28 Απρ 2015
0 σχόλια

Τι θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη

πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει έως σήμερα το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη

ώστε να το καταθέσει στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Πέμπτη καθώς και να επιτύχει μια σταδιακή συμφωνία με τους θεσμούς, αφού το πολυνομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup του Μαΐου ως επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για να ξεκλειδώσει μια ενδιάμεση χρηματοδότηση


Προς την κατεύθυνση μιας σταδιακής, βήμα- βήμα, συμφωνίας με τους θεσμούς κινείται η κυβέρνηση, όπως κατέστησαν από κοινού σαφές ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος,

 αμέσως μετά την πρώτη συνεδρίαση της «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης» με τους θεσμούς. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η λίστα εμπλουτίστηκε ποιοτικά και στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν τα «κόκκινα» δάνεια και η bad bank, αλλά και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

 Στα φορολογικά, στις διατάξεις του σ/ν θα περιληφθούν τα θέματα της φορολογικής διοίκησης και η καλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ενώ η διάρθρωση των συντελεστών του ΦΠΑ θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση τον Ιούνιο.

 Εξάλλου, δεν θα περιληφθεί σε αυτή τη φάση ο «φόρος διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της χώρας. Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι «όλο τον καιρό πασχίζαμε με τη ΓΓΔΕ, το ΓΛΚ, το ΣΟΕ και συμβούλους, να επαναϋπολογίσουμε αυτά τα νούμερα της λίστας. Οι υποσχέσεις για τους ποσοτικούς στόχους πρέπει να πετυχαίνουν. Προτιμώ να βάλω τον πήχη πιο χαμηλά για να τον περνάω».

 Πρόσθεσε δε χαριτολογώντας ότι «είμαι οπαδός του πατέρα Γκαλμπρέιθ, που έλεγε ότι οι προβλέψεις αριθμών έχουν δημιουργηθεί για να κάνουν τους αστρολόγους να μοιάζουν επιστήμονες». Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως είπε ο υπουργός, αποτελούν «δικές μας πρωτοβουλίες και ελπίζω να συμφωνηθούν με τους θεσμούς.

 Εάν συμφωνήσουμε, αυτό μπορεί να είναι η βάση για μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία».

 Πιο συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο εξπρές της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει μέτρα όπως:

 - Πιο αυστηρά φορολογικά πρόστιμα. Εάν διαπιστώνεται απόκρυψη εισοδήματος, θα ακυρώνονται πρόστιμα και φορολογικές ποινές και θα ασκούνται ποινικές διώξεις.

 - Παροχή μπόνους στους φορολογουμένους που θα καταβάλλουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους.

 Τα μπόνους θα αφορούν φοροελαφρύνσεις ή προτεραιότητα στις επιστροφές φόρων

- Εφαρμογή του μέτρου της τυχερής απόδειξης (λοταρία αποδείξεων) από το καλοκαίρι.

 Όπως έχει ήδη αναφερθεί από την περασμένη εβδομάδα, το Brussels Group έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου. Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε έσοδα έως 600 εκατ. ευρώ.

 - Διενέργεια ηλεκτρονικού ελέγχου των επιχειρήσεων.

 Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί πλαστά προφίλ, με στόχο τη διεξαγωγή  συναλλαγών με ψηφιακές επιχειρήσεις ύποπτες για φοροδιαφυγή.

 - Προχωρά η σύσταση του σώματος ανειδίκευτων εφοριακών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

 Το σώμα δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, αφού η σύνθεσή του θα ανανεώνεται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, μετά από εκπαίδευση.

 Το σώμα θα στελεχωθεί από μη επαγγελματίες ελεγκτές (φοιτητές, συνταξιούχους).

 - Σταδιακή επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών κατασχέσεων για μισθούς, υψηλότερους των 1.500 ευρώ.

 - Μέτρα πάταξης του λαθρεμπορίου σε πετρέλαιο, προϊόντα καπνού και αλκοόλ.

 - Είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων από το τρέχον έτος και δη τον Ιούνιο.

Δεν αποκλείεται να εξεταστεί η επέκταση του φόρου στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (site) με στόχο την αύξηση των εσόδων.

 - Τηλεοπτικές διαφημίσεις και άδειες.

 - Πλειστηριασμοί. Χαμηλώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο την προστασία περισσότερων δανειοληπτών από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη στις τράπεζες.

Πηγή: dikaiologitika.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top