28 Ιαν 2017
0 σχόλια

Μαζέψτε τους δασικούς χάρτες!

Το πολιτικό προσωπικό του νομού οφείλει να πρωτοστατήσει


Εγκληματικές οι συνέπειες, αν δεν διορθωθούν τώρα τα λάθη από τους συντάκτες τους

Συνεχίζεται στην Ηλεία ο αναβρασμός, ειδικά μεταξύ του αγροτικού κόσμου του νομού για τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν και στην κυριολεξία πετούν έξω από τις περιουσίες τους χιλιάδες ιδιοκτήτες, δημιουργώντας τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα εκ του μη όντος!

Και ενώ οι δήμοι, οι πρόεδροι των χωριών και οι δασολόγοι «τρέχουν και δεν φτάνουν» προκειμένου να ενημερώσουν τους κατοίκους, τρέχουν ταυτόχρονα και οι προθεσμίες (από τις 23 Ιανουαρίου) για την κατάθεση ( ηλεκτρονική) των αντιρρήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Πράγμα που προϋποθέτει πριν απ΄όλα χρήμα!

Αυτό που δεν υπάρχει στις τσέπες των αγροτών και αν υπήρχε, δεν συντρέχει κανένας λόγος να διοχετευτεί στην διόρθωση λαθών που οφείλονται στην διοίκηση.

Στο μεταξύ οι δασικές υπηρεσίες του νομού μας, καθώς η προθεσμία για διορθώσεις είναι μόλις 60 ημέρες, συντάσσουν εκ νέου προτάσεις για τις αναγκαίες διορθώσεις, που ουδείς γνωρίζει αν θα γίνουν αποδεκτές.

Κανείς επίσης δεν γνωρίζει αν, εν αναμονή των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας, θα πρέπει οι χιλιάδες θιγόμενοι οφείλουν να περιμένουν ή αν θα θεωρηθεί ως συμφωνία επί των αναρτημένων χαρτών, η μη κατάθεση αντιρρήσεων εκ μέρους τους!

Ένα αλαλούμ που κατά πολλούς εμπεριέχει σκοπιμότητες – εισπρακτικού χαρακτήρα- από πλευράς της κυβέρνησης και εκτός των άλλων θέτει εν κινδύνω τις επιδοτήσεις και αποζημιώσεις των αγροτών –κτηνοτρόφων.

Σιγήν ιχθύος τηρούν για την ώρα οι κυβερνητικοί βουλευτές, πάνω σε ένα φλέγον ζήτημα, για την πολυπληθέστερη παραγωγική τάξη του νομού μας.

Χλιαρές αντιδράσεις είχαμε και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που ναι μεν αναγνωρίζει την κρισιμότητα του προβλήματος που δημιουργήθηκε – την ώρα που περιμέναμε τους δασικούς χάρτες να επιλύσουν προβλήματα – αλλά ακόμα δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες,

σε αντίθεση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου πάνω –κάτω ισχύουν τα ίδια με τους δασικούς χάρτες, ειδικά στους νομούς Μεσσηνίας –Αρκαδίας, που επλήγησαν επίσης από τις πυρκαγιές του 2007.

Πολιτική πρωτοβουλία από Τατούλη

Πολιτική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και των εκρηκτικών συνεπειών του για τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τατούλης με επιστολή του στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντοπίζει τις μεγάλες αδυναμίες που αφορούν:

• Το γεγονός ότι η ανάρτηση γίνεται αποκλειστικά Ηλεκτρονικά αποκλείοντας απ’ αυτήν τον κάθε πολίτη που δεν διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο αλλά και την δυνατότητα να χειριστεί την online εφαρμογή της ΕΚΧΑ που έχει σχεδιαστεί για γνώστες GIS

• Το απαράδεκτα υψηλό ειδικό τέλος που φτάνει ως τις 3600 ευρώ και απαιτείται να καταβάλει ο πολίτης προκειμένου να υποβάλει αντιρρήσεις, τη στιγμή μάλιστα που το κόστος σύνταξης των χαρτών έχει καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους.

• Την πλήρη αποτυχία της διαδικασίας στην ενσωμάτωση των θεσμικών γραμμών που προσδιορίζουν τις αστικές περιοχές προκειμένου αυτές να εξαιρεθούν του δασικού χαρακτήρα.

• Την ασυμβατότητα που υπάρχει μεταξύ των δασικών χαρτών και των διαγραμμάτων του ΟΣΔΕ που θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό αγροτών σε απώλεια των επιδοτήσεων.

• Την πλειάδα των σφαλμάτων μεγάλης κλίμακας που εντοπίζονται και αφορούν τον χαρακτηρισμό ως δάσους χιλιάδων στεμμάτων καλλιέργειας ήμερης καστανιάς, και ελιάς με υπεραιωνόβια δένδρα.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ζητά την προσωπική παρέμβαση του νέου Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σταθάκη και ταυτόχρονα την υλοποίηση ευρείας σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους Υπουργούς και Υπηρεσιακούς παράγοντες για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Στην επιστολή που απέστειλε επισημαίνει με έμφαση ότι δεν θα επιτρέψει μέσα από μια προσχηματική ανάρτηση των δασικών χαρτών:

• Να μην αναδειχθούν και να μη διορθωθούν πλειάδα σφαλμάτων μεγάλης κλίμακας που εντοπίζονται σ’ αυτούς και δημιουργούν τις προϋποθέσεις απαξιώσεις τους.

• Να αναγκαστούν χιλιάδες πολίτες που εσφαλμένα επηρεάζονται από δασικά πολύγωνα για να αποδείξουν το αυτονόητο να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ και τελικά να οδηγηθούν μαζικά στα δικαστήρια.

• Να δημιουργηθεί ένα αβέβαιο τοπίο σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που θα ακυρώσει την αναπτυξιακή δυναμική την οποία με μεγάλη προσπάθεια και κόπο η Περιφέρεια δημιούργησε στην Πελοπόννησο.

• Να θεσμοθετηθούν λανθασμένα δασικές χρήσεις σε καλλιεργούμενες εκτάσεις που θα προκαλέσουν την απώλεια εκατομμύριων ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων για τον αγροτικό τομέα.

Πηγή: ilia24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top