16 Φεβ 2017
0 σχόλια

«Κλειδώνει» το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό κόλπο

Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό κόλπο
Επιστολή προς όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς απέστειλε ο Σ. Φάμελλος όπως επισήμανε μιλώντας στην «Πρώτη»


Θέμα χρόνου είναι η διαβίβαση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.)για τον Κυπαρισσιακό κόλπο στο ΣτΕ προκειμένου να γίνει ο έλεγχος νομιμότητας αφού μέσα στις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η «φάση» των υπογραφών από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς.

Το σχέδιο του πδ είχε έρθει προς διαβούλευση πριν από περίπου έναν χρόνο με το νότιο τμήμα του Κυπαρισσιακού κόλπου να χαρακτηρίζεται ως «περιοχή προστασίας της φύσης», ενώ υπήρξε η οριοθέτηση δύο ζωνών.

Στην πρώτη απαγορεύεται κάθε είδους δόμησης και στην δεύτερη δίνεται η δυνατότητα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με αυστηρούς όμως όρους.

Το πρώτο σχέδιο Π.Δ. που είχε κατατεθεί είχε απορριφθεί από το ΣτΕ και είχε εγείρει μια σειρά έντονων διαμαρτυριών από τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες που θεωρούν ότι έβαζε ταφόπλακα στην ανάπτυξη.

Στα σκαριά

Το νέο σχέδιο του Π.Δ. έχει αλλαγές οι οποίες έγιναν κυρίως με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και λιγότερο ίσως με βάση τα αιτήματα των εμπλεκόμενων φορέων.

Η «Πρώτη» επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο  ο οποίος τόνισε: «Η επεξεργασία του σχεδίου Π.Δ του Κυπαρισσιακού κόλπου έχει ολοκληρωθεί.

Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ενσωματωθούν οι αλλαγές, σύμφωνα με τις επιταγές της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το σχέδιο Π.Δ βρίσκεται σε φάση υπογραφών από τους αρμόδιους Υπουργούς, ώστε να διαβιβαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για τον προβλεπόμενο προληπτικό έλεγχο νομιμότητας, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  

Επίσης, έχει ήδη σταλεί επιστολή προς όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, η οποία περιλαμβάνει γενικές κατευθύνσεις και τήρηση χρονοδιαγραμμάτων ενεργειών, για την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων συμμόρφωσης.

Η επιστολή αυτή καθώς και οι ενέργειες που έχουν γίνει, έως σήμερα, διαβιβάστηκαν και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ταυτόχρονη δέσμευση, ότι μέχρι την έναρξη της περιόδου ωοτοκίας της χελώνας Carettacaretta, θα διαβιβάζονται σταδιακά, όλες οι ενημερώσεις για τα ληφθέντα μέτρα, βάσει των απαιτήσεων που απορρέουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Τι προβλεπόταν

Η αρχική παρουσίαση του Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό είχε προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων από τους φορείς που είχαν ζητήσει να δοθεί βάση στην ήπια τουριστική ανάπτυξη με τον σεβασμό προς το περιβάλλον.

Στο σχέδιο του πδ για τον Κυπαρισσιακό που είχε παρουσιαστεί πριν από έναν περίπου χρόνο περιελάμβανε:

Στην πρώτη ζώνη περιλαμβάνονται οι αμμοθίνες και η παράκτια ζώνη Αλφειού - Νέδα, έως το ρέμα Μπραζερί, οι σταθεροποιημένες θίνες και οι εκτάσεις με δασική βλάστηση καθώς και η θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας.

Σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή δόμησης και προβλέπεται η απομάκρυνση και κατεδάφιση όλων των παράνομων εγκαταστάσεων.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κρίνοντας το προηγούμενο Π.Δ. που είχε σταλεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για επεξεργασία το 2014,  είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους παράνομους οικισμούς του Επιταλίου και του Αγ. Νικολάου.

Όσον αφορά στην περιφερειακή ζώνη, ο σχεδιασμός προέβλεπε στις περιοχές φυσικών σχηματισμών και ιδιαίτερα στην περιοχή των ιαματικών λουτρών του Καϊάφα, έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υφισταμένων υποδομών εξυπηρέτησης των επισκεπτών (ή αντικατάστασής τους με σύγχρονα),

καθώς και η δημιουργία χώρων εξυπηρέτησή τους υπό όρους (π. χ. χώρος στάθμευσης, αναψυκτήριο και χώροι υγιεινής, πεζογέφυρες κλπ.Στηνυποζώνη αγροτικού τοπίου, θα δίνεται η δυνατότητα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με αυστηρούς όρους και περιορισμούς.

