25 Ιουλ 2017
0 σχόλια

Ουδέν… νεώτερον για τα έργα στον Επικούριο Απόλλωνα

για τα έργα στον Επικούριο Απόλλωνα
Σημαντική καθυστέρηση για την ένταξη της καινούργιας μελέτης στο ΕΣΠΑ


«Σιγή ιχθύος» παρατηρείται εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού όσον αφορά τη συνέχιση του έργου αποκατάστασης του Ναού Επικούριου Απόλλωνα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που περιλαμβάνει επεμβάσεις στις μακρές πλευρές, καθώς  και αναστήλωση λιθίων στο βόρειο επιστύλιο του ονομαστού αρχαιολογικού μνημείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ» από  αρμοδίους  για την αναστήλωση  του Επικούριου, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εξέλιξη όσον αφορά την ένταξη του έργου  στο ΕΣΠΑ, παρά το γεγονός πως είχε αναφερθεί ότι στις αρχές του 2017 θα γινόταν η επανέναρξη των έργων αποκατάστασης στο μνημείο…

Ταυτόχρονα  στασιμότητα παρατηρείται μέχρι στιγμής όσον αφορά και την αντικατάσταση του στεγάστρου, το οποίο τοποθετήθηκε στο μνημείο πριν από 30 περίπου χρόνια και έκτοτε δεν έχει συντηρηθεί!

Το έργο της αντικατάστασης του στεγάστρου απεντάχθηκε τα τελευταία χρόνια, λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε γύρω από τις διαδικασίες του διαγωνισμού και την τελική υπογραφή με τον ανάδοχό του…

Το γεγονός  της σημαντικής καθυστέρησης για την συνέχιση των έργων που είναι αναγκαία για τη συντήρηση, διάσωση και ανάδειξη του Επικούριου, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην τοπική κοινωνία που βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στις αφίξεις επισκεπτών προς τα σπάνια αρχαιολογικά μνημεία.

Ωστόσο εκ μέρους των αρμοδίων του ΥΠ.ΠΟ. δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση, γύρω από τα έργα στο Ναό.

Η μελέτη

Η προτεινόμενη επέμβαση στις μακρές πλευρές  του μνημείου που περιλαμβάνει η νέα μελέτη την οποία έχει παρουσιάσει  η «ΠΡΩΤΗ», αφορά τα τμήματα της ανατολικής και δυτικής κιονοστοιχίας που περιλαμβάνουν συνολικά 22 κίονες.

Για τις εργασίες προτείνεται να χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα εργοταξιακή υποδομή, πέρα των τρεχουσών αναγκών του έργου (προμήθειες λίθων, αναλώσιμων υλικών, κατασκευή νέων συνδέσμων από τιτάνιο κ.α.).

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, ο συνολικός προϋπολογισμός της επέμβασης εκτιμάται στο ποσό των 4 εκατ. ευρώ, που αφορά σε ετήσιο κόστος έργου 300.000-350.000 ευρώ.

Εξάλλου όσον αφορά την πρόταση για την αναστήλωση τριών λίθων στο βόρειο επιστύλιο του ναού, αυτή κυρίως στοχεύει στην αποκατάσταση  της αποκομμένης (από το 1812) οριζόντιας στήλωσης λίθων της βόρειας όψης του μνημείου.

Όπως επισημαίνεται στην εν λόγω μελέτη, ο ναός αποτελώντας εξαίρεση στον κανόνα της διατήρησης των κλασσικών μνημείων, εξακολουθεί να διαθέτει ένα υψηλό ποσοστό, μεγαλύτερο του 60%, του δομικού του υλικού, ενώ εντυπωσιακή είναι και η ποσότητα του υλικού που υπάρχει διάσπαρτο στον αρχαιολογικό χώρο.

Αυτό οφείλεται στη μη ύπαρξη κοντινού αστικού κέντρου καθώς και στους δύσβατους ορεινούς δρόμους της περιοχής, που καθιστούσαν δύσκολη όσο και ασύμφορη τη μεταφορά βαρέων φορτίων!

Το μνημείο πάντως εξακολουθεί να παρουσιάζει στα τμήματα όπου δεν έχουν εκτελεστεί εργασίες αποκατάστασης κατά τα τελευταία χρόνια, πολλές και εκτεταμένες γεωμετρικές παραμορφώσεις, όπως είναι οι έντονες καθιζήσεις θεμελίων και δαπέδων, οι σημαντικές αποκλίσεις κιόνων , μετατοπίσεις επιστυλίων κ.α.

Κώστας Αντωνόπουλος
Πηγή:protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top