14 Φεβ 2018
0 σχόλια

Στις αποθήκες το ελληνικό ελαιόλαδο μέχρι νεωτέρας

Στις αποθήκες το ελληνικό ελαιόλαδο μέχρι
Στις αποθήκες κρατούν πλέον οι παραγωγοί μέρος του ελαιολάδου που δεν έδωσαν σε συνεταιρισμούς ή σε εμπόρους-τυποποιητές,


ευελπιστώντας ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει σημειωθεί άνοδος των τιμών, οπότε και θα πουλήσουν με καλύτερους όρους τα τελευταία αποθέματα.

Την ίδια ώρα, με ομαλό ρυθμό συνεχίζονται οι εξαγωγές του προϊόντος, με τις τιμές παραγωγού κατά μέσο όρο να κυμαίνονται μεταξύ 3,50-3,60 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ».

Για τις τρέχουσες συνθήκες στο εμπόριο ελαιολάδου, μας ενημερώνει ο Νίκος Λάππας από την εταιρεία Alta Maremma: «Είναι όλοι ψιλοκαλυμμένοι. Δεν υπάρχει έλλειψη ελαιολάδου, οπότε δεν βιάζονται να κάνουν μαζικές αγορές.

Η ζήτηση είναι μέτρια για την εποχή, γιατί οι Ιταλοί αγόρασαν και συνεχίζουν να αγοράζουν ελαιόλαδο από την Τυνησία, η οποία είχε υπερπαραγωγή φέτος, καλές ποιότητες και βιολογικό προϊόν. Μάλιστα, το μισό τονάζ από την τυνησιακή παραγωγή θα το απορροφήσει η Ευρώπη.

Οι τιμές για αναχώρηση από την Τυνησία, αναλόγως της ποιότητας, βρίσκονται μεταξύ 3,40-3,45 ευρώ το κιλό. Επομένως, ο παράγοντας Τυνησία οδήγησε σε υποχώρηση των τιμών σε Ελλάδα και Ισπανία. Στην Ανδαλουσία, τώρα οι τιμές κυμαίνονται από 3,45-3,50 ευρώ το κιλό.

Οι τυποποιητές είναι πιεσμένοι και κοιτάνε να πάρουν από όπου μπορούν για να κατεβάσουν το κοστολόγιο».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Λάππα, στη Λακωνία (σσ. Μολάοι και κάτω), οι τιμές για το έξτρα παρθένο αγγίζουν τα 3,70-3,75 ευρώ το κιλό και στον υπόλοιπο νομό μεταξύ 3,55-3,60, ενώ σε Μεσσηνία και Ηλεία κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούν τα 3,50 ευρώ το κιλό.

Από τα 3,60 στα 3,50 στην Κόρινθο

Σχετικά με την εικόνα της αγοράς στην Κόρινθο, ο πρόεδρος του ΑΣ Αγ. Βασιλείου Κορινθίας, Μιχάλης Βαρδάκας, σημειώνει ότι σε πρόσφατη δημοπρασία έδωσαν 15-20 τόνους ελαιολάδου αρχικά με 3,60 ευρώ το κιλό και, εν συνεχεία, οι τιμές υποχώρησαν μεταξύ 3,50-3,55 ευρώ το κιλό. «Τώρα οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί στα 3,50 ευρώ το κιλό.

Υπάρχει ζήτηση και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής οι τιμές κυμαίνονται από 3,50-3,60 ευρώ το κιλό και δεν έχουν πάει πιο κάτω. Προς το τέλος της σεζόν, εκτιμώ ότι θα δούμε μια αύξηση», επισημαίνει ο ίδιος.

Μικρές συσκευασίες από την Cretan Mill

«Προσθέσαμε πλέον και συσκευασίες από 12ml έως 100ml, ακολουθώντας τον νέο νόμο για την υποχρεωτική χρήση μη επαναγεμιζόμενων φιαλών στην εστίαση και ήδη υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση γι’ αυτές.

Πρόκειται για ένα θετικό μέτρο όχι μόνο για τους παραγωγούς και για τους τυποποιητές, αλλά και για τους ίδιους τους καταναλωτές που πλέον μπορούν να γνωρίζουν το ελαιόλαδο που τους σερβίρουν στον κλάδο της εστίασης», όπως αναφέρει στην «ΥΧ» η Μαρία Φουλέ, διευθύντρια πωλήσεων στην εταιρεία Cretan Mill της οικογένειας Αλμπαντάκη με μακραίωνη παράδοση 150 ετών στην παραγωγή, στην τυποποίηση και στην εμπορία εξαιρετικού παρθένου κρητικού ελαιολάδου.

Σχετικά με τις τιμές παραγωγού στην Κρήτη, η κα Φουλέ αναφέρει ότι για το έξτρα παρθένο κυμαίνονται από 3,30-3,40 ευρώ το κιλό και για το βιολογικό έξτρα παρθένο βρίσκονται υψηλότερα, αγγίζοντας τα 4,20 ευρώ το κιλό.

Επόμενος στόχος τα 6 ευρώ για την ομάδα του Κάτω Αγιάννη Πιερίας

Την πιο υψηλή τιμή έξτρα παρθένου ελαιολάδου κατοχύρωσαν για ακόμη μια χρονιά οι παραγωγοί της ομάδας ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της Ένωσης Παραγωγών του Συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας.

Πιο συγκεκριμένα, το φημισμένο πλέον έξτρα παρθένο πιερικό ελαιόλαδο «Θεϊκό Όλυμπος» ξεκίνησε από τα 5,47 ευρώ το κιλό και ευελπιστούν να ανέλθει πάνω από τα 6 ευρώ.

Τα βήματα που ακολουθεί η ομάδα και πετυχαίνει αυτή την τιμή περιέγραψε στην «ΥΧ» ο οργανωτής της, Βασίλειος Γκριμούλας: «Πρώτον, έχει πιστοποίηση ολοκληρωμένης διαχείρισης Agro 2-1 και 2-2/2, 2-2/3, έχει πιστοποίηση μεταποίησης ISO 22000 και είναι τυποποιημένο. Επίσης, η οξύτητά του φέτος ήταν 0,27.

Επιπλέον, τα υπεροξείδια και τα λοιπά χαρακτηριστικά του, όπως προκύπτουν από τη χημική ανάλυση, είναι πολύ χαμηλά. Αυτά οφείλονται στο μικροκλίμα του Ολύμπου και την ολοκληρωμένη διαχείριση που εφαρμόζουμε στο υπέδαφος της Πιερίας.

Οι θερμοκρασίες που επικρατούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, οπότε και συγκομίζουμε, (5-20οC) είναι ιδανικές. Ο χρόνος μεταποίησης παίζει, επίσης, ρόλο.

Συγκομίζουμε και μέσα σε 24ώρες παράγεται το ελαιόλαδο στο πιστοποιημένο ελαιοτριβείο. Θα μπορούσαμε να το κατατάξουμε ως αγουρέλαιο, γιατί έχουμε μεγάλο ποσοστό 60%-70% κορωνέικης ελιάς, που είναι ημιάγουρες όταν τις μαζεύουμε».

Φανή Γιαννακοπούλου
Πηγή: ypaithros.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top