής να υποχωρούν 4% και τα νεόδμητα 1,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομό τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει κατασκευαστεί νέα οικοδομή.                                                                    

Το 47% των κατοικιών που πωλήθηκαν σε Αττική ήταν άνω των 25 ετών, με μεγαλύτερο το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεσσαλονίκη, με 6 στις 10 κατοικίες να είναι αυτής της παλαιότητας.

 Στην υπόλοιπη Ελλάδα, το 57% των κατοικιών που πωλήθηκαν ήταν 15 ετών και άνω των 25 ετών το 36%. Τέλος, σε ό,τι αφορά την επιφάνεια των κατοικιών που πωλήθηκαν, το 43% ήταν 71-110 τ.μ., το 16% αφορούσε κατοικίες 1-50 τ.μ. και το 15% 51-70 τ.μ. και άνω των 130 τ.μ.

Παναγιώτης Παυλόπουλος
Διάβασε περισσότερα στο: patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top