30 Σεπ 2017
0 σχόλια

Εθελοντές - Αλληλέγγυοι Δίβρης: Τα τσακάλια μπήκαν στα μαντριά!

Τα τσακάλια μπήκαν στα μαντριά!
Αναστάτωση επικρατεί στους κτηνοτρόφους της Ορεινής Ηλείας, με την εμφάνιση τσακαλιών και επιδρομές τους σε μαντριά και βοσκότοπους.


 Όπως αναφέρουν οι Εθελοντές – Αλληλέγγυοι Δίβρης πλέον οι κτηνοτρόφοι, όπως και οι αγρότες, εκτός από το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα τσακάλια.

Σαφώς το οικοσύστημα πρέπει να διατηρηθεί αλλά σίγουρα με σύστημα, μέθοδο και κυρίως ενημέρωση ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα.

Η ύπαρξη τσακαλιών στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, έχει απασχολήσει αρκετές φορές και τη διοίκηση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου.

Στη διάρκεια συνελεύσεων της Γ’ ΚΟΠ έχει γίνει λόγος για αξιοσημείωτη αύξηση του πληθυσμού τους, με συνέπεια να δημιουργούνται αρκετές ζημιές σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αλλά και στην άγρια πανίδα γενικότερα.

Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία έχει ήδη δώσει εντολή στους ομοσπονδιακούς θηροφύλακες για την καταγραφή των θέσεων των τσακαλιών, αλλά και εκείνων των σημείων όπου τους γίνεται αναφορά από πολίτες, ώστε να αποκτηθεί ιδία άποψη σχετικά με τον πληθυσμό τους και την πυκνότητά του.

Το τσακάλι καλύπτεται από μια ασαφή νομοθεσία κι έτσι δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των προστατευόμενων ειδών.

Μάλιστα, ως το 1990 θεωρούνταν επιβλαβές είδος, ενώ ως το 1981 ήταν και επικηρυγμένο με αμοιβή από το Δασαρχείο για όποιον προσκόμιζε τα πόδια του ως αποδεικτικό στοιχείο της θανάτωσής του!

Το τσακάλι μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια έφτασε από κοινό είδος να απειλείται με εξαφάνιση στη χώρα μας και σήμερα να θεωρείται «Κινδυνεύον», σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα, 2009).

Σύμφωνα με στοιχεία του WWF, η περιοχή εξάπλωσής του έχει συρρικνωθεί σημαντικά σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του '90 και παρόλο που τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε κάποια δείγματα ανάκαμψης στη βόρεια Ελλάδα, συνεχίζει να είναι κατακερματισμένη, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο.

Αντίθετα όμως με την κατάσταση στην Ελλάδα, ο πληθυσμός του τσακαλιού έχει αυξηθεί ραγδαία στη Βουλγαρία και τις λοιπές βαλκανικές χώρες ενώ πλέον εξαπλώνεται και σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Ουκρανία.

Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top