23 Σεπ 2015
0 σχόλια

«Σβήνει» η κτηνοτροφία στην Ηλεία

κτηνοτροφία στην Ηλεία
«Τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχτηκε η κτηνοτροφία από τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, την οδήγησαν σε άθλια κατάσταση και οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα, αφού το Κράτος όχι μόνο δεν φαίνεται να βοηθά αλλά μας οδηγεί στην εξαθλίωση.

Αν συνεχίσουμε έτσι, τελειώνουμε».


Με αυτό το πεσιμιστικό και αιχμηρό σχόλιο ξεκίνησε η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Πατρίς» ο  πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ηλείας κ. Κώστας  Θεοδωρόπουλος


Έτοιμοι για κινητοποιήσεις

Στην ερώτησή μας για το αν και πότε προγραμματίζουν κινητοποιήσεις, ο κ. Θεοδωρόπουλος απαντά:

«Επειδή πολλοί αγρότες είναι και κτηνοτρόφοι, βρισκόμαστε  σε συνεννόηση και με τους αγροτικούς συλλόγους της Ηλείας, ανταλλάσσουμε απόψεις και θα λάβουμε σύντομα αποφάσεις σχετικά με το αν και πότε θα ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις. Για την ώρα περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Στις 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του δ.σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) στην Πρέβεζα, με κύριο θέμα την εκτίμηση της κατάστασης και τον προγραμματισμό νέων κινητοποιήσεων. Για τις 7 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων. Να ξέρετε πάντως ότι είμαστε πανέτοιμοι να βγούμε δυναμικά στους δρόμους, εάν δεν φροντίσουν οι κυβερνώντες να αμβλύνουν λίγο τα προωθούμενα μέτρα στο ασφαλιστικό και φορολογικό του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου. Περιμένουμε λοιπόν την κυβέρνηση αν και εγώ δεν είμαι αισιόδοξος»


«Κτηνοτρόφοι σε  εξαθλίωση»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα φορολογικά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ηλείας κ. Θεοδωρόπουλος δήλωσε:

«Η τιμή του πετρελαίου, η φορολόγηση επιδοτήσεων όπως και των αποζημιώσεων, είναι  απαράδεκτα, όπως απαράδεκτη είναι η αύξηση του ΦΠΑ στις εισροές, όταν μάλιστα επανειλημμένα ζητούσαμε  να μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης από 13% που είναι σήμερα στα εφόδια, (όπως οι ζωοτροφές) σε 4% και υπήρχε σχετική δέσμευση από όλες τις πολιτικές ηγεσίες ότι θα μειωθεί. Υπάρχει επίσης μεγάλο πρόβλημα με τα κτηνιατρικά φάρμακα. Οι τιμές από την Αμαλιάδα μέχρι τον Πύργο διαφέρουν. Όσο θέλουν πουλάνε. Πρέπει και σε αυτό το θέμα να μπει μια τάξη.

Με όλα αυτά που μας ζητάνε, πρέπει ή να μάθουμε λογιστικά και μην ξεχνάτε ότι το 70% των κτηνοτρόφων είναι πάνω από 60-65 ετών και δεν έχουν κατάλληλη μόρφωση ή να έχουμε λογιστή. Δηλαδή από το εισόδημα των 5.000 ευρώ να ζήσουμε τις οικογένειές μας, να πληρώσουμε 200 ευρώ το άτομο  το μήνα ΟΓΑ, να χρυσοπληρώσουμε 4 ευρώ την προβατίνα στον ΕΛΓΑ και να πληρώνουμε και λογιστή για να μας τηρεί βιβλία. Εδώ δεν μπορούμε να καλύψουμε το κόστος και αυτοί μας επιβάλλουν σκληρούς φόρους. Μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση.»
 
