14 Απρ 2017
0 σχόλια

Ηλεία, η… άλλη Ελλάδα!

Ηλεία η άλλη Ελλάδα
Ο νέος διαδραστικός χάρτης του ypodomes.gr  με τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους που γεννά θλίψη για τον νομό μας

Τον πρώτο διαδραστικό χάρτη με την λειτουργία του Ελληνικού Δικτύου Αυτοκινητόδρομων, ένα «υβριδικό» εργαλείο που θα μας επιτρέπει να βλέπουμε το νέο δίκτυο Αυτοκινητροδρόμων που λειτουργεί σε όλη τη χώρα, αλλά και  την πορεία των παραδόσεων και λειτουργίας των νέων τμημάτων των οδικών αξόνων που βρίσκονται ακόμα υπό κατασκευή.

Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Κεντρική Οδός Ε65, Νέα Οδός, Εγνατία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Μορέας, Αττική Οδός, μέρα με τη μέρα θα παρουσιάζονται στον χάρτη και θα μας δίνεται η ευκαιρία να βλέπουμε, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, το δίκτυο αυτοκινητόδρομων όπως διαμορφώνεται.

Τις επόμενες ημέρες ο χάρτης θα εμπλουτιστεί με τα νέα τμήματα δρόμων αλλά και αυτοκινητόδρομων που ήδη λειτουργούν καθώς και με επιπλέον χαρακτηριστικά (π.χ. σταθμοί διοδίων, ΣΕΑ, πληροφοριακό κείμενο, πολυμεσικό περιεχόμενο ανά άξονα κ.α.).

Με την πρώτη ματιά, μπορεί κανείς να διαπιστώσει στον χάρτη, ότι όλη σχεδόν η Στερεά, Ηπειρωτική και Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Νοτιοανατολική Πελοπόννησος διαθέτει πλέον ένα νέο δίκτυο σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων που εμφανίζεται με πράσινη γραμμή.

Όλοι πλην… ‘Λακεδαιμονίων’, αφού η Δυτική Πελοπόννησος από την Πάτρα έως την Καλαμάτα, δηλαδή η Ηλεία, είναι «εκτός» και κοινώς η μόνη περιοχή που δεν διαθέτει αυτοκινητόδρομο!

Τις επόμενες ημέρες θα εμφανιστεί στο χάρτη το τμήμα αυτό του οδικού άξονα με κίτρινη γραμμή, που αφορά την καταγραφή των τμημάτων εκείνων που αποτελούν τα νέα υπό δημοπράτηση έργα όπως το Πάτρα- Πύργος.

Ο συγκεκριμένος χάρτης που αποτυπώνει σε πρώτη φάση το δίκτυο σύγχρονων αυτοκινητόδρομων, αποτυπώνει και την τραγική αλήθεια, ότι δηλαδή ο νομός Ηλείας βρίσκεται εκτός «ανάπτυξης» και προκαλεί θλίψη αλλά και οργή στους Ηλείους που εδώ και 20 χρόνια εμπαίζονται με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα- Πύργος!

Το χαλί ανάπτυξης και το… χάλι της υπανάπτυξης!

Οι  σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι αποτελούν ένα χαλί ανάπτυξης, δημιουργώντας σταδιακά όλες εκείνες τις προϋποθέσεις μέσω της επιχειρηματικότητας να υπάρξει ανάπτυξη, σε αντίθεση με την Ηλεία στην οποία καταγράφεται το… χάλι της υπανάπτυξης!

Γιατί η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι πως δεν έχουμε μόνο μία νέα γρήγορη διαδρομή από ένα αυτοκινητόδρομο. Δεν έχουμε π.χ. μόνο τον νέο δρόμο Αθήνα-Πάτρα. Πλέον κάποιος που βγαίνει από το λιμάνι της Πάτρας μπορεί να φτάσει μέσα από τους νέους αυτοκινητόδρομους στα Γιάννενα, την Αθήνα, την Τρίπολη, τη Θεσσαλονίκη ακόμα και μέχρι την Αλεξανδρούπολη σε χρόνο ρεκόρ.

Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι  είναι πλέον ένα πολυεργαλείο για τη χώρα, με μεγάλο σαφώς μειονέκτημά τους το κόστος λόγω του πολλαπλασιασμού των διοδίων, όμως αυτό συμψηφίζεται με την μείωση των ωρών της διαδρομής, αλλά και τα άλλα πλεονεκτήματα που φέρνουν μαζί τους, όπως την αύξηση του τουρισμού, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, του πρωτογενούς τομέα με την ασφαλή και γρήγορη μεταφορά των προϊόντων κ.ο.κ, ενώ κερδισμένος στην Ηπειρωτική Ελλάδα είναι κυρίως ο τουρισμός.

Όλα αυτά βεβαίως, αφορούν τους… άλλους και όχι την Ηλεία!

Την Ηλεία που παραμένει στο περιθώριο κοιτάζοντας από μακριά την ανάπτυξη των άλλων περιοχών της χώρας, με νέα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, την στιγμή που οι Ηλείοι καρδιοχτυπούν σε κάθε χιλιόμετρο της αιμοτοβαμένης Πατρών- Πύργου για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Όλους εμάς, που καρδιοχτυπούμε για το αν τελικά οι δημοπρατήσεις του νέου δρόμου θα έχουν αντίκρισμα και αν και σε πόσα χρόνια θα υλοποιηθεί το έργο και θα περιμένουμε να γίνει και ο νομός μας «σύγχρονη Ελλάδα»!

Σκέψεις που προέκυψαν αυθόρμητα αλλά και αυτόματα, με ένα παράπονο δικό μου και δικό σας,  όταν αντίκρισα το χάρτη της άλλης Ελλάδας και της… άλλης Ηλείας!

Της άλλης Ελλάδας με το πράσινο χρώμα αποτύπωσης των νέων αυτοκινητόδρομων και της Ηλείας με το… χωρίς χρώμα που σε λίγο θα γίνει κίτρινο, ελπίζοντας μια μέρα να γίνει και αυτό… πράσινο!

Ελένη Παπαδοπούλου
Πηγή: Εφημερίδα Πρωινή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top