16 Σεπ 2015
0 σχόλια

Ηλεία: 62χρονη με αναπηρία έφτασε μέχρι και τον Πρωθυπουργό και τα κατάφερε

62χρονη με αναπηρία έφτασε μέχρι και τον Πρωθυπουργό και τα κατάφερε
Ο επιμένων νικά! -Της είχαν κόψει το προνοιακό επίδομα από το 2013 παρότι είναι ανάπηρη εκ γενετής

- "Μην παραδίνεται τα όπλα, αντισταθείτε!" δηλώνει η Κωστούλα Ζάγκλη από το Ανεμοχώρι


Ο επιμένων νικά, λέγαν οι αρχαίοι Έλληνες, και η φράση αυτή βρίσκει απόλυτη ταύτιση στο πρόσωπο της 62χρονης Κωστούλας Ζάγκλη από το Ανεμοχώρι, που με πείσμα και επιμονή, διεκδίκησε το δικαίωμα της στη λήψη προνοιακού επιδόματος και το κατάφερε.

Μετά τη δημοσίευση της ιστορίας της, τον Απρίλιο του 2015 στην «Πρωινή», η 62χρονη, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας συνοδευόμενη με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τότε, Αλέξη Τσίπρα.

Η απάντηση του, μέσω της Γενική Γραμματείας του Πρωθυπουργού και του γραφείου Διοίκησης και Οργάνωσης, ήταν ταχύτατη και σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, χάρις την Πρωθυπουργική εντολή, ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια…

Ο Γολγοθάς της 62χρονης, που αντιμετωπίζει σοβαρή αναπηρία στο αριστερό της πόδι εκ γενετής, και λάμβανε προνοιακό επίδομα από το 2008, ξεκίνησε το 2013 όταν η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΚΕΠΑ) στο ΙΚΑ Πύργου, κατά την επανεξέταση, της μείωσε το ποσοστό αναπηρίας, από 67% και άνω, στο 60%.

Τότε, δε μπορούσε να το πιστέψει, ότι η σοβαρή αναπηρία που αντιμετώπιζε (εξάρθρωση αριστερού ισχίου, ανισοσκελή άκρα εκ γενετής), κατά τις εκτιμήσεις της Ιατρικής Επιτροπής, είχε... βελτιωθεί, λες και το αριστερό της πόδι που διαφέρει κατά πέντε και πλέον πόντους από το δεξί, είχε γίνει καλά!

Αδυνατούσε να δεχτεί, την αδικία εις βάρος της σε τέτοιο σημείο που αρνούνταν πεισματικά να προχωρήσει στην προβλεπόμενη ένσταση που της προτείνονταν και να περάσει Δευτεροβάθμια Επιτροπή στην Πάτρα.  Όχι όμως μόνο για αυτό.

Η κατάσταση της υγείας της, (περπατά με απίστευτη δυσκολία στηριζόμενη σε δυο μπαστούνια) αλλά κυρίως η παντελής έλλειψη χρημάτων, δεν την επέτρεπαν ούτε το εισιτήριο του λεωφορείου μέχρι τον Πύργο να πληρώσει, πόσο μάλλον ένα ταξίδι στην Πάτρα.

«Μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ στην «Πρωινή» αναζητούσα τρόπο για τη δικαίωση. Έτσι αποφάσισα να στείλω επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα. Στον Πρωθυπουργό. Ήθελα να μάθει τι παίζεται στην πλάτη κάθε πολίτη. Μέσα σε ένα φάκελο, έβαλα το ρεπορτάζ της εφημερίδας και όλα τα δικαιολογητικά μου.

Μετά από λίγες μέρες, δεν πίστευα ότι μου είχαν απαντήσει!» λέει η κ. Ζάγκλη φανερά ικανοποιημένη που οι προσπάθειες και οι κόποι της, έβρισκαν επιτέλους ανταπόκριση. «Έδειξε ευαισθησία και θεωρώ ότι κάθε κυβέρνηση πρέπει να δείχνει ευαισθησία απέναντι στα προβλήματα των πολιτών. Μου απάντησε σε χρόνο ρεκόρ και του αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Επιτροπή κατ’ οίκον πιστοποίησε την αναπηρία

Ουσιαστική η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού έδινε εντολή στο Υπουργείο Εργασίας και ακολούθως αυτό, στον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ Πύργου  να παράσχουν διευκολύνσεις στην 62χρονη για την διεκπεραίωση της υπόθεσης της.

«Υπήρξε αλληλογραφία μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών και σε πραγματικά σύντομο χρόνο ειδοποιήθηκα. Αρχικά προσπάθησαν να με πείσουν να περάσω Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή στην Πάτρα, δε το δέχτηκα όμως. Δε το έκανα εξαρχής γιατί ούτε χρήματα είχα για το ταξίδι, ούτε μπορούσα με το πρόβλημα μου να μετακινηθώ.

Επέμεινα από την αρχή όχι μόνο για τη δική μου αδικία αλλά και για να δικαιωθούν και άλλοι που ταλαιπωρούνται σαν εμένα. Δεν γίνεται να υφιστάμεθα, άνθρωποι με αναπηρίες, αυτή την ταλαιπωρία χωρίς λόγο! Τελικά, με ενημέρωσαν ότι η Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή θα με εξετάσει,  κατ’ οίκον! Έτσι και έγινε.

Με πιστοποιήσαν με αναπηρία 67%, που σημαίνει ότι δικαιούμαι το προνοιακό επίδομα και μάλιστα από το 2013 που άδικα μου το είχαν κόψει. Απαιτούνται μόνον κάποια έγγραφα που πρέπει να προσκομίσω για να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

«Μη το βάζετε κάτω!»

Η 62χρονη γυναίκα, μπορεί από το 2013 να επιβιώνει με το «τίποτα» και για την ώρα να μην έχει λάβει το προνοιακό επίδομα, όπως δηλώνει «εξακολουθώ να αντιστέκομαι και να παλεύω. Αν δε επιμείνεις και δεν παλέψεις, δε κάνεις τίποτα, δε βγάζεις άκρη.

Για μένα έχει σημασία που δικαιώθηκα παρότι, όπως φαίνεται θα χρειαστεί να περνάω Επιτροπή κάθε χρόνο, λες και η αναπηρία μου στο πόδι θα διορθωθεί!» είπε και έστειλε το δικό της μήνυμα προς όλους: «Δε πρέπει κανένας, ποτέ, να το βάζει κάτω στην οποιαδήποτε δυσκολία. Και κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τη γραφειοκρατία των υπηρεσιών. Να μην καταθέτετε τα όπλα και να παλεύεται μέχρι την τελική δικαίωση».

Η κ. Κωστούλα Ζάγκλη, αγωνίστρια μια ζωή, μεγάλωσε μονάχη της και σπούδασε με χίλιες δυο στερήσεις και κόπους την 31χρονη σήμερα κόρη της και τη 10χρονη εγγονούλα της.

Με αξιοπρέπεια και επιμονή, παλεύει για την επιβίωση της από όταν γεννήθηκε. Δεν χαρίζεται, δεν παραπονιέται. Δεν ζητά ελεημοσύνη αλλά παλεύει διαρκώς για το δίκιο. Και όπως αποδείχτηκε, με την επιμονή και την υπομονή, φτάνει κάποια στιγμή, η ώρα της δικαίωσης.

Κική Κολοβέρου

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
Πληροφορίες: ilialive.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top