17 Αυγ 2017
0 σχόλια

Ηλεία: Το «μαύρο» διαμάντι στ’ αλώνια!

Το «μαύρο» διαμάντι στ’ αλώνια!
Ξεκίνησε ο τρύγος στα σταφιδοχώρια της Ηλείας με το βλέμμα στραμμένο στον… ουρανό


Απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη την Ηλεία ο αγροτικός κόσμος ζει στον πυρετό του τρύγου της μαύρης σταφίδας.

Με την ευχή για διατήρηση της καλοκαιρίας, οι σταφιδοπαραγωγοί παλεύουν με τις αντιξοότητες και τα προβλήματα της καλλιέργειας.

Ο ζουμερός καρπός που για αιώνες αποτελεί ένα από τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα της Ηλείας, έχει ωριμάσει και μαζεύεται με κόπο, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, για να απλωθεί στα αλώνια και να λιαστεί, προσφέροντάς μας μία από τις θρεπτικότερες και πολυτιμότερες τροφές.

Η καλλιέργεια της σταφίδας είναι πολύ απαιτητική.

Απαιτεί μεγάλη φροντίδα και αφοσίωση από την πλευρά του αγρότη για να παραχθεί ένα άκρως ποιοτικό προϊόν.

Η συγκομιδή της σταφίδας (τρύγος) γίνεται κατά τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο.

Το νωπό σταφύλι οδηγείται στα αλώνια για να αποξηρανθεί φυσικά κάτω από τον ήλιο. Στη συνέχεια συλλέγεται και οδηγείται προς μεταποίηση και τυποποίηση.

Η διαδικασία της συγκομιδής είναι ιδιαίτερα επίπονη και η αγωνία κορυφώνεται καθώς οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς μπορεί να πάνε στράφι από μια ξαφνική αναποδιά του καιρού.

Η δουλειά ξεκινά μόλις χαράξει για να προλάβουν τη δροσιά.

Σταματάνε κάποια στιγμή αποκαμωμένοι να ξαποστάσουν, στρώνοντας ένα υπαίθριο τραπέζι και συνεχίζουν όσο αντέξουν, όταν ο ήλιος έχει πια ζεστάνει το νερό στα παγούρια των εργατών.

Εκείνοι, ακούραστοι, όλη τη μέρα κόβουν σταφίδες γεμίζοντας τα κοφίνια κι έπειτα τα φορτώνονται στον ώμο επιδέξια για να τις κουβαλήσουν ως το αλώνι όπου θα αποξηρανθούν.

Συχνά τους ακούς να τραγουδούν ανά παρέες και η πλαγιά όπου δουλεύουν όλοι μαζί θυμίζει πολυφωνική γιορτή, σμίγοντας με το μονότονο τραγούδι των τζιτζικιών, που γίνεται εντονότερο με την αύξηση της ζέστης.

Λίγο πριν δύσει ο ήλιος ετοιμάζονται να φύγουν, αφού πρώτα κοιτάξουν καλά καλά τον ουρανό μήπως έχει κανένα ύποπτο σύννεφο που μπορεί να φέρει βροχή.

Η σταφίδα πρέπει να μείνει ανοιχτή για να στεγνώσει.

Αν όμως βρέξει, πρέπει ν’ απλώσουν τα πανιά να μην βραχεί και χαλάσει.

Δείτε περισσότερα στο: ilia24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top