17 Σεπ 2015
0 σχόλια

Πρόστιμα σε όσους ΔΕΝ έχουν άδεια χρήσης νερού

Τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση εγγραφής της υδροληψίας τους στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας Ε.Μ.Σ.Υ.,

(γεώτρησης, πηγαδιού, παραποτάμιου), στους δήμους όλης της χώρας, μέσα στο 2014, αλλά δεν έχουν υποβάλει τον φάκελο της αίτησης για την Άδεια Χρήσης Νερού.


Ο νέος φάκελος για την άδεια χρήσης νερού θα πρέπει να κατατεθεί το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου καθώς από την 1η Οκτώβρη, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 46896/2014 Κ.Υ.Α., θα υπάρξει πρόστιμο 50 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής του φακέλου ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα επιβάλλεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρόστιμο που θα φτάνει έως και τις 2000 ευρώ.

Η άγνοια φέρνει πρόστιμα

Όπως τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ» ο γεωλόγος Σάκης Καραμαλίκης που ασχολείται επισταμένως με το θέμα των υδροληψιών, αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν υποβάλει μόνο τον πρώτο φάκελο – εγγραφής της υδροληψίας- προς τους δήμους αλλά δεν γνωρίζουν ότι θα πρέπει να καταθέσουν και φάκελο

– αίτηση για την άδεια χρήσης νερού. Λόγω λοιπόν της άγνοιας που υπάρχει εκείνοι οι οποίοι έχουν γεωτρήσεις, πηγάδια κ.α. θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα ενώ θα αντιμετωπίσουν και προβλήματα με την ΔΕΗ, με τις αγροτικές επιδοτήσεις, τις μεταβιβάσεις χωραφιών – οικοπέδων, εάν δεν προχωρήσουν στην άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών

«Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργικής Απόφαση Aριθμ. οικ. 101123 που αποτελεί τροποποίηση της υπ' αριθμ. 46896/2014 ΚΥΑ με θέμα «Κατηγορίες αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης των υδάτων. Διαδικασία και όροι έκδοσης των αδειών, περιεχόμενο και διάρκεια ισχύος τους και άλλες συναφείς διατάξεις» (Β΄ 2878), όπως διορθώθηκε με το ΦΕΚ (Β΄ 3142/10-7-2015)»

θα πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες ή και χρήστες επιφανειακού ή υπόγειου νερού υφιστάμενων σημείων υδροληψίας οφείλουν να καταθέσουν αίτηση άδειας χρήσης νερού μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Μετά την ημερομηνία αυτή ο παραβάτης τιμωρείται με πρόστιμο πενήντα (50) ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης έως τις 31 Δεκέμβρη 2015 που θα καταβάλει με παράβολο υπέρ του Δημοσίου, το οποίο θα εκδίδεται από τη Δ.Ο.Υ. για εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης.

Ακόμα όσοι από τους χρήστες – ιδιοκτήτες δεν είχαν εγγράψει έως τις 31-12-2014 τα σημεία υδροληψίας τους στο Ε.Μ.Σ.Υ. στους αντίστοιχους Δήμους, δικαιούνται να αιτηθούν Άδειας Χρήσης Νερού, σύμφωνα με τα παραπάνω, με την προϋπόθεση να προσκομίσουν στην αδειοδοτούσα αρχή παράβολο (100 ευρώ) υπέρ του Δημοσίου που εκδίδεται από τη Δ.Ο.Υ. για εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης εγγραφής στο Ε.Μ.Σ.Υ.».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι έχουν προχωρήσει σε αίτηση εγγραφής της υδροληψίας τους πριν το 2014 δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτημα για άδεια χρήσης νερού.

Τρέχουν τις διαδικασίες

Όπως επισήμανε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας και Κορινθιακής Σταφίδας Χρήστος Βαλιανάτος στην περιοχή του κάμπου έχουν ήδη υποβληθεί δεκάδες αιτήσεις για την Άδεια Χρήσης Νερού

«Έχουμε ήδη ενημερώσει τα μέλη μας ότι θα πρέπει να «τρέξουμε» τις διαδικασίες του δεύτερου φακέλου προκειμένου να μην επιβληθούν πρόστιμα έως το τέλος του μήνα. Η ομάδα στηρίζει τα μέλη της και προχωρά στην συμπλήρωση των σχετικών φακέλων.

Ήδη ένας μεγάλος όγκος αιτήσεων έχει αποσταλεί ενώ έπεται και συνέχεια τις επόμενες 10 περίπου μέρες που απομένουν έως την λήξη της προθεσμίας» υπογράμμισε ο Χρ. Βαλιανάτος.

Άννα Αγγελίδου - protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top