22 Απρ 2018
0 σχόλια

'Ανω – κάτω από την απλή αναλογική η Ηλεία και οι Υποψήφιοι Δήμαρχοι

'Ανω – κάτω από την απλή αναλογική η Ηλεία και οι Υποψήφιοι Δήμαρχοι
Σε αχαρτογράφητα νερά είναι αναγκασμένες να «πλεύσουν» πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις, καθώς αναγκάζονται να επιβιώσουν με την απλή αναλογική.


«Φόβος» σε κόμματα και αυτοδιοικητικά κατεστημένα...

Δυνατά στο παιχνίδι νέες δυνάμεις. Ανακατατάξεις σε «φιλίες» και ισορροπίες.

Ο ρόλος των ΜΜΕ.

Πολιτικές και αυτοδιοικητικές αναταράξεις προκαλεί η απλή αναλογική, η οποία είναι βέβαιο ότι θα είναι το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (2019), αλλά και οι θεσμικές αλλαγές που θα φέρει στην αυτοδιοίκηση το νέο πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες.

«Φόβος» σε κόμματα και κατεστημένα

Η απλή αναλογική αποτελεί ένα εκλογικό σύστημα, στο οποίο δεν έχουν δοκιμάσει τις δυνάμεις τους ούτε τα κόμματα, αλλά ούτε και τα αυτοδιοικητικά κατεστημένα.

Έτσι, το νέο εκλογικό σύστημα προκαλεί ήδη πανικό στις πολιτικές δυνάμεις και στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες που είχαν μάθει να πολιτεύονται εντός του πολιτικά ασφαλούς πλαισίου της ενισχυμένης αναλογικής, ενός εκλογικού συστήματος που πριμοδοτούσε δυσανάλογα τις πλειοψηφικές δυνάμεις κάθε δήμου και κάθε περιφέρειας.

Ανακατατάξεις

Λίγες μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση της απλής αναλογικής είναι εμφανές ότι οι …παρενέργειες των επερχόμενων αλλαγών έχουν εμφανιστεί, δεδομένου ότι, ήδη, καταγράφεται καθημερινά…αναταραχή μεταξύ πολιτικών και αυτοδιοικητικών στελεχών, τα οποία μέχρι σήμερα είτε διατηρούσαν στενές σχέσεις, είτε συνυπήρχαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Νέες δυνάμεις στο παιχνίδι

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος της αυτοδιοίκησης είναι σαφές ότι δίνει σημαντικές δυνατότητες σε νέες αυτοδιοικητικές δυνάμεις να εισέλθουν στην τοπική αυτοδιοίκηση με αξιώσεις.

Το γεγονός ότι, πλέον, θα είναι πιο εύκολο γι’ αυτές τις δυνάμεις να αποτυπώσουν τη δυναμική τους στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, αλλά και το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι πιο ελαστικό, σε σχέση με την συγκρότηση ψηφοδελτίων, είναι προφανές ότι έχει ανοίξει την όρεξη σε δυνάμεις, που μέχρι σήμερα απέφευγαν να εμπλακούν σε μια διαδικασία, που δεν τους έδινε δυνατότητες ουσιαστικής παρουσίας στα αυτοδιοικητικά συλλογικά όργανα.

Η ενεργοποίηση όλων αυτών των δυνάμεων καταγράφεται, πλέον, καθημερινά και, προφανώς, έχει εντοπιστεί και από τις δυνάμεις που μέχρι σήμερα, με τη βοήθεια του θεσμικού πλαισίου, είχαν μάθει να διαφεντεύουν την αυτοδιοίκηση.

Ο δήμος Πύγου

Οι παρενέργειες των επερχόμενων αλλαγών στην αυτοδιοίκηση έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στους δήμους της Ηλείας.

Δείτε εδώ αναλυτικά:

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Μια ντουζίνα (12) +... Μνηστήρες για το Δημαρχιακό θώκο της πόλης !


ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΤΟ - Ποιανού υποψηφίου δημάρχου Πύργου είναι δεκανίκι η ''Νέα Δημοτική Κίνηση'';

Ο δήμος Ήλιδος

Δήμος ΗΛΙΔΑΣ - Δημοτικές εκλογές 2019 - Τρεις +1 σίγουρες υποψηφιότητες και ...άλλες 5 στον αέρα!

Τα ΜΜΕ

Στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον του αυτοδιοικητικού τοπίου είναι σαφές ότι θα εμπλακούν και τα ΜΜΕ, όπως συμβαίνει πάντοτε.

Μάλιστα, όσοι είναι έμπειροι παρατηρητές έχουν καταλάβει εδώ και καιρό ότι με αφορμή άσχετα θέματα της επικαιρότητας πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες επιχειρούν να «στήσουν» την επικοινωνιακή τους πολιτική.

Η συγκεκριμένη τακτική αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες με πρώτο στόχο να «ψαλιδιστούν» εκείνοι και εκείνες που φαίνεται να καταγράφουν αυτοδιοικητική δυναμική.

Βεβαίως, επειδή και ο χώρος των ΜΜΕ είναι διαρκώς μεταβαλλόμενος, είναι σαφές ότι στο παιχνίδι των πολιτικών και αυτοδιοικητικών εξελίξεων θα μπουν νέα «μιντιακά» δεδομένα, τα οποία αναμένεται να αποσαφηνιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top