23 Ιουν 2016
0 σχόλια

ΓΓ ΓΣΕΕ: Θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε κράτος της Ασιατικής Ηπείρου

Θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε κράτος της Ασιατικής Ηπείρου
Εάν νομοθετηθούν οι δεσμεύσεις για τα εργασιακά που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, τότε η Ελλάδα θα μετατραπεί σε κράτος της Ασιατικής Ηπείρου.


Η τοποθέτηση αυτή προέρχεται από τον ΓΓ της ΓΣΕΕ κ. Νίκο Κιουτσούκη, ο οποίος μετά την χθεσινή συνάντηση της Συνομοσπονδίας με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων,

επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκαν τα θέματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των ομαδικών απολύσεων, του κατώτατου μισθού και της συνδικαλιστικής δράσης και λειτουργίας (απεργιακός νόμος, lock out κ.λπ.).

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κιουτσούκης εστίασε την κριτική του στα εξής σημεία:

I. Την ώρα που στην Ε.Ε. ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει ως πρωταρχικό στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, στην Ελλάδα καταγράφεται έμμεση ή άμεση κατάλυση κάθε διαδικασίας κοινωνικής διαβούλευσης και κατ’ επέκταση κοινωνικής συμφωνίας.

II. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η ελληνική νομοθεσία στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων είναι απολύτως συμβατή τόσο με τις αρχές της σχετικής Διεθνούς Συνθήκες, όσο και με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

III. Όπως υποστηρίζει και η ΔΟΕ οι βέλτιστες πρακτικές ενός κράτους-μέλους δεν είναι σίγουρα μεταβιβάσιμες στις διαφορετικές πραγματικότητες άλλων χωρών. Η στείρα λοιπόν μεταφορά τους, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εθνικές ιδιαιτερότητες, δύναται να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

IV. Πάγια θέση της ΓΣΕΕ αποτελεί το αίτημα για επαναφορά του πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στην προ Μνημονίου εποχή. Η ελεύθερη διαπραγμάτευση και συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις, είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την αυτορρύθμιση της αγοράς με όρους οικονομικής ανάκαμψης, κοινωνικής συνοχής και στοιχειώδους εργασιακής δικαιοσύνης.

V. Η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% (751 € - 586€) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και κατά 32% για τους κάτω των 25 ετών πραγματοποιήθηκε με την επίσημη αιτιολογία της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας αλλά και τη μείωση της ανεργίας, και κυρίως της νεανικής ανεργίας.

VI. Η Συνδικαλιστική δράση και λειτουργία προστατεύονται και ρυθμίζονται από το ν. 1264/82, ένα νόμο απολύτως δημοκρατικό και συμβατό με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Είναι, άλλωστε, επιεικώς υποκριτικό αυτοί που με τα νομοθετήματά τους μας γύρισαν τουλάχιστον 30 χρόνια πίσω, να αποκαλούν το συγκεκριμένο νόμο ως αναχρονιστικό.

Διάβασε αναλυτικότερα στο: dikaiologitika.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top