27 Απρ 2016
0 σχόλια

Πενήντα νηπιαγωγεία κλείνει η κυβέρνηση στην Ηλεία

Ηλεία Πενήντα νηπιαγωγεία κλείνει η κυβέρνηση
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που διαβίβασε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας στον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου


πάνω από πενήντα νηπιαγωγεία στο Νομό Ηλείας έχουν κάτω από 14 νήπια και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να λειτουργήσουν τη νέα σχολική χρονιά αν ψηφιστούν και εφαρμοστούν οι νέες αντιεκπαιδευτικές διατάξεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.


Το Υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει με υψηλούς τόνους πως δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείo αλλά όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Υπουργός στη Βουλή δεν διαθέτει 500 θέσεις νηπιαγωγών που απαιτούνται.Αν ήταν να μην αλλάξει τίποτα τότε γιατί άραγε νομοθετούν;

Τα προβλήματα στα δημόσια νηπιαγωγεία ήταν και παραμένων ανυπέρβλητα : πολλά λειτουργούν με λίγα παιδιά γιατί δεν διαθέτουν κατάλληλα κτίρια για τη στέγαση όλων των παιδιών που αιτούνται φοίτησης (έχουμε κληρώσεις νηπίων και προνηπίων) και αυτό το θέμα είναι ευθύνη της πολιτείας, όχι των νηπιαγωγών.
Αθανάσιος Κατσίμπελης
Λόγω της γεωμορφολογίας της Ελλάδας (μικρά χωριά, νησιά, ημιαστικές, απομακρυσμένες, ακριτικές, παραμεθόριες περιοχές) και της ανισοκατανομής του πληθυσμού,

σε κάποια Νηπιαγωγεία δεν υπάρχουν αρκετές αιτήσεις εγγραφών (γεγονός βέβαια για το οποίο δεν ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί), αλλά είναι υποχρέωση του κράτους να υποστηρίξει τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων στις περιοχές αυτές και να καθιερώσει άμεσα τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Οι «θεσμοί» (Ε.Ε-Δ.Ν.Τ.) θα είναι, σίγουρα, ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, καθώς το ίδιο το υπουργείο παραδέχεται, με κυνισμό, στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, ότι η ρύθμιση «συμβάλλει τα μέγιστα σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοικονόμηση δαπανών».

Όπως αναφέρει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας σε ανακοίνωσή της:

“Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος του Υπουργείου Παιδείας, με δεδομένη την ανυπαρξία μόνιμων διορισμών, είναι να προχωρήσει σε μαζικές συγχωνεύσεις/καταργήσεις Νηπιαγωγείων ανά την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα για την επαρχία αλλά και για τις περιοχές όπου, εξ αιτίας των άθλιων κτιρίων στα οποία στεγάζονται τα νηπιαγωγεία, λειτουργούν τμήματα με μικρό αριθμό νηπίων, το κύμα των συγχωνεύσεων/καταργήσεων προβλέπεται μεγάλο.

Αυτό θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης των νηπίων και θα οδηγήσει και στην απίστευτη ταλαιπωρία τους με μετακινήσεις ώστε να φτάσουν στο πλησιέστερο νηπιαγωγείο.

Είναι, πλέον, ξεκάθαρο το τι πραγματικά εννοούσε ο Υπουργός Παιδείας όταν μιλούσε για δίχρονη προσχολική αγωγή και είναι προφανές ότι από τη στιγμή που βάλλεται το νηπιαγωγείο κατ’ αυτόν το βάναυσο τρόπο ανοίγει ο δρόμος και ανάλογες ρυθμίσεις και στην υπόλοιπη εκπαίδευση.

Οι μνημονιακές, αντιλαϊκές πολιτικές Κυβέρνησης, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. πρέπει, με τους αγώνες μας, να ανατραπούν.

Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο δωρεάν νηπιαγωγείο, το δημόσιο δωρεάν σχολείο, ενάντια στις πολιτικές διάλυσης της εκπαίδευσης.”

Θα πρέπει να καταδικάζεται κάθε προσπάθεια στοχοποίησης συνδικαλιστών και ακύρωσης της Συνταγματικά κατοχυρωμένης συνδικαλιστικής ελευθερίας.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει όλοι οι φορείς της εκπαιδευτικής διαδικασίας να λάβουν θέση για την πρωτοφανή αναφορά του Υπουργού Παιδείας στη Βουλή για Αιρετό της Θεσσαλία τον οποίο δεν κατονόμασε αλλά φωτογράφισε καταλογίζοντάς του πως έβγαλε ανακοίνωση για τα νηπιαγωγεία.

Όλοι γνωρίζουν πως απλά ο αιρετός έβγαλε μια ανακοίνωση ενημερώνοντας ποια νηπιαγωγεία στη Θεσσαλία έχουν κάτω από 14 νήπια ώστε με βάση την τροπολογία του Υπουργείου κινδυνεύουν να κλείσουν.

Ο Υπουργός έκλεισε την ομιλία τους χθες στη Βουλή με την παρακάτω απίστευτη δήλωση για συνδικαλιστή που έπραξε το αυτονόητο:

«Επαναλαμβάνω, δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο. Θα μου πείτε ούτε αυτό το νηπιαγωγείο με ένα παιδί που υπάρχει στη Θεσσαλία; Γιατί διάβασα ενός συνδικαλιστικού εκπροσώπου της ΝΔ, μια ψευδή ανακοίνωση, η οποία αναπαράχθηκε από ορισμένα ΜΜΕ ότι κλείνουν 40 νηπιαγωγεία στη Θεσσαλία…»

Δυστυχώς η ζωή έχει αποδείξει πως ψευδείς δεν είναι οι ανακοινώσεις των Αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων αλλά των Αιρετών μας νομοθετών και κυβερνώντων πριν και μετά την ανάληψη της εξουσίας.
--
Αθανάσιος Κατσίμπελης
Δάσκαλος, Μ.Εd - Νομικός

Πηγή: eproini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top