27 Σεπ 2015
One σχόλια

Μονή Κρεμαστής: «Οι δράστες σεβάστηκαν την εικόνα»

Μονή Κρεμαστής
Χωρίς συναγερμό και συστήματα ασφαλείας ήταν, είναι και θα παραμείνει η Ιερά Μονή Κρεμαστής, «γιατί φύλακάς της είναι η Παναγία  και το απέδειξε με την κλοπή που έγινε και εξιχνιάστηκε σε λιγότερο από 24 ώρες».

Αυτό δηλώνει στην «Πατρίς» η μοναχή Παρθενία μια από τις δέκα μοναχές που διακονούν την ιστορική μονή, από την εικόνα της οποίας ιερόσυλοι άρπαξαν, τα τάματα, τις προσευχές των πιστών.


Την ίδια στιγμή η Ηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Νυμφοδώρα δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την δίωξη των δραστών αλλά την μετάνοιά τους και την συγχώρεσή τους από την Παναγία, ενώ και οι δύο μοναχές επισημαίνουν ότι «οι δράστες σεβάστηκαν τουλάχιστον την εικόνα και δεν τις προξένησαν ζημιές».

Ηγουμένη: «Δεν επιθυμώ την δίωξή τους»

Συγκεκριμένα η  79χρονη Ηγουμένη της  Ι.Μ.Κρεμαστής  Γερόντισσα Νυμφοδώρα Δρακοπούλου είπε στην «Πατρίς»

«Η διάρρηξη και η κλοπή πρέπει να έγιναν  περίπου στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Οι δράστες, έσπασαν την κλειδαριά της πόρτας,μπήκαν στην εκκλησία,  κατέβασαν νοικοκυρεμένα την εικόνα της Παναγίας χωρίς να κάνουν ζημιά και αφήρεσαν όλα τα αφιερώματα εκτός από τις λίρες και αυτές γιατί ήταν κολημμένες. Μάλλον δεν είχαν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους. Στις πέντε τα ξημερώματα έγινε αντιληπτή η κλοπή από μοναχή που πήγε να ανοίξει την εκκλησία. Η μοναχή έπαθε σοκ γιατί δεν είδε την εικόνα στη θέση της και συνήλθε μόνο όταν την αντίκρυσε ακουμπισμένη σε κάποιο σημείο της εκκλησίας.

 Την ημέρα εκείνη εγώ απουσίαζα στην Αθήνα για υποχρεώσεις. Ηρέμησα μόλις ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης μας κ. Γερμανός, με ενημέρωσε ότι βρέθηκαν τα αφιερώματα των πιστών. Δεν επιθυμώ την τιμωρία αυτών των ανθρώπων, απλά τους παρακαλώ να μετανοήσουν για να τους συγχωρέσει η Παναγία. Είχαμε και άλλα πολλά αφιερώματα που είχαν αφήσει οι πιστοί στην εορτή της Παναγίας αλλά δεν τα είχαμε κρεμάσει ακόμη στην εικόνα. Ευτυχώς γιατί θα έπαιρναν και αυτά, αν και τελικά βρέθηκαν…»

Παρθενία: «Σεβάστηκαν την εικόνα»

«Η μονή δεν έχει συναγερμό ούτε πρόκειται να τοποθετήσουμε γιατί μας προστατεύει η Παναγία. Είδατε τι έγινε: αφήρεσαν τις προσευχές των πιστών αλλά την επομένη ευρέθησαν» μας λέει η μοναχή Παρθενία και συνεχίζει: «Αυτοί (οι δράστες) ήρθαν στο μοναστήρι να κλέψουν την Παναγία την ίδια. Ευτυχώς ήταν προσεκτικοί με την εικόνα. Την κατέβασαν από τον Θρόνο, την ακούμπησαν με προσοχή σε κάποιο άλλο σημείο και μετά πήραν αυτά που ανήκουν στην Παναγία, τις προσευχές των πιστών. Πιστεύω πως ίσως κάποια στιγμή οι δράστες μπορεί να σκέφθηκαν να φύγουν και να μην πάρουν τα τάματα… Πάντως δεν έχει ξαναγίνει διάρρηξη στη Μονή, παρά μόνο στο εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου που είναι κάτω και από εκεί έπαιρναν το λάδι. Ελπίζω να μετανοήσουν για ότι έκαναν και δεν θέλουμε να τιμωρηθούν. Αν μας ζητούσαν χρήματα για να φάνε θα τους βοηθούσαμε όπως κάνουμε συχνά».

Από Δευτέρα η επιστροφή

Ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ενημέρωσε πρώτος την ηγουμένη ότι οι δράστες της κλοπής των αφιερωμάτων συνελήφθησαν όπως επίσης και όλα τα τάματα που είχαν αφαιρέσει από την εικόνα. Χθες το πρωΐ η ηγουμένη μετέβη στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας και συγκινημένη ανεγνώρισε όλα τα τάματα που είχαν κλαπεί. Την ερχόμενη εβδομάδα τα αφιερώματα θα επιστραφούν στην Μονή και θα τοποθετηθούν πάλι μπροστά από την εικόνα της Παναγίας.

Του Κώστα Ζαφειρίου - patrisnews.com

1 σχόλια:

  1. ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ,,,,,,,,,,,,,,, ΕΥΧΩΜΕ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΝΗΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΝΩΜΗ ΣΥΝΤΟΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑ :

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Toggle Footer
Top