1 Αυγ 2015
0 σχόλια

Έφη Γεωργοπούλου στη Βουλή για τον Καϊάφα: Οι ανομίες στην περιοχή έχουν γίνει καθεστώς

Έφη Γεωργοπούλου στη Βουλή για τον Καϊάφα
Με τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη αναδείχθηκαν τα συσσωρευμένα προβλήματα της Λίμνης του Καϊάφα,


τα οποία οφείλονται και από τη μη υλοποίηση έστω μερικώς της Πράξης "Πάρκο Οικοανάπτυξης Ιαματικών Πηγών Καϊάφα, Ολοκλήρωση και εκσυγχρονισμός βασικών Δικτύων Υποδομής και Ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων τουρισμού Διημέρευσης" στο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα"  του ΕΣΠΑ 2007-2013, ύψους 8.055.20,00 € με τελική προθεσμία επιλεξιμότητας την 31/12/2015.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτολογία της ανέφερε ότι είναι ανάγκη να αποσαφηνιστεί για ποιον λόγο δεν υλοποιείται η εν λόγω Πράξη με την οποία θα απορροφηθούν εθνικοί και – κοινοτικοί πόροι και θα διασφαλίζεται παράλληλα και ο δημόσιος χαρακτήρας του ακινήτου.

Να αποσαφηνιστεί με ποιο τρόπο δεν θα παραμείνει η περιοχή στο έλεος των καταπατητών και των πάσης φύσεως συμφερόντων που λυμαίνονται την περιοχή.

Υπενθύμισε ότι την περιοχή της λίμνης του Καϊάφα ως τμήμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου εκκρεμεί η έκδοση ΠΔ που ευελπιστεί ότι θα καθορίζει ρητά την προστασία της περιοχής. Άλλωστε πρόσφατα το ΣτΕ έκρινε το σχέδιο ΠΔ της προηγούμενης κυβέρνησης ως μη νόμιμο «για παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας». Επιπλέον η χώρα μας ήδη έχει οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη ορθή περιβαλλοντικά προστασία του σπάνιου αυτού οικοσυστήματος.

Η βουλευτής υπενθύμισε ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός έχει δεσμευθεί ότι το ταχύτερο δυνατό θα συνταχθεί νέο σχέδιο ΠΔ που θα λαμβάνει υπόψη τις επισημάνσεις του ΣτΕ αλλά και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών ώστε να διαμορφωθεί σαφές θεσμικό πλαίσιο που θα συμβάλει στην πραγματική προστασία και ανάδειξη της περιοχής και χαρακτηριστικά πρόσθεσε ότι: «Πάντως σίγουρα δεν θέλω καν να σκέφτομαι ότι θα επιτραπεί να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ ή στο Ταμείο των 50 δισ. €  και να δοθεί για εκποίηση ή άλλου τύπου αξιοποίηση.»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος ξεκίνησε την απάντηση του λέγοντας ότι μέσα από αυτή την ερώτηση αναδεικνύεται το καυτό θέμα και όλη η παθογένεια της Δημόσιας Διοίκησης. Χαρακτήρισε ως παραλογισμό το γεγονός ότι στα έγγραφα των αδειοδοτήσεων που έρχονται από την Αποκεντρωμένη αναφέρεται ρητά ότι το έργο δεν αδειοδοτήθηκε επειδή εκκρεμεί το ΠΔ και όχι εξαιτίας άλλων προβλημάτων μιας και το προηγούμενο ΠΔ απορρίφθηκε από το ΣτΕ.

Επισήμανε ότι το ΣτΕ θέλει να γίνει Εθνικό Πάρκο. Αυτό σημαίνει επιβολή αυστηρών όρων εντός του πάρκου για δόμηση και οικιστική ανάπτυξη. Με βάση αυτό το δεδομένο έχει αναθέσει σε δύο παράλληλες επιτροπές την επεξεργασία ενός πιο ορθού ΠΔ.

 Η πρώτη επιτροπή εργάζεται για να διευκολυνθεί  η ανάπτυξη εφόσον χαρακτηριστεί από το ΣτΕ ως Περιφερειακό Πάρκο και η δεύτερη κινείται για να ορίσει ζώνες Εθνικού Πάρκου ώστε στην πιο δύσκολη περίπτωση απόφασης του ΣτΕ για Εθνικό Πάρκο να επιτρέπεται μία ικανοποιητική και βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη που να μην προσβάλει  τα προστατευμένα αντικείμενα αλλά να είναι και όρος ανάπτυξης της περιοχής.



Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες στο: odigos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top