14 Ιουν 2016
0 σχόλια

Μαγγίδης: Αυτός είναι ο "θρόνος του Αγαμέμνονα"

Αυτός είναι ο "θρόνος του Αγαμέμνονα"
Ο καθηγητής αρχαιολογίας Χριστοφίλης Μαγγίδη σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην ΕΣΗΕΑ επιμένει πως βρήκε τον "θρόνο του Αγαμέμνονα" παρά τις αντιρρήσεις της Αρχαιολογικής Εταιρείας.


Ο καθηγητής υποστηρίζει πως ο λίθινος όγκος που βρήκε αποτελεί τμήμα του «θρόνου του Αγαμέμνονα».

Ο κ. Μαγγίδης μίλησε για την αρχαιολογική ανακάλυψη και κυρίως, για την ταύτιση του ευρήματος με τον ανακτορικό θρόνο των Μυκηνών:

"Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα τα οποία συνδυαστικά δείχνουν ότι το εύρημα δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο, παρά κάθισμα και μάλιστα θρόνος.

Υπάρχουν επιχειρήματα μορφολογικά του τύπου του σχήματος, εκπληκτικές ομοιότητες με το θρόνο της Κνωσού και άλλα καθίσματα μινωικής και μυκηναϊκής εποχής.

Είναι το υλικό κατασκευής και η σημειολογία του, είναι ο χώρος εύρεσης, είναι η μελέτη των φθορών και των ρηγμάτων στο θραύσμα που δηλώνουν από πού έπεσε και πως παρασύρθηκε μέσα στο Χάβο.

Είναι 10-12 διαφορετικά κριτήρια , τα οποία συνδυαστικά με το σημείο εύρεσης, κατά τη γνώμη μου δηλώνουν κατηγορηματικά, ότι δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά ο θρόνος των Μυκηνών "δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής αρχαιολογίας και προσέθεσε:

«Δεν θα μπορούσε να είναι λεκάνη, λόγω του βάρους του, λόγω του ρηχού βυθίσματος, λόγω του ότι το βύθισμα είναι επικλινές προς τα πίσω, καμία λεκάνη δεν είναι επικλινής προς τα πίσω, είναι μόνο προς το κέντρο.

Επίσης ο τύπος του υλικού δεν απαντά σε λεκάνες αλλά απαντά μόνο σε ανακτορική αρχιτεκτονική και ανακτορικά υλικά. Αποκλείσαμε και την πιθανότητα να είναι βωμός ». 

Διάβασε περισσότερα στο: alfavita.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top