20 Αυγ 2016
0 σχόλια

Ξεκινάει από σήμερα η νέα κυνηγετική περίοδος 2016-17 - Ξανά στα γνώριμα «λημέρια»

Ξεκινάει από σήμερα η νέα κυνηγετική περίοδος 2016-17
Με το δάχτυλο στη σκανδάλη θα βρεθούν από σήμερα χιλιάδες κυνηγοί στην Ηλεία, μετά την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου 2016-17, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.


Η έναρξη του κυνηγίου έγινε με σχετική καθυστέρηση όσον αφορά το ξεκίνημα της έκδοσης των αδειών, λόγω και των αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων που υπήρξαν για τη νέα ρυθμιστική, η οποία τελικά κρίνεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική από τον κυνηγετικό κόσμο.

Παράλληλα αίσιο τέλος δόθηκε στο «σήριαλ» με τη θήρα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, αφού κυριολεκτικά στο πάρα πέντε κι έπειτα από «αγώνα δρόμου» της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης υπέγραψε χθες την τροποποίηση της απόφασης με την οποία πλέον η θήρα στην ζώνη Α2 του Κυπαρισσιακού.

Από σήμερα ξεκινάει το κυνήγι των εδαφόβιων και δεντρόβιων πτηνών (ορτύκι, τσίχλα, κότσυφας, φάσα κλπ.), καθώς και της αλεπούς, ενώ ουσιαστικά το κυνήγι για σημαντικό αριθμό κυνηγών ξεκινάει στα μέσα Σεπτεμβρίου με τη θήρα των αγριόχοιρων, λαγών, υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών.
Οι διαφορές

Εξάλλου οι βασικές διαφορές της νέας περιόδου σε σχέση με την περσινή ρυθμιστική έχουν ως εξής:

- Αύξηση του ορίου κάρπωσης του αγριογούρουνου από 5 σε 6 άτομα και στην Πελοπόννησο και Εύβοια ακόμη μεγαλύτερη (10),

-μείωση κατά 10 ημέρες της περιόδου θήρας της ασπρομετωπόχηνας,
- κυνήγι αλεπούς, χωρίς σκύλο, από 20 Αυγούστου μέχρι 15 Σεπτέμβρη και στις υπόλοιπες περιοχές εκτός των ζωνών διάβασης

Ωστόσο αναφορικά με το διπλασιασμό των αγριόχοιρων που επιτρέπεται σε κάθε κυνηγετική εξόρμηση, εκ μέρους εκπροσώπων των κυνηγών εκφράζεται επιφύλαξη σχετικά με το ζήτημα αυτό, ενώ συγχρόνως συστήνεται εγκράτεια στους κυνηγούς…

Επίσης ως ιδιαίτερα  σημαντικό θέμα γύρω από την άσκηση της πατροπαράδοτης δραστηριότητας, χαρακτηρίζεται η ασφάλεια κατά την τέλεση του κυνηγιού, με την τήρηση των βασικών κανόνων ασφαλείας (κυνηγετικά όπλα, γιλέκα κλπ.)

Δηλώσεις εκπροσώπων κυνηγών για την έναρξη της νέας περιόδου

Με αφορμή των έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου, εκπρόσωποι του κυνηγετικού κόσμου στην Ηλεία, αλλά και γενικότερα, προέβησαν στις εξής δηλώσεις:

Κώστας Μαρκόπουλος, πρόεδρος Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου:

«Μετά από πραγματικό αγώνα δρόμου και συνεχών επαφών και διαβουλεύσεων με το υπουργείο Περιβάλλοντος υπογράφηκε τελικά από τον αρμόδιο υπουργό κ. Γιάννη Τσιρώνη η τροποποίηση της υπ’ αριθ. 25794 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 141/Δ/2016), με την οποία επιτρέπεται πλέον η θήρα στην ζώνη Α2 του Κυπαρισσιακού κόλπου, δηλαδή σε όλη την παραθαλάσσια δασική περιοχή, καθώς όπως πολύ σωστά στοιχειοθετήθηκε από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, δεν υπήρχε λόγος απαγόρευσης της θήρας στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ευχόμαστε σε όλους τους κυνηγούς καλή έναρξη και καλή κυνηγετική περίοδο με σεβασμό στο θήραμα και στο φυσικό περιβάλλον, με σεβασμό στους συνάδελφους κυνηγούς και γενικά όλους τους χρήστες γης, τηρώντας τους γραπτούς και άγραφους νόμους και την κυνηγετική δεοντολογία.

Επίσης, τους εφιστούμε την προσοχή για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας με γνώμονα την ασφάλεια τόσο την δική τους όσο και των υπολοίπων έτσι ώστε να μην υπάρξουν κυνηγετικά ατυχήματα».

