28 Ιουν 2016
0 σχόλια

Ζημιές στο Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων: Απολογισμός της « οργής» του Αλφειού

Ζημιές στο Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων
Ευθύνες και για την μη έγκαιρη λειτουργία των θυροφραγμάτων


Άρχισε η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από την ξαφνική υπερχείλιση του Αλφειού ποταμού εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

Η ισχυρή βροχόπτωση στην Τρίπολη και στη Μεγαλόπολη είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλος όγκος νερού να φτάσει ως τον Αλφειό να «φουσκώσει» το ποτάμι και να πλημμυρίσει, καταστρέφοντας καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Για πρώτη φορά μέσα στο καλοκαίρι, και μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, σημειώθηκαν τόσες ζημιές στις καλλιέργειες από την υπερχείλιση του ποταμού Αλφειού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχει προκληθεί ζημιά σε εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στα Μακρίσια, σε φιστίκια αραποσίτια, τριφύλλια, αμπέλια, ενώ παρασύρθηκαν αρδευτικά συστήματα και γεωργικά μηχανήματα.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Μακρισίων κ. Γριβάκης, είπε χαρακτηριστικά ότι τα νερά είχαν φτάσει σε σημείο να καλύψουν τις παρόχθιες καλαμποκιές ύψους ακόμη και 1,5 μέτρου!.

Η καταστροφή αυτή, πρόσθεσε, θα φέρει μεγάλη οικονομική ζημιά στους κατοίκους, ενώ θα ήταν πολύ μικρότερη αν οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας είχαν μεριμνήσει να ανοίξουν εγκαίρως τα θυροφράγματα.

Πρόσθεσε ότι, ενώ άνοιξαν στις 6 το πρωί, λίγες ώρες αργότερα έκλεισαν επειδή ζήτησε ο ΓΟΕΒ νερό για να ποτιστούν κάποιες καλλιέργειες σε χωριό του Πύργου.
δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος
«Όταν υπάρχει πρόγνωση για έντονα καιρικά φαινόμενα, τα θυροφράγματα πρέπει να ανοίγουν μία ημέρα πριν και όχι τελευταία στιγμή» είπε.

Καταστροφές σημειώθηκαν και στις καλλιέργειες στο Πλουτοχώρι, ενώ από τα ορμητικά νερά παρασύρθηκαν και τα έργα που είχαν γίνει για τη διευθέτηση της κοίτης του ποταμού.

Σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν στο τμήμα του παραποτάμιου δρόμου, από τη Δαφνούλα ως το ύψος της διασταύρωσης της Καλλιθέας, όπου πλημμύρισαν πάνω από 250 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Ζημιές έχουν υποστεί και καλλιέργειες στο Σέκουλα, ενώ τα βοσκοτόπια μετατράπηκαν σε λίμνες.

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος μιλώντας χθες στην ΕΡΤ Πύργου, τόνισε ότι η έγκαιρη προειδοποίηση οδήγησε τους κτηνοτρόφους στο να απομακρύνουν τα ζώα από τις παρόχθιες περιοχές, ωστόσο, υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα σε ορισμένες καλλιέργειες στον Κάμπο της Παππαδούς.

Αναγγελίες στον ΕΛΓΑ έγιναν από χθες ενώ την περιοχή επισκέπτεται και κλιμάκιο γεωπόνων της ΠΕ Ηλείας για να διαμορφώσει άποψη για τη ζημιά που έχει προκληθεί.

Πηγή: Πρωινή Ενημέρωση (eproini.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top