20 Απρ 2017
0 σχόλια

Ρεκόρ στις αιτήσεις Νέων Αγροτών! – Πάνω από 600 νέοι στην Ηλεία θέλουν να επενδύσουν στη γη

Ρεκόρ στις αιτήσεις Νέων Αγροτών! – Πάνω από 600 νέοι στην Ηλεία
Ρεκόρ καταγράφεται στις αιτήσεις των Νέων Αγροτών στην Ηλεία,
καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αρμόδιου τμήματος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Ηλείας, έχουν γίνει ως τώρα 638 αιτήσεις ένταξης στο νέο πρόγραμμα που περιλαμβάνεται στην προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Όπως τόνισε στην εφ.«Πατρίς» ο αναπλ. προϊστάμενος του τμήματος Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής και Υλοποίησης Δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αντώνης Γιαχαλής, το 2009 είχαν κατατεθεί 220 αιτήσεις και 320 το 2014, αύξηση που μαρτυρά ισχυρό ενδιαφέρον επένδυσης από τους νέους στον πρωτογενή τομέα εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον κ.Γιαχαλή, το αυξημένο ενδιαφέρον οφείλεται σε ένα τρίπτυχο παραγόντων που επηρεάζει καθοριστικά την απόφαση για αίτηση στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

«Ο πρώτος λόγος είναι η γενικότερη οικονομική κατάσταση. Ο κόσμος ψάχνει διέξοδο και τα αγροτικά δείχνουν να είναι ενδιαφέρουσα επιλογή, με ότι αυτό συνεπάγεται και τις ενστάσεις που μπορεί να έχει κάποιος.

Ο δεύτερος λόγος είναι η αλλαγή στους όρους, καθώς τώρα ο υποψήφιος Νέος Αγρότης δεν έχει τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις που είχε στο παρελθόν σε ανάλογο πρόγραμμα. Τώρα κάποιος τελειώνει τις υποχρεώσεις του στα τέσσερα χρόνια αντί για τα δέκα.

Ο τρίτος λόγος είναι το γεγονός ότι το πρόκειται για  εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, διότι ο Νέος Αγρότης παίρνει τα χρήματα με το ξεκίνημα, το 70% αρχικά, και το υπόλοιπο 30% σε βάθος τριετίας», εξηγεί στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Γιαχαλής.

Τα χρήματα είναι περίπου από 17.000 έως 22.000 ευρώ ανά άτομο και στόχος της Περιφέρειας είναι να αυξηθούν τα κονδύλια και να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν κάνει αίτηση.

Όπως δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Μητρόπουλος, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αντιστοιχούν 24,7 εκατ. ευρώ και ήδη γίνονται προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση.

«Επιδίωξή μας είναι να διεκδικήσουμε και άλλα κονδύλια, προκειμένου να μην υπάρχουν επιλαχόντες αλλά να απορροφηθούν όλοι.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θέλουμε να ανανεωθεί ο αγροτικός κόσμος με καταρτισμένο και μορφωμένο αγροτικό δυναμικό, να δώσουμε στους συμπολίτες μας δημιουργική διέξοδο στην ανεργία και να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και τη μετατροπή του σε ισχυρό πυλώνα της ανάπτυξης της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας», υπογράμμισε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Μητρόπουλος.

«Να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας»

Ο Ηλείος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), Θοδωρής Βασιλόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αριθμό ρεκόρ στις αιτήσεις, επισημαίνοντας ότι αποδίδει καρπούς η προσπάθεια που καταβάλλει η ΠΕΝΑ μαζί και με άλλους φορείς ώστε να πειστούν οι νέοι να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και εργαστούν συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τόπου τους.

«Είμαστε σε μια χρονική στιγμή που οι νέοι αγρότες και οι νέες αγρότισσες αναζητούν χρήματα για ένα νέο ξεκίνημα και το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να τους βοηθήσεις.

Παρότι τα χρήματα δεν είναι πολλά, είναι θετικό σημάδι για τον πρωτογενή τομέα ο αριθμός ρεκόρ στις αιτήσεις.

Αυτό οφείλεται και στο ότι μειώθηκαν τα χρόνια δέσμευσης και είναι αρκετοί αυτοί που παίρνουν το ρίσκο της προσπάθειας», ανέλυσε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Βασιλόπουλος, προσθέτοντας ότι η ΠΕΝΑ καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια μαζί με τις τοπικές ενώσεις να εκλαϊκεύσει τα οφέλη του επαγγέλματος του αγρότη.

«Είναι ένα επάγγελμα καλό και δημιουργικό, παρά τις δυσκολίες.

Μπορεί να κρατήσει τους νέους και τις νέες στη χώρα μας και να μη φύγουν για το εξωτερικό.

Έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες με ημερίδες, συναντήσεις και βραβεύσεις να πείσουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με ζήλο με την ελληνική γεωργία, ώστε να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα και να αποκτήσουμε ένα όπλο για την εξωστρέφεια και την αναστροφή του οικονομικού κλίματος», συμπλήρωσε ο κ.Βασιλόπουλος, τονίζοντας ότι έχει ήδη καταθέσει αίτημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αύξησης των κονδυλίων στο πρόγραμμα, για να γίνουν δεκτές ολες οι αιτήσεις.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος
Πηγή: patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top