12 Φεβ 2017
0 σχόλια

Λαγανάς Πηνείας: Ο τελευταίος γάμος στο χωριό έγινε πριν δέκα χρόνια!

Λαγανάς Πηνείας
Δέκα ολόκληρα χρόνια έχει να χτυπήσει η καμπάνα για χαρμόσυνο γεγονός στην τοπική κοινότητα Λαγανά του δήμου Ήλιδας, καθώς ο τελευταίος γάμος στο χωριό έγινε το 2007!


Εκ τότε η κεντρική εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Σπυρίδωνας, εκτός από τις καθιερωμένες λειτουργίες, λειτουργεί για κηδείες και μνημόσυνα, απόρροια της ερήμωσης που παρατηρείται στο χωριό τα τελευταία χρόνια.

Ο Λαγανάς υπάγεται στην περιφερειακή ενότητα Πηνείας και από τους 300 εγγεγραμμένους κατοίκους, οι μόνιμοι μόλις που αγγίζουν τους 150 σε αριθμό.

ΤαφόπλακαΚαποδίστριας και Καλλικράτης

Αυτοί που έχουν απομείνει, και προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το χωριό, χαρακτηρίζουν ‘ταφόπλακα’ για το χωριό τους αλλά γενικά για τις κοινότητες τα σχέδια ‘Καποδίστριας’ και ‘Καλλικράτης’.

Όπως λένε, τα χωριά έχασαν την αυτονομία τους, έχασαν τους πόρους τους, έχασαν τα πάντα στο βωμό των μεγάλων δήμων, και φυσικά ο Λαγανάς δεν θα αποτελούσε εξαίρεση. Ακολουθεί τη μοίρα των μικρών χωριών που διαρκώς ερημώνουν και πολλοί φοβούνται ότι θα έρθει η στιγμή που θα εξαφανιστούν από το χάρτη.

Οι νέοι δεν έχουν διέξοδο και φεύγουν από το χωριό για να αναζητήσουν κάπου αλλού την τύχη τους. Αν και όσοι ζουν εκεί προσπαθούν να κρατήσουν το χωριό τους ζωντανό και σε γενικέ γραμμές είναι ένα χωριό περιποιημένο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με εξαίρεση βέβαια την αγροτική οδοποιία που αποτελεί ‘βραχνά’ για όλα τα χωριά της Πηνείας, οι νέοι δεν έχουν δουλειές και το εγκαταλείπουν. Άλλωστε, όσοι μένουν πλέον εκεί ασχολούνται με τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, αφού δεν υπάρχει κάτι άλλο στην περιοχή.

Το δημοτικό σχολείο παραμένει κλειστό τα τελευταία χρόνια και αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε λόγος ύπαρξης, αφού στο χωριό ζουν πλέον μόνο δέκα παιδιά. Έτσι, το παλιό κτίριο αξιοποιήθηκε από την εκκλησία για την τέλεση μνημοσύνων.

Ερημώνει

Ο κόσμος λιγοστός και τα καφενεία του χωριού προσπαθούν να επιβιώσουν με τους ελάχιστους πελάτες και πολλές φορές μπορεί να μην φτιάξουν περισσότερους από πέντε καφέδες την ημέρα…

Το χωριό θα είχε αποκοπεί εντελώς εάν δεν κατασκευαζόταν το νέο τμήμα του δρόμου Αμαλιάδα- Σιμόπουλο. Τουλάχιστον, τώρα η πρόσβαση στην Αμαλιάδα είναι πιο εύκολη για τους κατοίκους, έτσι ώστε να καλύπτουν τα ψώνια τους, γιατρούς ή έστω μια βόλτα. Είναι και αυτό κάτι…

Και φυσικά, αυτό που περιμένουν όλοι είναι το Πάσχα και το καλοκαίρι, για να δουν λίγο κόσμο, να ζωντανέψει το χωριό και να αισθανθούν ότι υπάρχει ελπίδα και για τα μικρά χωριά αυτής της χώρας…

Μαρία Καραμπάτση
Δείτε φωτογραφίες απο το Λαγανά στο: patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top