19 Μαΐ 2016
0 σχόλια

Μεγάλο βήμα για την αναβάθμιση της Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας!

αναβάθμιση της Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας
Καθοριστικό βήμα για τη ριζική αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Πύργου-Κυπαρισσίας έκανε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο και σύγχρονη τεχνογνωσία μέσα από τη συμφωνία με την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ».


Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος, συναντήθηκε προχθές με τον πρόεδρο της εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ», Απόστολο Αντωνούδη, στη Θεσσαλονίκη, όπου και συμφωνήθηκε η παράδοση μελετών της εταιρείας, οι οποίες θα αποτελέσουν κομβικό εργαλείο για την αισθητή βελτίωση του εθνικού και του επαρχιακού δικτύου της Ηλείας.

Οι συγκεκριμένες μελέτες εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Δράσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας και θα χρησιμεύσουν για τη βελτίωση συνολικά 283,9 χλμ  οδικού δικτύου της Ηλείας.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος, «οι μελέτες είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που, με τους ανάλογους πόρους τους οποίους διεκδικούμε, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, σε μήκος 283,9 χιλιομέτρων» και πρόσθεσε ότι σε πρώτη προτεραιότητα τίθεται η Ε.Ο. Πύργου Κυπαρισσίας και συγκεκριμένα το τμήμα «Πύργος- Επιτάλιο - Ανεμοχώρι- Ζαχάρω- Γιαννιτσοχώρι – όρια Νομού Μεσσηνίας μήκους 46,2 χλμ».

Επιπρόσθετα, ο κ.Γεωργιόπουλος κατέθεσε στον κ.Αντωνούδη πρόταση συνεργασίας και ενεργοποίησης της εταιρείας για την παροχή τεχνικής βοήθειας για την εφαρμογή και υλοποίηση έργων οδικής ασφάλειας, η οποία έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Ακολούθησε συνάντηση του κ.Γεωργιόπουλου με τον γ.γ. Υποδομών, Γ.Δέδε, στην οποία τέθηκε άμεσα αίτημα της χρηματοδότησης για την αναβάθμιση  της Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας, δεδομένης της ωριμότητας του έργου ένεκα των μελετών, επικαιροποιώντας παλαιότερη πρόταση  του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Απόστολου Κατσιφάρα.

Ο κ.Γεωργιόπουλος υπογράμμισε ότι καμία Περιφέρεια μέχρι σήμερα δεν έχει εκμεταλλευθεί τις μελέτες που συνέταξε και έχει ωριμάσει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ για επιλεγμένες θέσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο όλης της χώρας, γεγονός που ουσιαστικά κατοχυρώνει το προβάδισμα της Ηλείας για κρατική χρηματοδότηση.,

«Για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την ΕΓΝΑΤΙΑ, προκειμένου το συντομότερο να επισκεφθούν την Ηλεία και να παρουσιάσουν το σύνολο των μελετών που μας αφορούν», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Γεωργιόπουλος.

Αναγκαιότητα η βελτίωση

Η εφ. «Πατρίς» είχε αναδείξει με πρωτοσέλιδο (22.2.2016) την επικινδυνότητα της Εθνικής Οδού Πύργου-Κυπαρισσίας, καθώς το οδικό δίκτυο είναι παρωχημένο και με χαμηλό επίπεδο ασφάλειας. Όπως έχουν επισημάνει με πάμπολλες επιστολές και φωτογραφίες αναγνώστες της εφημερίδας, ο δρόμος δεν έχει φωτισμό στο μεγαλύτερο τμήμα του, η βλάστηση έχει «αγγίξει» το οδόστρωμα, ενώ τα στηθαία ασφαλείας και οι προστατευτικές μπάρες είτε είναι κομμένες είτε σκουριασμένες.

Ο δρόμος έχει πολλές επικίνδυνες στροφές (Ανεμοχώρι, Κάτω Σαμικό, Κλειδί, Καϊάφας),  με αποτέλεσμα να λειτουργεί ανασταλτικά στην επισκεψιμότητα μιας περιοχής με ανεκτίμητο φυσικό και αρχαιολογικό πλούτο, που περιλαμβάνει την Αρχαία Σαμία, τον Καϊάφα, τη Ζαχάρω, τη Νέδα και μια απέραντη ακτογραμμή.

Παράλληλα, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην καθημερινή κυκλοφορία των αγροτών και λοιπών επαγγελματιών, παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχει κάνει  η περιφέρεια τους τελευταίους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο τμήμα αποκόπηκε οριστικά το 2013 από τη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού και η κατασκευή του παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης (χαμηλό κυκλοφοριακός φόρτος) αλλά και λόγω του ζητήματος του Καϊάφα και της αποτρεπτικής απόφασης του ΣτΕ.

Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για μια συνολική παρέμβαση του υπάρχοντος οδικού δικτύου, η οποία θα βελτιώσει το επίπεδο ασφάλειας και με βάση τα ρεαλιστικά οικονομικά δεδομένα του κράτους, θα επιτευχθεί η καλύτερη εφικτή λύση για το συγκεκριμένο τμήμα.

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Πηγή: patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top