30 Μαΐ 2016
0 σχόλια

Σε τέλμα οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηλείας

ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηλείας
Όνειρο ήταν και ...πάει η ανασυγκρότηση της υπαίθρου στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ολυμπίας αλλά και στον υπόλοιπο πυρόπληκτο Νομό Ηλείας, όπου η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο λόγω της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος από τους εμπλεκόμενους φορείς.


Ειδικά όμως ένα πολύ μεγάλο τμήμα του Νομού που περικλείεται κυρίως από τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, βιώνει τα τελευταία χρόνια την εγκατάλειψη και το μαρασμό αφού δεν έγινε σχεδόν τίποτα για την περίφημη ανασυγκρότηση, που όλοι διακήρυτταν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές!

Η πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στις παραπάνω περιοχές, περιγράφεται γλαφυρά από την εφημερίδα «Νέος Ορίζων», που για πολλές δεκαετίες υψώνει της φωνή της απέναντι στα προβλήματα της επ. Ολυμπίας.

«Μετά τις πυρκαγιές που αφάνισαν την Ηλεία, πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι εγκατέλειψαν τα επαγγέλματά τους και αυξήθηκε η φυγή των νέων προς την Αθήνα.

Ρήμαξαν όλα τα ορεινά χωριά και οι πανέμορφες κωμοπόλεις, με τα ίχνη μιας ανεμοδαρμένης ανασυγκρότησης να είναι πλέον παντού ορατά.

Τέτοια ίχνη διακρίνει κάποιος στα κλειστά ρολά των μαγαζιών της Κρέστενας, Ανδρίτσαινας, Καλλιθέας , Ζαχάρως, και Φιγαλείας.

Στα λουκέτα υπηρεσιών και οργανισμών (ΔΟΥ, Ειρηνοδικεία, πρακτορεία ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες) και στις υποβαθμίσεις σχολείων λόγω μικρού αριθμού μαθητών» τονίζει ο «Νέος Ορίζων».

Αναφορά ακόμη γίνεται στον τουριστικό δρόμο Ανδρίτσαινα-Καλλιθέα-Ανδρίτσαινα, του οποίου η βελτίωσή κρατάει χρόνια, ενώ οι χωματόδρομοι των εργοταξίων και η ατελείωτη ακόμη νέα γέφυρα της Τσεμπερούλας- Μπαρακίτικων, αναγκάζουν τους διερχόμενους περιηγητές να καταφύγουν στον παραποτάμιο δρόμο με την απέραντη ερημιά τα βράδια...

Επίσης ο δρόμος διασύνδεσης του ορεινού όγκου με τη θάλασσα (Ανδρίτσαινα- Αμυγδαλιές-Ζαχάρω) που θα βοηθούσε την τουριστική κίνηση, παραμένει ακόμα στις καλένδες...

Καταργήθηκε...

Εξάλλου σε άλλο σημείο της αναφοράς για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζονται οι υποσχέσεις για τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου αγροτικών προϊόντων, αλλά αντί αυτού

...καταργήθηκε και η ζωτικής σημασίας για το εμπόριο σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα-Πύργος-Ζαχάρω-Καλαμάτα, πλήττοντας καίρια και όλο τον τουρισμό της παραλιακής ζώνης.

Ακόμη υπενθυμίζονται οι δεσμεύσεις για εργοστάσιο ενεργειακής διαχείρισης απορριμμάτων αλλά, όπως τονίζεται, η δυσωδία των σκουπιδιών αναδύεται ακόμα από τις χαράδρες και τα ρέματα με τις ανεξέλεγκτες χωματερές...

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και γύρω από τη δημιουργία οικοτουριστικού θερέτρου στη λουτρόπολη Καϊάφα, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν γκρεμισμένα ξενοδοχεία και τριτοκοσμικά δρομάκια, ενώ στην απέναντι όχθη οι τουρίστες αντικρίζουν τις παλιές εγκαταστάσεις με πεσμένες στέγες στο σπήλαιο της γεράνιας ιαματικής πηγής.

Συγχρόνως αναφορά γίνεται και στο τμήμα της Ολυμπίας Οδού Πύργος-Τσακώνα που βρίσκεται στον «αέρα»,

στο υποβαθμισμένο Γενικό Νοσοκομείο Κρεστένων το οποίο σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, καθώς και στα... ιστορικά πλέον Κέντρα Υγείας που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στο διαγνωστικό ρόλο τους.

«Εννέα χρόνια μετά τις πυρκαγιές, οι κάθε είδους αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι αναζητούν μεθόδους μιας ήδη πεθαμένης ανασυγκρότησης μέσω των υπόλοιπων του περιβόητου Ταμείου Μολυβιάτη και ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου που θα τροφοδοτήσει ανύπαρκτες βιομηχανίες.

Τώρα οι εν λόγω εκπρόσωποι περιφέρουν το πτώμα της ανασυγκρότησης από ορεινό χωριό και κωμόπολη, καλώντας το λαό να τους δώσει την εξουσία για μια ακόμη φορά, υποσχόμενοι ανάπτυξη...» καταλήγει στο δημοσίευμά της η τοπική εφημερίδα.

Κώστας Αντωνόπουλος protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top