Θα επιτρέπονται αγροτουριστικά καταλύματα 120 κλινών μόνο σε οικόπεδα άνω των 20 στρεμμάτων.

Η κάλυψη δεν θα ξεπερνά το 20% ενώ η απόσταση τόσο από τον αιγιαλό όσο και από τις αμμοθίνες θα είναι τουλάχιστον 50 μέτρα. Για κατοικία το όριο θα είναι τα 120 τ. μ. και πάλι σε οικόπεδο 20 στρεμμάτων.

Τι προτάθηκε

Συγκεκριμένη πρόταση επί του Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, όσο αφορά το κομμάτι της Ηλείας έχει καταθέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ερωτηθείς από την «Πρώτη» για τις προτάσεις της Ηλειακής πλευράς ο αντιπεριφεριάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε:

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αποφασίσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι το σχέδιο του Π.Δ. στηρίζεται σε λανθασμένες παραδοχές της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και σε αυτό επιμένουμε.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει αποσταλεί στο υπουργείο. Το σχέδιο που γνωρίζουμε δεν μπορεί να ακυρώνει την ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου φυσικού κάλλους παραλιακού μετώπου, ούτε να παραβλέπει οικισμούς που υπάρχουν στην περιοχή δεκάδες χρόνια (οικισμός Αγ. Νικολάου Ζαχάρως κτλ).

Πέραν τούτου έχουμε καταθέσει παρατηρήσεις και προτάσεις, τόσο στον κ. Τσιρώνη όσο και στον κ. Φάμελλο –στην συνάντηση που είχαμε προ μηνός περίπου- σε επιμέρους θέματα που αφορούν ιδιαίτερα την Ηλεία και την ανάπτυξη της περιοχής».

Όπως επισήμανε ο Γ. Γεωργιόπουλος ειδικότερα για τον Καϊάφα  και την είσοδο της παραλίας έχει προταθεί:

Να επιτραπεί προκατασκευασμένο περίπτερο υποδοχής-κέντρο πληροφόρησης και προσανατολισμού, προκατασκευασμένο κτίριο εγκαταστάσεων υποστήριξης παραλίας, περίπτερο παραλίας, εργασίες δημιουργίας χώρων στάθμευσης, δημιουργία Ναυαγοσωστικού σταθμού, υπαίθριο αναψυκτήριο, επισκευή –εκσυγχρονισμό- μετατροπή και βελτίωση των υφιστάμενων κτιρίων και καταλυμάτων.

Ο Καϊάφας έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν πανελλήνια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θαλάσσιου σκι, φιλοξενεί ήδη σχολές του ίδιου σπορ και κάθε καλοκαίρι διεξάγεται εκεί μία διοργάνωση με παγκόσμια συμμετοχή.

Θεωρείτε δε ότι συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία (φυσικό μήκος διαδρομής, γειτνίαση με την Αρχαία Ολυμπία) που μπορούν να το καταστήσουν Παγκόσμιο Κέντρο Θαλασσίου Σκι. Για το λόγο αυτό πρέπει στο Π.Δ. να αναφέρεται ρητά ότι επιτρέπεται το θαλάσσιο σκι.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί, η περιοχή θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως περιοχή Οικοανάπτυξης, βασική επιδίωξη είναι η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου.

Συνεπώς οποιαδήποτε επέμβαση θα πρέπει να είναι ήπιου χαρακτήρα φυσικού προς το περιβάλλον, συμβατή με την οικολογικά ευαίσθητη ευρύτερη περιοχή και εφαρμόζει περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές.

Τα προβλεπόμενα στην μελέτη που υπάρχει από πολλών ετών όπως υποδομές και παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας (γέφυρα, χώρος αναψυχής), δίκτυο δρόμων και μονοπατιών για περιήγηση και προστασία πρέπει να περιλαμβάνονται στο Π.Δ

Η μάχη στο ΣτΕ

Από την πλευρά τους, οι θιγόμενοι από το Π.Δ. φορείς (δήμοι και πολίτες) οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσεις τις ενστάσεις τους, για το θέμα του Κυπαρισσιακού και έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο δηλώνουν αποφασισμένοι να κινηθούν νομικά εάν δεν υπάρχουν βασικές τροποποιήσεις στο σχέδιο του Π.Δ.

Όπως επισημαίνουν το ΣτΕ είναι εκείνο το οποίο θα κρίνει το ορθό του Π.Δ.  για τον Κυπαρισσιακό.

Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top