31 Ιουλ 2015
0 σχόλια

Απάντηση του Υπ. Πολιτισμού στον Κώστα Τζαβάρα για τα έργα στο Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα

τα έργα στο Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα
Συνεχίζει να καθυστερεί η οριστική κατακύρωση του διαγωνισμού και η έναρξη των εργασιών

για τη προμήθεια και εγκατάσταση νέας μεμβράνης και νέων μεταλλικών στοιχείων στην ανωδομή του στεγάστρου προστασίας του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας, με σοβαρό κίνδυνο πλέον το έργο να μην προλάβει να ολοκληρωθεί πριν την χειμερινή περίοδο.


Στην σχετική απάντηση που απέστειλε το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, έπειτα από Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του βουλευτή Ηλείας και τέως υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, ουδεμία αναφορά γίνεται είτε για το χρόνο οριστικής κατακύρωσης του διαγωνισμού, ή για το χρονοδιάγραμμα έναρξης και ολοκλήρωσης των διαδικασιών.

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου, μετά την ανάδειξη προσωρινού μειοδότη τον Δεκέμβριο του 2014και την άμεση αντιμετώπιση από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προδικαστικής Προσφυγής που κατέθεσε ο δεύτερος διαγωνιζόμενος,

η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ως αναθέτουσα αρχή έδωσε εντολή υποβολής δικαιολογητικών κατακύρωσης από τον προσωρινό μειοδότη, διαδικασία που ολοκληρώθηκε τέλος Ιανουαρίου, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού στις 4 Φεβρουαρίου.

 Κατά την συνεδρίαση αποφασίστηκε να ζητηθεί η επαλήθευση των δηλουμένων στοιχείων του μειοδότη, διαδικασία η οποία περιλάμβανε:

α) την υποβολήαπό τον μειοδότη των εγγράφων εκείνων που δήλωναν τα απαραίτητα δεδομένα για την προμήθεια της μεμβράνης,

β) την αποστολή επιστολής προς την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι – Γραφείο Οικονομικών καιΕμπορικών Υποθέσεων, με την οποία ζητήθηκεη διακρίβωσητης ύπαρξης της εταιρείας παραγωγής της μεμβράνης και του νόμιμου εκπροσώπου της,

γ) τηναποστολή επιστολής προς το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας παραγωγής,ζητώντας την επιβεβαίωση της εκτέλεσης της προμήθειας έναντι τουπροσωρινού μειοδότη

και δ) τέλος, την αποστολή επιστολής προς την Επιστημονική Επιτροπή του ΕπικουρείουΑπόλλωνος με διευκρινιστικά ερωτήματα ως προς την διακήρυξη.

Οι απαντήσεις από την εταιρεία παραγωγής της μεμβράνης ολοκληρώθηκαν στις 3 Απριλίου.Εν συνεχείασυνήλθε εκ νέου η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού,η οποία στις 21 Απριλίουέκρινε ότι η προμήθεια είναιεξασφαλισμένη και εισηγήθηκε την κατακύρωση του διαγωνισμού στο μειοδότη.

Έπειτα από την παρέμβαση του Κώστα Τζαβάρα και με δεδομένο ότι το υπουργείο χρειάστηκε 6 μήνες για να ολοκληρώσει αυτές τις διαδικασίες, η απαραίτητη για την έναρξη του έργου οριστική κατακύρωση υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό στις 19 Ιουνίου και αναρτήθηκε 4 ημέρες μετά στην Διαύγεια.

Παρά ταύτα, οι διαγωνιστικές διαδικασίες σταμάτησαν ξανά, έπειτα από νέα Προδικαστική Προσφυγή που κατέθεσε πάλι ο δεύτερος των διαγωνιζομένων, στις 25 Ιουνίου, καθυστερώντας την έναρξη του έργου.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του Κώστα Τζαβάρα από τις υπηρεσίες του υπουργείου, η προσφυγή συζητήθηκε και απορρίφθηκε από την αρμόδια Επιτροπή Ενστάσεων στις 29 Ιουνίου και το σχετικό πρακτικό εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/194445/115279/9761/13.07.2015 Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού.

Πλέον, εκκρεμούν η υπογραφή της σχετικής συμβάσεως και η κατάθεση και ο σχετικός έλεγχος του χρονοδιαγράμματος των εργασιών, με την ελπίδα ότι πλέον δεν θα χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για την έναρξη και ολοκλήρωση αυτού του τόσο απαραίτητου έργου προστασίας του «Παρθενώνα» της Πελοποννήσου.

Αναφορικά με το ερώτημα του Κώστα Τζαβάρα για τον σχεδιασμό συνέχισης των εργασιών στον Επικούρειο Απόλλωνα στο πλαίσιο του ΣΕΣ 2014-2020,

το υπουργείο απαντά ότι το πρόγραμμα αποκατάστασης των μακρών πλευρών του Ναού πιθανότατα θα συνεχιστεί, με την ένταξη των εργασιών στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020.

 Πρόσφατα μάλιστα, κατά την 19η Συνεδρίαση της 14ηςΙουλίου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη επέμβασης στις μακρές πλευρές και αναστήλωσης λίθων στο βόρειο επιστύλιο στο Ναό, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ένταξη του έργου.

Τέλος, για το ζήτημα του αναψυκτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο του Επικουρείου Απόλλωνα, το υπουργείο αναφέρει ότι επίκειται νέα προκήρυξη για την εκμίσθωσή του, με την προσθήκη νέων όρων αλλά και κινήτρων, τα οποία εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την θελκτικότητα του και θα λύσουν το χρόνιο πρόβλημα της απουσίας χώρων εξυπηρέτησης των επισκεπτών σε ένα χώρο τόσο υψηλής αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας.

Ο Κώστας Τζαβάρας θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και θα το θέσει εκ νέου σε συνάντηση που θα έχει σύντομα με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Ξυδάκη για θέματα του νομού.

 Άλλωστε κατά το διάστημα που ο πρώην υπουργός Πολιτισμού υπηρέτησε το ΥΠ.ΠΟ. παρέλαβε και συνέχισε με αμείωτους ρυθμούς τις εργασίες στερέωσης, ανάδειξης και αποκατάστασης του Επικούρειου Απόλλωνα, εγκρίνοντας κατά τον χρόνο της θητείας του από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας το ποσό των 3.000.000 ευρώ.

Η σπουδαιότητα του σημαντικότατου αυτού μνημείου για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της νότιας Ηλείας επιβάλλει όλοι μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο, προκειμένου να αναδειχθεί και να προβληθεί σωστά ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα και να καθιερωθεί ως σταθερός πόλος πολιτιστικών δράσεων αλλά και ως απαραίτητη στάση στο πρόγραμμα των ελλήνων και των ξένων επισκεπτών της Ηλείας και των άλλων νομών της Πελοποννήσου.

Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top