27 Ιουν 2016
0 σχόλια

Ηλεία: Τετέλεσται! Πνίγηκαν στη λάσπη καρπούζια, τομάτα, πατάτες, κηπευτικά! (photos & video)

Ηλεία Πνίγηκαν στη λάσπη καρπούζια, τομάτα, πατάτες, κηπευτικά
Δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο τεράστιες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης


-  Ζημιές σε όλες τις υπαίθριες καλλιέργειες - Κραυγή απόγνωσης από τους αγρότες - Βολές κατά ΓΟΕΒ για ακαθάριστα κανάλια

Οργή και αγανάκτηση ξεχειλίζουν μέσα από τα πλημμυρισμένα χωράφια στις εκτάσεις της Βουπρασίας, της Μυρσίνης, της Αρετής και άλλων περιοχών του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Οι αγρότες βυθίζονται στην λάσπη της απόγνωσης που έχει καλύψει τις καλλιέργειές τους. Μέσα σε ένα χρόνο δεύτερη φορά η φύση τους χτυπά αλύπητα. Για κάποιους που οι αντοχές είναι μειωμένες, ίσως είναι το τελειωτικό χτύπημα σε συνδυασμό με τα δυσβάσταχτα μέτρα της κρίσης…

Πέρα από τη φύση κάποιοι αγρότες αναζητούν ευθύνες από τους αρμόδιους του ΓΟΕΒ και του ΤΟΕΒ. Είναι έτοιμοι να φτάσουν στα άκρα για να βρουν το δίκιο τους. Τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα που δέχεται ο πρωτογενής τομέας και η αγροτιά τους εξωθούν πέρα από τα όρια τους.

Τι κι αν επιμένουν να θέλουν να καλλιεργούν, βλέπουν πως αυτό πλέον τείνει να γίνει άθλος για τους περισσότερους, που δεν μπορούν να τον αντέξουν.

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, λίγο πολύ οι αγρότες στην περιοχή του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης καταλάβαιναν πως η κακοκαιρία που βρισκόταν σε εξέλιξη, δεν θα έφευγε χωρίς συνέπειες για τις καλλιέργειες.

Έφτασε να βρέχει συνεχόμενα για 12 ώρες από τις 2 το μεσημέρι έως τα ξημερώματα, με αμείωτη ένταση.

«Το πρωί θα δούμε την έκταση των ζημιών» μας έλεγαν το βράδυ του Σαββάτου γεμάτοι ανησυχία. Και δυστυχώς το πρωί της Κυριακής δεν τους διέψευσε. Από νωρίς, με το πρώτο φως της ημέρας έτρεξαν στα χωράφια τους.

Οι εικόνες που αντίκρισαν αποκαρδιωτικές.

Καμία υπαίθρια καλλιέργεια δεν είχε γλιτώσει από το κακό… Καρπούζια, είτε πρώιμα, είτε μεσοπρώιμα, είτε πάλι όψιμης παραγωγής, πεπόνια, βιομηχανική τομάτα, καλαμπόκια, πιπεριές, μελιτζάνες, ακόμα και ροδόνες, βρέθηκαν μέσα στο νερό…

Πολλοί παραγωγοί ξέσπασαν σε δάκρια… άλλοι εξοργισμένοι απειλούσαν θεούς και δαίμονες. Και άλλοι αναζητούσαν ευθύνες σε τοπικούς παράγοντες γιατί τα αποστραγγιστικά δίκτυα δεν ήταν προετοιμασμένα να δεχθούν μεγάλες ποσότητες νερού.

Η δημοτική αρχή από την άλλη είναι έτοιμη να ζητήσει εκ νέου παράταση της κηρυγμένης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που υφίσταται η περιοχή από την προηγούμενη μεγάλη κακοκαιρία που έπληξε το δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης στις 22 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Και καλά – καλά δεν έχουν αποζημιωθεί οι πληγέντες για εκείνη την καταστροφή.

Ένα άλλο και πολύ σημαντικό θέμα που αφορά τους παραγωγούς είναι ποια στάση θα κρατήσει ο ΕΛΓΑ στην προκειμένη περίπτωση, καθώς επικρατεί σύγχυση με την ερμηνεία του κεφαλαίου που αφορά στον κανονισμό για την υπερβολική ή άκαιρη βροχόπτωση…

Χθες το πρωί στην περιοχή βρέθηκαν ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ και οι αντιδήμαρχοι Χρήστος Παλαιολόγος, Ανδρέας Μίγκος, Λάμπης Δημόπουλος και Τάσος Μυλωνόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Οικονομικών Λάμπης Αριστειδόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος

και άλλοι φορείς που πραγματοποίησαν αυτοψία σε πληγείσες εκτάσεις, ώστε να σχηματίσουν την εικόνα που θα μεταφέρουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ για το πλαίσιο της στήριξης των πληγέντων.

Του Γιάννη Σπυρούνη
Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες και βίντεο στο: ilialive.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top