26 Φεβ 2018
0 σχόλια

Στον «πάγο» η χώρα – Η «Λητώ» έφερε χιόνια και βροχές

Η «Λητώ» έφερε χιόνια και βροχές
Μεγάλη επιδείνωση παρουσίασε  κατά τη διάρκεια της νύχτας ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά και τις χαμηλές θερμοκρασίες.


 Χιόνια έπεσαν τις πρωινές ώρες της Δευτέρας σε περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς και στην ορεινή Χαλκιδική. Χιονοπτώσεις σημειώνονται στη δυτική Μακεδονία, όπου σε πολλές περιοχές επικρατούν συνθήκες παγετού.

Κλειστός παραμένει από τις 3 τα ξημερώματα ο επαρχιακός δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου, ενώ προς το παρόν η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στους υπόλοιπους δρόμους του νομού Θεσσαλονίκης.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε αρκετούς ορεινούς δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ κανονικά γίνεται η κίνηση στην ΠΑΘΕ. Στη Δυτική Μακεδονία, αλυσίδες ή χιονολάστιχα απαιτούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπως επίσης στον βασικό κορμό της Εγνατίας Οδού (στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών).

Επίσης με απόφαση της Νομαρχίας κλειστά έμειναν τη Δευτέρα τα σχολεία σε Ασβεστοχώρι, Χορτιάτη, Φίλυρο και Εξοχή. Το ίδιο ισχύει με τις σχολικές μονάδες του δήμου Χαλκηδόνας, ενώ δεν θα διεξαχθούν μαθήματα στις δημοτικές ενότητες Λαχανά, Βερτίσκου και Σοχού του δήμου Λαγκαδά.

Συνεχείς και πυκνές χιονοπτώσεις εκδηλώνονταν  καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας και στην Ήπειρο, σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 700 μέτρων, με το ύψος του χιονιού το πρωί να φτάνει στα 40-50 εκ.

Στα «λευκά» έχουν ντυθεί Μέτσοβο, Ζαγόρι, Κόνιτσα, ενώ χιόνι έπεσε  και στον Δήμο Ζίτσας.

Στα χωριά της δυτικής Φθιώτιδας, καθώς επίσης και στην Ευρυτανία η χιονόπτωση ξεκίνησε από το Σάββατο.

Η Κεντρική Ελλάδα ξύπνησε επίσης με έντονες χιονοπτώσεις σε όλες τους ορεινές της περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο προς Δομοκό, Καρπενήσι και Άμφισσα, με τα μηχανήματα της Περιφέρειας να δυσκολεύονται λόγω της εντυπωσιακής χιονόπτωσης.

Τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στο Δομοκό και στο «16», παρά το γεγονός ότι στο σημείο βρίσκονται μηχανήματα ήδη από την Κυριακή. Πριν ξημερώσει στο σημείο βρέθηκαν πέντε μηχανήματα και θα ενισχυθεί κι άλλο το δίκτυο όσο διαρκεί η χιονόπτωση.

Επίσης, με απόφαση του Δημάρχου Δημήτρη Τζιαχρήστα, «δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Δημοτικών Ενοτήτων Δομοκού, Θεσσαλιώτιδας  και Ξυνιάδος του Δήμου Δομοκού, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 από τις 7:00π.μ. και μέχρι τη λήξη της ημέρας,  λόγω χιονόπτωσης και  χαμηλών θερμοκρασιών στην περιοχή».

Η «Λητώ» θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά-βορειοανατολικά με αποτέλεσμα τη γρήγορη βελτίωση του καιρού μέσα στη Δευτέρα. Από χθες το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η «Λητώ» κινούμενη γρήγορα προκαλεί βροχές και καταιγίδες οι οποίες στη Δυτική Πελοπόννησο, Δυτική Στερεά, Ήπειρο και στα νησιά του Ιονίου είναι ισχυρές.

Ισχυρές καταιγίδες επηρέασαν και την Αττική.

Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν σταδιακά ολόκληρη τη χώρα με κατά τόπους έντονα φαινόμενα.

Πηγή: reader.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top