7 Φεβ 2018
0 σχόλια

Οι εξαγγελίες Τσίπρα για την Ηλεία

εξαγγελίες Τσίπρα για την Ηλεία
Πατρών-Πυργου, Επικούρειος, Καϊάφας, σιδηροδρομικό δίκτυο, υδρογονάνθρακες, φυσικό Αέριο


Οι εργασίες του 9ου Περιφεριακού Συνεδρίου έκλεισαν χθες στο Royal Theatre στην Πάτρα, με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.


Πριν την ομιλία του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδας Γιώργος Παπαναστασίου και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας έθεσαν και πάλι στις ομιλίες τους τα κεντρικά ζητήματα του Συνεδρίου.

Ο κ. Τσίπρας μετά από το σύσκεψη που είχε με τους υπουργούς που παραβρέθηκαν στο Συνέδριο, καθώς και με τον Περιεφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, όπου ενημερώθηκε για τα θέματα που συζητήθηκαν στις δύο ημέρες του Συνεδρίου, ανέβηκε στο βήμα και ανάμεσα στις αναφορές του υπήρχαν φυσικά τα θέματα της Ηλείας.

«Ξεκινά άμεσα»

Ο κ. Τσίπρας δεσμέυθηκε ότι η Ε.Ο. Πατρών-Πυργου θα ξεκινήσει άμεσα, τονίζοντας: «Οι πολίτες της Ηλείας, έχουν δίκιο να αισθάνονται σχετικά αδικημένοι, μιας και ο αυτοκινητόδρομος (Πάτρα-Πύργος) αφαιρέθηκε από την Κυβέρνηση Σαμαρά από τη Σύμβαση Παραχώρησης.

Το έργο ξεκινά άμεσα στο σύνολό του, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα γίνει με 200 Εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τον προϋπολογισμό των έργων».

Φεστιβάλ, Επικούρειος, Καϊάφας και Μουσείο Μπελογιάννη

Ειδική αναφορά από τον πρωθυπουργό είχαμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, για την Λίμνη Καϊάφα, αλλά και για τον Επικούρειο Απόλλωνα, ενώ δεσμεύτηκε ότιθα στηρίξει τον Δήμο Αμαλιάδας για μετατροπή της Μόνιμης Έκθεσης Μπελογιάννη σε Μουσείο:

«Καλωσορίζουμε την απόφαση της Περιφέρειας να παραχωρήσει το σταφιδεργοστάσιο του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού  στον Πύργο, προκειμένου να μετατραπεί σε έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ.

Από την δική μας πλευρά, πέρα από την σταθερή επιχορήγηση που έχει διασφαλιστεί, ενισχύουμε τον θεσμό με επιπλέον 8 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους.

Τα χρήματα θα δοθούν από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού στο κτίριο που παραχωρεί η Περιφέρεια. Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομίας έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Καϊάφα.

Μίας περιοχής μοναδικού φυσικού κάλλους που υπέστη μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές του 2007 και έκτοτε είχε αφεθεί στην τύχη της.

Οι παρεμβάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Σε πρώτη φάση διαθέτουμε 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των δικτύων υποδομών της Λίμνης, ώστε να διαμορφωθεί ένα πρότυπο οικοτουριστικό μοντέλο στην περιοχή, με αναβαθμισμένες υποδομές που θα στηρίξει την τοπική οικονομία.

Ο Επικούρειος Απόλλωνας, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κλασσικά μνημεία της Ηλείας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, ενταγμένο στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Από τα προγράμματα ΕΣΠΑ έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση εργασιών για την αποκατάσταση και την ανάδειξή του.

Πριν από λίγο καιρό είχα την χαρά να εγαικιανάσω την μόνιμη Έκθεση για τον Νίκο Μπελογιάννη, στην Αμαλιάδα.

Μια συμβολική προσπάθεια να τιμήσουμε έναν άνθρωπο – σύμβολο, και να μιλήσουμε ξανά για την ιστορία, χωρίς διαιρέσεις και φανατισμούς.

Από αυτό το βήμα δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε τον Δήμο Αμαλιάδας και την Βουλή για τη μετατροπή της Μόνιμης Έκθεσης Μπελογιάννη σε Μουσείο», ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού.

Υδρογονάνθρακες

Σε ότι αφορά τους Υδρογονάνθρακες, ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων:  «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παίζει σημαντικό ρόλο στο πεδίο ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων.

Έχουν υπογραφεί ήδη δυο συμβάσεις παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, στις χερσαίες περιοχές της ΒΔ Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας. Και άλλες δύο στις θαλάσσιες περιοχές στα Δυτικά του Πατραϊκού Κόλπου και του Δυτικού Κατάκολου.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, δεδομένου ότι προβλέπεται να αποδίδεται στις Περιφέρειες της χώρας όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες περιφερειακός φόρος 5% από τα έσοδα που θα προκύψουν στη φάση της παραγωγής».

Φυσικό Αέριο

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η ΔΕΔΑ θα καταθέσει άμεσα σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε μια σειρά από πόλεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας: Η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος.

Ανακαίνιση σιδηροδρομικής γραμμής

Σε ότι αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ηλείας, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορές.

Ειδικότερα, μίλησε για οριστικές μελέτες για την υπόγεια διέλευση του τρένου από τον Άγιο Διονύσιο έως τον Άγιο Ανδρέα και σύνδεση με το νέο Λιμάνι στο ύψος της Πειραϊκής Πατραϊκής αλλά και με τη γραμμή προς Πύργο.

Και ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η ανακαίνιση της γραμμής προς τον Πύργο. Ενώ τόνισε: «Γνωρίζετε επίσης πως το 2016 ολοκληρώθηκαν οι οριστικές μελέτες για την κανονικοποίηση και ηλεκτροκίνηση της Γραμμής Πάτρα Πύργος Ολυμπία Κατάκολο. Μελέτες που είχε διακοπεί η χρηματοδότησή τους το 2014 αλλά τις υλοποιήσαμε.

Ήδη προχωράμε στην εκπόνηση της χρηματοοικονομικής ανάλυσης για την ανάπτυξη της Γραμμής προκειμένου να ευοδωθεί η προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτών μέσω του Σχεδίου Junker στο οποίο έχει ενταχθεί».

Σχολή στην Ηλεία

Τέλος, ο πρωθυπουργός δεσμέυτηκε για ίδρυση Σχολής Πολιτισμικών Σπουδών και Διαχείρισης στην Ηλεία, τονίζοντας: Αξιοποιείται το συγκριτικό πλεονέκτημα του κάθε τόπου.

Το πολύτιμο πολιτιστικό κεφάλαιο που έχει τις ρίζες του στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής»

Μιχάλης Δημητρόπουλος
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top