Άλκης Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου

«Παρότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση για την υπογραφή της απόφασης, έχουμε ξεκινήσει την έκδοση των αδειών με σημαντική προσέλευση από τις πρώτες ημέρες, δεδομένου ότι οι κυνηγοί θέλουν να πάνε σε μακρινές περιοχές.

Τα πράγματα έχουν πάρει τη σειρά τους και υπάρχει συνεργασία με το Δασαρχείο για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν. Το ενδιαφέρον που υπάρχει για την έκδοση αδειών είναι αρκετά μεγαλύτερο από πέρυσι. Το μεγάλο πρόβλημα που ήταν ο Κυπαρισσιακός επιλύθηκε μετά την τροποποίηση της απόφασης από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πρέπει να έχουμε αυτοσυγκράτηση όσον αφορά το κυνήγι διαφόρων ειδών, να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας και ν’ αποφεύγουμε να ενοχλούμε τον κόσμο. Ο ίδιος ο κυνηγός πρέπει να προστατεύει την εικόνα του κυνηγίου».

Χρήστος Πλιάγκος, πρόεδρος Κ.Σ. Ζαχάρως

«Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους εκείνους που ακολουθούν την αρχαία παράδοση του κυνηγιού, καλή αρχή και ότι μέσα από τους κανόνες της παράδοσης μας και το θεσμικό πλαίσιο που μας διέπει, θα σταθούμε στο ύψος της ευθύνης μας και της ασφάλειας.

Το τελευταίο διάστημα δώσαμε συστηματικές μάχες για να συνεχιστεί το κυνήγι με τις όποιες σύγχρονες προδιαγραφές.

Δώσαμε όλα εκείνα τα επιχειρήματα που οδήγησαν την νέα κυνηγετική ρυθμιστική να βελτιωθεί και να θέσει τις βάσεις για ένα άλμα της κυνηγετικής παράδοσης.

Δώσαμε μάχες για να εκδοθεί η νέα υπουργική Απόφαση όσο αναφορά τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και την ελευθερία της κυνηγετικής δραστηριότητας σε αυτόν.

Αυτό που προέχει τώρα είναι όλοι μαζί να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα μας και την ασφάλεια μέσα από τους κανόνες που έχουν τεθεί. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους στάθηκαν στο συλλογικό αγώνα αυτόν και τους φορείς σε όλη την διοικητική κλίμακα που πραγματικά κατανόησε την κοινωνική διάσταση της κυνηγετικής δραστηριότητας στην περιοχή μας παρά τις όποιες κακόβουλες παραφωνίες.

Καλή κυνηγετική περίοδο».

Γιώργος Βέρροιος, πρόεδρος Κ.Σ. Λεχαινών

«Ευχόμαστε σε όλους τους κυνηγούς μια καλή κυνηγετική χρονιά και τους ευχαριστούμε για την υποστήριξή τους, χάρη στην οποία έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές φιλοθηραματικές, περιβαλλοντικές, κυνοφιλικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Επιπλέον εισακούγοντας τις επιθυμίες των μελών μας για ανάγκη σκοπευτικής προπόνησης τόσο κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου όσο και τους μήνες κυνηγετικής απραξίας, θέτουμε ως στόχο τη δημιουργία κυνηγετικού σκοπευτηρίου, καθότι αποτελεί το μεγαλύτερο σχολείο για το σωστό και ασφαλή χειρισμό του κυνηγετικού όπλου από κυνηγούς και σκοπευτές κάθε ηλικίας.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λεχαινών γνωστοποιεί, ότι το κόστος έκδοσης των φετινών κυνηγετικών αδειών έχει ως εξής:

1. Τοπική άδεια 101 ευρώ
2. Περιφερειακή άδεια 121 ευρώ
3. Γενική άδεια 151 ευρώ

Θα πραγματοποιηθεί επίσης λαχειοφόρος με τα ακόλουθα δώρα : Δίκαννο, 1 κυνηγετικό γιλέκο και 100 φυσίγγια».


Γιάννης Αρέστης, πρόεδρος Κ.Σ. Αρχ. Ολυμπίας

«Πιστεύω ότι το μέλλον του κυνηγιού είναι ευοίωνο, εφόσον δεν ληφθούν άσχημες αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά είδη σε ικανοποιητικούς πληθυσμούς όπως αγριόχοιροι , λαγοί κ.α, όπως επίσης υπάρχουν και πολλά επιβλαβή.

Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά την κάρπωση. Ειδικά όσον αφορά τον αγριόχοιρο συνιστώ στους κυνηγούς  να είναι πιο εγκρατείς διότι τα επόμενα χρόνια   μπορεί να υπάρξουν προβλήματα».

Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top