Τα τσακάλια και ο ΕΛΓΑ

Ο κ. Θεοδωρόπουλος μας αποκαλύπτει και ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες οι κτηνοτρόφοι:

«Και ενώ έχουμε δεκάδες προβλήματα που μας γονατίζουν, ήρθαν και οι οικολόγοι ή δεν ξέρω ποιος και άφησαν στην ορεινή Ηλεία (Κακοτάρι, Κρυόβρυση, Τσίπιανα, Αγία Κυριακή κ.α.) , στο καταφύγιο άγριας ζωής, ελεύθερα τα τσακάλια, με αποτέλεσμα να αποδεκατίζονται τα κοπάδια μας. Είμαστε σε απόγνωση γιατί εδώ  και αρκετούς μήνες βλέπουμε τα ζώα μας να κατασπαράσσονται από τα τσακάλια, και όχι μόνο να μην αποζημιωνόμαστε, αλλά να κινδυνεύουμε να βρεθούμε και κατηγορούμενοι, αν κάποιος κτηνοτρόφος σκοτώσει το τσακάλι που επιτίθεται στο πρόβατό του.

Τα τσακάλια δεν έχουν αφήσει προβατίνα και γίδα και έτσι οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να κρατήσουν μέσα τα κοπάδια τους για να τα προφυλάξουν. Έγινε το καταφύγιο αλλά χωρίς καμία μέριμνα για τους κτηνοτρόφους. Και να ξέρετε πως , το επάγγελμα της κτηνοτροφίας αποτελεί το μοναδικό εισόδημα των ορεινών περιοχών. Και όταν ζητούν οι κτηνοτρόφοι αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για το ζώο που έχασαν από το τσακάλι το αρμόδιο τμήμα του οργανισμού, τους προτρέπει να συντηρούν τα διαμελισμένα πτώματα των ζώων σε ψυγειοκαταψύκτες, μέχρι να συμπληρωθεί συγκεκριμένος αριθμός για την αποζημίωση τους. Δηλαδή με τον τρόπο του ο ΕΛΓΑ μας λέει να μην περιμένουμε αποζημιώσεις. Αν είναι δυνατόν! Και πληρώνουμε προκαταβολικά στον ΕΛΓΑ 4 ευρώ την προβατίνα!»

«Γάλα και φέτα»

Η συζήτησή μας περνά στο γάλα, που πωλείται στις εταιρείες 92 λεπτά έως και ένα ευρώ, αναλογα με την ποιότητα:

«Ναι, η τιμή του γάλακτος είναι αυτή που είπατε, αλλά να σας πω. Το Κράτος όχι μόνο δεν βοηθά αλλά οδηγεί σε εξαθλίωση τον πρωτογενή τομέα. Θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί μέτρα ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή και να μειωθεί και η ανεργία γιατί μην ξεχνάτε πως το αιγοπρόβειο γάλα έχει μεγάλη ζήτηση τόσο την ελληνική όσο και διεθνή αγορά, ενώ η φέτα μας είναι μοναδική σε ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς όμως το κράτος δεν θέλει να βοηθήσει και το αποδεικνύει με την πολιτική που ακολουθεί»

«4 κτηνίατροι για 4.500 κτηνοτρόφους»

Τέλος στην ερώτησή μας αν οι υπάρχοντες κτηνίατροι είναι αρκετοί για να εξυπηρετήσουν τους κτηνοτρόφους της Ηλείας, ο κ. Θεοδωρόπουλος απαντά:

«Ο νομός Ηλείας έχει περίπου 4.500 κτηνοτρόφους και μόνο τέσσερις κτηνιάτρους με ένα προϊστάμενο. Το Κράτος όμως μας ζητά ένα σωρό χαρτιά από κτηνιάτρους, εμβόλια, άδειες σφαγής, αλλά δεν φροντίζει να διορίσει στην Ηλεία τουλάχιστον άλλους δέκα κτηνιάτρους. Τι να σου κάνουν τέσσερις άνθρωποι που τρέχουν όλο το νομό από το πρωΐ μέχρι το βράδυ; Εδώ για να βγάλουμε άδεια σφαγής πρέπει να κατεβούμε στον Πύργο, ή στη Ζαχάρω. Δεν υπάρχει άλλο γραφείο στο νομό. Κλείσανε και της Αμαλιάδος και της Γαστούνης. Έτσι μας αναγκάζουν να πληρώνουμε ιδιώτες κτηνιάτρους, επειδή μας… περισσεύουν λεφτά».

Συνέντευξη στον Κώστα Ζαφειρίου

Πηγή: patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top