14 Φεβ 2016
0 σχόλια

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου - 14 Φεβρουαρίου: Τι γιορτάζουμε και γιατί; (video)

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου - 14 Φεβρουαρίου
Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου κατάφερε να εξαπλωθεί με μεγάλη ταχύτητα και να πάρει τη θέση άλλων, παραδοσιακών, εορτασμών που,


όπως φαίνεται, δεν ταιριάζουν με τη σημερινή μορφή των ερωτικών σχέσεων και τη σημερινή θέση της γυναίκας αλλά ούτε και με την βασιλεία του καταναλωτισμού, ο οποίος έχει μετατραπεί σε μέτρο αισθημάτων.

Ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν χριστιανός ιερέας που έζησε επί αυτοκράτορα Κλαύδιου και τελούσε χριστιανικούς γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια. Η πίστη του όμως στην αγάπη και την οικογένεια ήταν αυτή που τον οδήγησε στη φυλακή και λίγο αργότερα στον αποκεφαλισμό (14 Φεβρουαρίου 270 π.Χ.).

Η γιορτή είναι μια μάλλον αθώα εξέλιξη των παλιών λευκωμάτων και μυστικών μηνυμάτων, αλλά πολλοί, κυρίως φανατικοί, δε μπορούν να τη δουν έτσι. Είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να σταματήσουν την εκρηκτική εξάπλωση και "παγκοσμιοποίηση" του εορτασμού.

Αν και συχνά ο Άγιος Βαλεντίνος χαρακτηρίζεται "δυτικός άγιος", όπως όλοι οι προ του σχίσματος άγιοι είναι άγιος Ορθόδοξος. Την 14η Φεβρουαρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη "Αυξεντίου του εν τω Όρει, Ουαλεντίνου Ιερομάρτυρος" και λοιπών Αγίων.

Προφανώς, ο Άγιος Ουαλεντίνος ο Ιερομάρτυρας τιμάται την αυτή ημέρα και από τις δύο Εκκλησίες - απλώς, το "Β" γίνεται "Ου" κατά την απόδοση του ονόματός του στην Ελληνική. Ο Άγιος ήταν πρεσβύτερος και μαρτύρησε στη Ρώμη επί αυτοκράτορα Κλαυδίου. Ως εδώ διασώζεται, παραδόσεως ένεκα, μία κοινή αλήθεια σε Δύση και Ανατολή.



Διάβασε περισσότερα στο: cytoday.eu

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top