6 Φεβ 2017
0 σχόλια

Άρειος Πάγος: Στοπ στη μείωση αποδοχών σε Δημοτικές Επιχειρήσεις, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ

Άρειος Πάγος: Στοπ στη μείωση αποδοχών σε ΟΤΑ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ
Στην ακύρωση απόφαση της ΔΕΥΑ Ξάνθης με την οποία μειώνονταν πέραν του 25% οι μισθοί των εργαζομένων στην εταιρεία προχώρηση με την υπ΄  αριθμ. 113/2017 απόφασή του ο Άρειος Πάγος.


Παράλληλα αποδοκιμάζει την εγκύκλιο του Γενικού  Λογιστηρίου  του Κράτους που τάχθηκε υπέρ των περικοπών των αποδοχών.

Στην απόφασή του που έχει εφαρμογή στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, λοιπά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τις δημοτικές επιχειρήσεις το Ανώτατο Δικαστήριο συντάσσεται με αντίστοιχη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και κρίνει ότι δεν μπορεί να έχει αναδρομική εφαρμογή η ρύθμιση του Ν. 4354/2015, την οποία επικαλέσθηκε η ΔΕΥΑ Ξάνθης προκειμένου να δικαιολογήσει εκ των υστέρων τις περικοπές στους μισθούς.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι που προσέφυγαν είχαν υποστεί μειώσεις των αποδοχών τους κατά 25% τον Νοέμβριο του 2011 αλλά και εκ νέου περικοπή μέχρι και 25% των αποδοχών που ελάμβαναν τον Δεκέμβριο του 2012.

Όπως τονίζει στην απόφαση του ο Άρειος Πάγος ναι μεν ο νομοθέτης δικαιούται κατ’ αρχήν να θεσπίζει αναδρομικές ρυθμίσεις, όταν η ευχέρειά του αυτή δεν περιορίζεται ευθέως από το Σύνταγμα όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην αναδρομική επιβολή φόρου.

Η ευχέρεια όμως αυτή του νομοθέτη έχει όρια, τα οποία ελέγχονται από τα δικαστήρια και οι    αναδρομικές ρυθμίσεις δεν επιτρέπεται να θίγουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Εξ άλλου, προσθέτουν οι αρεοπαγίτες, η αναδρομική ρύθμιση του νόμου δεν επιτρέπεται να προσκρούει σε άλλες συνταγματικές διατάξεις, όπως η αρχή της ισότητας και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας (άρθρα 4 και 17 του Συντάγματος) ή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Στην συγκεκριμένη περίπτωση των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Ξάνθης, η τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου είχε εκδοθεί πριν από τη θέσπιση του Ν. 4354/2015 και για τον λόγο αυτό ο Άρειος Πάγος δικαίωσε τους εργαζόμενους.

Στην απόφαση τονίζεται  ότι η διάταξη του Ν. 4354/2015 δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί στην προκειμένη περίπτωση, πρωτίστως επειδή η υπόθεση είχε ήδη κριθεί τελεσίδικα με απόφαση του Εφετείου.

Δηλαδή, αν δεν υπήρχε η απόφαση του Εφετείου, τότε θα έπρεπε να εξετασθεί η συμφωνία του Ν. 4354/2015 με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.

Διάβασε περισσότερα στο: aftodioikisi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top