8 Φεβ 2017
0 σχόλια

Θέμα χρόνου η δημοπράτηση των ενταγμένων έργων στο Ταμείο Μολυβιάτη

δημοπράτηση των ενταγμένων έργων στο Ταμείο Μολυβιάτη
Τι αναφέρει ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος


Στην τελική ευθεία προκειμένου να δημοπρατηθούν τα έργα που εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στο ταμείο Μολυβιάτη είναι ο δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων.

Ειδικότερα το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε από της διαφορά στον ΦΠΑ φαίνεται ότι επιλύθηκε μεταξύ των υπηρεσιών του δήμου και της Διαχειριστικής Αρχής, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υλοποιηθούν οι δημοπρατήσεις των έργων τα οποία όπως επισήμανε ο Δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος θα πρέπει να περάσουν και από προσυμβατικό έλεγχο πριν υπογραφούν.

«Όσο αφορά τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ταμείο Μολυβιάτη, η υπηρεσία μας είχε την τελική επαφή με την διαχειριστική αρχή - επιτροπή αξιολόγησης στην Περιφέρεια καθώς όταν υποβάλλαμε τα τεχνικά δελτία δεν είχε προβλεφθεί ο αυξημένος ΦΠΑ από το 23 στο 24% και αυτό δημιούργησε παρενέργειες παρά το ότι είναι αύξηση μόλις 1%.

Υπήρξαν διαδικαστικά ζητήματα που έπρεπε να ρυθμιστούν για να μην βγουν άκυροι οι διαγωνισμοί που ξεκινάμε. Λύθηκε το πρόβλημα.

Όσο αφορά το έργο της προμήθειας που αναφέρεται στην αφαλάτωση του νερού, εκεί βρήκαν άλλο τρόπο και απαιτεί την σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αμέσως μετά στις 15 Φλεβάρη θα ξεκινήσουμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες και λόγω του προϋπολογισμού των έργων έχουμε εμπλοκή και του ελεγκτικού συνεδρίου και θα ακολουθήσει προσυμβατικός έλεγχος.

Θα πρέπει να τρέξουμε τις διαδικασίες έτσι ώστε όταν ο καιρός ανοίξει, να είμαστε έτοιμοι και να μπούμε σε όλα αυτά τα έργα τα οποία είναι ικανού προϋπολογισμού για να θερμάνουν οικονομικά την μικρή αγορά μας.

Ο δήμος προχωράει και στις άλλες εκκρεμότητες έργων που έχει.

Μας καθυστερεί ο καιρός για το ποτάμι ενώ οι τωρινές βροχές μας πάνε κάποιες μέρες πίσω.

Θα είμαστε σε επαφή και με τον κ. Λύτρα ο οποίος όπως ενημερωθήκαμε την Πέμπτη (σ.σ. αύριο) θα είναι στην Ηλεία για να έχει εικόνα των έργων που είναι στην αρμοδιότητα του.

Ετοιμαζόμαστε και για το Leader και το ΟΠΑΑΧ για να εντάξουμε έτοιμες μελέτες. Εμείς θέλουμε να έχουμε παρουσία σε όλα αυτά τα προγράμματα.

Μένει να ενημερώσουμε τον κόσμο για το Εισόδημα Αλληλεγγύης. Είναι η ώρα, γιατί το σύστημα δεν αντέχει, να δούμε την διάρκεια υποβολής των αιτήσεων.

Όσο απεριόριστος και αν είναι ο χρόνος των αιτήσεων, κάποιος που δεν κάνει την αίτηση τώρα και τη κάνει μετά από έναν μήνα, χάνει τον μήνα» υπογράμμισε ο Σ. Μπαλιούκος.

Δασικοί χάρτες

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει και νέα σύσκεψη για τους δασικούς χάρτες προκειμένου να υπάρξει εκτενή ενημέρωση των πολιτών.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι   έχουν αποτραβηχτεί από τις περιουσίες τους λόγω ηλικίας και απαξιώνουν το νομοθέτημα με την λογική ότι έχουν στην κατοχή τους συμβόλαια και τίτλους ιδιοκτησίας.

«Σε μία περίοδο που η χώρα στενάζει, που η προοπτική της είναι μόνο ο πρωτογενής τομέας εμείς βάζουμε ζητήματα δύσκολα όσο αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αλλά και τα τέλη τα οποία επέβαλαν για τους δασικούς χάρτες.

Η μείωση που έγινε, δεν δίνει λύσεις στους ανθρώπους της ορεινής περιοχής, όπου υπάρχει κατακερματισμός της γης και ο κάθε ένας έχει 15-20 κομμάτια.

Με τα 200-300 ευρώ που θέλει για να υποβάλει την αντίρρηση, θα μπορέσει να τα διαθέσει για τα 2-3 εξ αυτών και τα υπόλοιπα δεν θα μπορεί να τα υπερασπιστεί.

Αυτό είναι εις βάρος της προσπάθειας για ανάπτυξη γιατί ο πρωτογενής τομέας είναι εκείνος που άμεσα μπορεί να αποδώσει.

Δυστυχώς εκείνοι που ανέλαβαν να κάνουν μία εργασία, δεν την έχουν κάνει σωστά και καλείται ο ιδιοκτήτης του κάθε χωραφιού να πληρώσει για να αποδείξει ότι είναι χωράφι.

Τουλάχιστον ο κόσμος θα έπρεπε να υποβάλει τις αντιρρήσεις και όσοι έχουν κάνει παρανομία να πληρώσουν.

Εμείς αυτό που έπρεπε να κάνουμε όπως να ελέγξουμε τους οικισμούς μας, τους συλλογικούς χώρους παραγωγής, όπως η κοιλάδα του Αλφειού που είναι όλη στο πράσινο, θα κάνουμε κινήσεις από το δήμο για να δώσουμε λύση.

Στα υπόλοιπα, εάν δεν μας βοηθήσει ο δημότης, βλέποντας την περιουσία του, για να κατηγοριοποιήσουμε τα προβλήματα και να τα υποβάλλουμε, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε το αποτέλεσμα που πρέπει» τόνισε ο Σ. Μπαλιούκος ο οποίος αναφέρθηκε και στο κοινό αίτημα για παράταση του χρόνου υποβολής των ενστάσεων.

Άννα Αγγελίδου
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top