SOOC/Alexandros Michailidis |
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξευμενίσει τους πιστωτές, οι απαιτήσεις των οποίων είναι ακόρεστες και τους πολίτες που βρίσκονται σε ένα συνεχές σοκ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι στον προς πώληση κατάλογο βρίσκονται ήδη μέσω ΤΑΙΠΕΔ,
παραλίες, νησιά, ξενοδοχεία μπουτίκ, γήπεδα γκολφ, Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και ιστορικά ακίνητα στην Πλάκα στις πλαγιές κάτω από την αρχαία Ακρόπολη, ενώ στους επόμενους μήνες η λίστα θα μεγαλώσει μέσω ενός «σούπερ ταμείου» - που ιδρύθηκε για να επισπεύσει την πώληση των προβληματικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και άλλων κρατικών στοιχείων.
Σύμφωνα με την Guardian, συνολικά τα κομμάτια της ελληνικής περιουσίας που θα βγουν στο σφυρί υπολογίζονται σε περισσότερα από 71 χιλιάδες, κάτι που σημαίνει ότι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη σύγχρονη εποχή.
Σημειώνεται ακόμη ότι «η Ε.Ε. και το ΔΝΤ απαίτησαν αυτή η πώληση σε ιδιώτες να έχει διάρκεια 99 χρόνια και τονίζεται ότι οι Έλληνες αντέδρασαν με θυμό και χλευασμό στην ίδρυση του Ταμείου, καθώς για πολλούς, είναι η απόλυτη λεηλασία, άλλη μία τρύπα για την αξιοπρέπειά τους σε μια εποχή πρωτοφανούς ανεργίας, φτώχειας και δυστυχίας».
«Μόνο η Ακρόπολη θα διατηρήσει μια πατίνα ελληνικότητας, λένε οι έλληνες» σημειώνει η εφημερίδα και παραθέτει στη συνέχεια δηλώσεις πολιτών σε ρεπορτάζ στους δρόμους της Αθήνας.
Πιο χαρακτηριστική είναι η δήλωση της ιδιοκτήτριας μιας μικρής επιχείρησης που λέει:
"Δεν υπάρχει τίποτα που να μην παραιτήθηκαν. Οι Γερμανοί θα πάρουν τα πάντα. Ακούω ότι ακόμα και οι παραλίες είναι προς πώληση. Είναι αυτό η Ευρώπη που θέλουμε; Είναι αυτό η ενωμένη Ευρώπη των ονείρων μας; "
Στην εφημερίδα μιλάει και ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Σ. Πιτσιόρλας ο οποίος περιγράφεται ως ένας «βετεράνος αριστερός» δικηγόρος, ο οποίος λέει ότι "κατά κάποιο τρόπο αυτοί [οι επικριτές] έχουν δίκιο.
Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση…αλλά αν θέλουμε να σταματήσουμε την περικοπή μισθών και συντάξεων και την αύξηση των φόρων πρέπει να βρούμε χρήματα από κάπου, πρέπει να αναπτύξουμε την οικονομία μας ».
Ο ίδιος υπολογίζει ότι μέχρι το 2018 η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας θα αποφέρει 6 δισεκ. ευρώ.
Για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων σημειώνει:
«Η κατάσταση των αεροδρομίων μας σε νησιά όπως η Σαντορίνη είναι μια εθνική ντροπή. Γιατί να μην τα βελτιώσουμε; Δεν πρόκειται να τα κατέχουν για πάντα και όταν θα έρθουν πίσω σε μας θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. "
Το ταμείο, θα περιλαμβάνει επίσης τις δημόσιες επιχειρήσεις, τα δάνεια των τραπεζών, περισσότερα από 500 νησιά, και μεγάλες παρθένες εκτάσεις, μήκους 16000 χιλιομέτρων μήκους ελληνική ακτογραμμή.
Αλλά ο πρωταρχικός φόβος είναι ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεπουλήσει τα ασημικά σε χαμηλές τιμές.
Ο κ. Πιτσιόρλας απορρίπτει σθεναρά οποιαδήποτε τέτοια ιδέα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. "Υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις και παρανοήσεις.
Για παράδειγμα, έχουμε ξενοδοχεία που έχουν κατασχεθεί από τις τράπεζες. Γιατί θα πρέπει το κράτος να είναι και ξενοδόχος; », αναρωτιέται.
"Στο ίδιο πνεύμα, γιατί θα πρέπει το κράτος να πληρώνει χιλιάδες ευρώ ενοίκιο κάθε χρόνο για τα υπόστεγα που στεγάζουν δύο αεροσκάφη Airbus, που ποτέ δεν θα πετάξουν», προσθέτει και υποστηρίζει ότι η συμφωνία «προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας, αλλά πρέπει να τρέξει γρήγορα και να κάνει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν γρήγορα. "
Πηγή: lifo.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου