1 Μαΐ 2017
0 σχόλια

Στον… πατριωτισμό των Ηλείων η πυροπροστασία (Φωτό-Βίντεο)

Στον… πατριωτισμό των Ηλείων η πυροπροστασία
Συνεδρίασε το ΣΟΠΠ Ηλείας για τις δασικές πυρκαγιές


Στην αναγκαιότητα αύξησης των κονδυλίων, του προσωπικού  και των μέσων που διατίθενται για την πρόληψη των πυρκαγιών, ειδικά των εναέριων,

τα οποία μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας ζήτησε να έχουν την έδρα τους εδώ και όχι στην Καλαμάτα, αλλά ακόμα και στις γραφειοκρατικές διαδικασίες λόγω των οποίων καθυστερούν να φτάσουν στους δήμους τα όποια κονδύλια προορίζονται για το σκοπό αυτό, αναφέρθηκαν για άλλη μια φορά οι μετέχοντες της συνεδρίασης του  Συντονιστικού  Οργάνου  Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας  Ηλείας.

Στην εισαγωγή του ο αντιπεριφερειάρχης,  εστιάζοντας σε προετοιμασίες που πρέπει έγκαιρα να γίνουν εν όψει της επερχόμενης καλοκαιρινής, αντιπυρικής περιόδου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι οι δασικές πυρκαγιές στο νομό μας έχουν μειωθεί αισθητά, ενώ και όταν εκδηλώνονται περιορίζονται άμεσα, απόδειξη της σημασίας της πρόληψης, σε κάθε περίπτωση.

Η άψογη συνεργασία, ο σωστός καταμερισμός δράσεων και η χρήση ιδίων μέσων –μηχανημάτων αποτελούν καρπούς μιας επίπονης προσπάθεια μας σε επίπεδο νομού. Παραταύτα, δεν είναι πανάκεια και   χρειαζόμαστε μεγαλύτερη κρατική στήριξη όσον αφορά στην έγκαιρη χρηματοδότηση των δήμων για αντιπυρικά έργα, του δασαρχείου για καθαρισμούς δρόμων και του θέσπισης κρατικού κονδυλίου για πολιτική προστασία σε περιφερειακό επίπεδο, είπε.

Αναφερόμενος στον    απολογισμό  χειμερινής περιόδου 2016-17,  ο κ. Γυφτάκης που έχει την ευθύνη της πολιτικής προστασίας από πλευράς Περιφέρειας, την χαρακτήρισε ως την πιο δύσκολη των τελευταίων 20-30 χρόνων   λόγω των σκληρών καιρικών φαινομένων, ωστόσο είπε ότι και οι ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες προστατεύτηκαν.

Από 1ης Μαΐου, συνέχισε, αρχίζει η αντιπυρική περίοδος και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι περισσότερες πυρκαγιές – αν και τις αποκαλούμε φυσικές καταστροφές- είναι ανθρωπογενείς!

Βασικό ζήτημα επομένως είναι  η πρόληψη, ο περιορισμός της βλάστησης, οι δήμοι κυρίως  περιορισμός να φροντίσουν για τον καθαρισμός οικοπέδων, για απόσυρση απορριμμάτων  από «χωματερές» σε ποτάμια χειμάρρους ενώ συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή  σε όσους ασχολούνται με αγροτικές εργασίες.

Αναφέρθηκε στην σημαντική βοήθεια της έκδοσης χαρτών επικινδυνότητας, που πρέπει καθημερινά να μελετούν οι εμπλεκόμενοι με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ωστόσο επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να  επαναπαυόμαστε σε αυτό το χάρτη, αλλά πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τις  τοπικές συνθήκες.

Τόνισε δε, την σημασία της στενής συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων της πολιτικής προστασίας  και των εθελοντών, με κοινό στόχο τον στρατηγικό σχεδιασμό δράσεων για τη διαφύλαξη των πολιτών από φυσικές καταστροφές.

Ειδική αναφορά στην αναγκαιότητα εθελοντικής συμμετοχής στον τομέα της πυροπροστασίας έκανε και ο επίσκοπος Ωλένης κ. Αθ. Μπαχός εκπροσωπώντας τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Ηλείας κ.  Γερμανό, στη σύσκεψη.

Τέλος, ακολούθησαν τοποθετήσεις και διάλογος μεταξύ όλων των παριστάμενων εκπροσώπων σχετικά με τις ανάγκες που υπάρχουν, τις  δράσεις και έργα που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά δυνητικά προβλήματα της καλοκαιρινής περιόδου 2016-2017.

Στην συνεδρίαση του ΣΟΠΠ, παρευρέθηκαν πλην του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γεωργιόπουλου και οι αντιπεριφερειάρχες Κ. Μητρόπουλος και Π. Μπράμος, ο  δήμαρχος Ζαχάρως κ. Φάμελος αντιδήμαρχοι  της πολιτικής προστασίας ως  εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι διοικητές των Πυροσβεστικών, Αστυνομικών Αρχών και Ενόπλων Δυνάμεων του Νομού, οι προϊστάμενοι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας (Δασών κλπ) , οι εκπρόσωποι των Εθελοντικών Ομάδων, καθώς και άλλων Φορέων σχετικών με αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.


Δείτε το βίντεο απο το Ilia 24:


Πηγή: ilia24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top