17 Απρ 2018
0 σχόλια

«Ο μαχητής θα πέσει κάτω, μα ότι κι αν γίνει θα σηκωθεί…»

Μήνυμα ελπίδας από τον 15χρονο Μάριο που δίνει την σκληρή μάχη με τον καρκίνο
Μήνυμα ελπίδας από τον 15χρονο Μάριο που δίνει την σκληρή μάχη με τον καρκίνο


«Ο μαχητής θα πέσει κάτω, μα ότι κι αν γίνει θα σηκωθεί», αυτά είναι τα λόγια του Μάριου από τη Ζαχάρω που σε λίγους μήνες θα γίνει 15 ετών… και βάλθηκε να αποδείξει πως ανήκει κι εκείνος στους «μαχητές» που δεν το βάζουν κάτω!

Πριν από μερικές μέρες, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ενημερώθηκε ότι ένα παιδί από τη Ζαχάρω ανεβαίνει το δικό του «Γολγοθά» εδώ και αρκετές εβδομάδες καθώς  πάσχει από καρκίνο και κινδυνεύει να χάσει το ένα του πόδι.

Ο Μάριος δίνει την δική του μάχη, από την περασμένο Οκτώβρη όπου βρίσκεται στην Αθήνα φιλοξενούμενος από την «Φλόγα» καθώς μαζί με τους γιατρούς του νοσοκομείου Ελπίδα, δίνει την δική του μάχη για τη ζωή.

Η μάχη

Ο Μάριος πέρσι το καλοκαίρι παραπονέθηκε στον πατέρα του, ότι πονάει το πόδι του. Αρχικά ο κ. Διονύσης Φωτόπουλος –πατέρας του Μάριου, πήρε το παιδί και το πήγε σε ορθοπεδικό για να τον εξετάσει. 

Η αρχική εκτίμηση του ορθοπεδικού, ήταν πως ο Μάριος είχε κάταγμα στην περόνη, ενώ οι δεύτερες εξετάσεις του παιδιού έδειχναν να παρουσιάζει αιμάτωμα (καθώς υποβλήθηκε σε triplex αγγείων).

Η απεικόνιση όμως των εξετάσεων του Μάριου έδειχνε κι ένα μικρό σχετικό κομμάτι σαν ζελέ. Με την κατάσταση της υγείας του Μάριου να δυσχεραίνει (το πόδι του παιδιού πρήζονταν ενώ είχε κάνει και ένα εξόγκωμα σαν «μανταρίνι»)  οι  γονείς αποφάσισαν  να στείλουν στα τέλη Οκτώβρη τις εξετάσεις του παιδιού σε μία γνωστή γιατρό τους στην Αθήνα.

Η γιατρός ενημέρωσε τους γονείς ότι αυτό το οποίο βλέπει είναι ένας όγκος στο πόδι του Μάριου κι έτσι οι γονείς μαζί με το παιδί έφυγαν για την Αθήνα. 

Ο Μάριος εισήχθη στο Αγλαΐα Κυριακού. Φτάνοντας στο νοσοκομείο έκανε μαγνητική η  οποία δυστυχώς επιβεβαίωσε τα λεγόμενα τους ιατρού, ότι δηλαδή ο Μάριος είχε όγκο. Μετά την επιβεβαίωση αυτή οι γιατροί προχώρησαν σε βιοψία, όπου διαπίστωσαν ότι το παιδί πάσχει από σαρκώματος Εwing.

Την ίδια στιγμή όμως για τον Μάριο ξεκινούσε μία νέα περιπέτεια καθώς έπαθε σηψαιμία και χρειάστηκε να δώσει μία ακόμα σκληρή μάχη καθώς ο κίνδυνος να χάσει το πόδι του ήταν ορατός.

Οι θεραπείες (χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες) ξεκίνησαν άμεσα και η υγεία του Μάριου άρχισε να βελτιώνεται, χωρίς κανείς να μπορεί να μιλήσει με απόλυτη βεβαιότητα για το τι θα γίνει στην συνέχεια.

Το σήμερα

Ο Μάριος ετοιμάζεται να μπει στο χειρουργείο σε περίπου έναν μήνα από σήμερα και τότε ίσως να γνωρίζει το τι τελικά θα γίνει με το πόδι του.

Ο ίδιος παρά τα όσα έχει περάσει παραμένει αισιόδοξος, χαμογελά θέλοντας να δώσει δύναμη στους δικούς του ανθρώπους που είναι συνέχεια δίπλα του και τον στηρίζουν στην σκληρή μάχη που κλήθηκε να δώσει.

Η μητέρα και ο πατέρας του Μάριου μένουν δίπλα του διαρκώς στην Αθήνα ενώ ο μικρός αδερφός του παραμένει στην Ζαχάρω – καθώς συνεχίζει το σχολείο του «φιλοξενούμενος» στο σπίτι του θείου του.

Το όνειρο του Μάριου είναι να σταθεί και πάλι στα πόδια του, να παίξει και πάλι μπάσκετ στην ομάδα του κάνοντας για μία ακόμα φορά περήφανους τους γονείς του κι αφιερώνοντας ίσως το πρώτο του καλάθι στην μητέρα του, που λίγο πριν ο Μάριος αρρωστήσει είχε περάσει κι η ίδια τον δικό της «Γολγοθά» καθώς παρουσίασε γλοίωμα στον εγκέφαλο και εγχειρίστηκε στην Πάτρα τρείς μήνες πριν ο Μάριος αρχίσει να σηκώνει τον δικό του «σταυρό». 

Αυτή τη στιγμή η οικογένεια έχει ανάγκη από στήριξη καθώς τα οικονομικά τους βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Στο πλευρό τους βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος του Ξηροχωρίου, κι απλοί πολίτες που γνωρίζοντας το πρόβλημα θέλησαν να βοηθήσουν.

Η «μάχη» του Μάριου θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, ενώ ο ίδιος ως γνήσιος μαχητής υπόσχεται πως και πάλι θα σηκωθεί…!

Τι είναι σάρκωμα Ewing

Το σάρκωμα Ewing είναι ένας κακοήθης όγκος , αποτελεί την πιο κακοήθη μορφή νεοπλάσματος των οστών. Ο όγκος αυτός  μπορεί να εμφανιστεί σε  οστά ή σε μαλακούς ιστούς.

Οι ηλικίες αιχμής για εμφάνιση σαρκώματος Εwing  είναι μεταξύ 10 και 20, αλλά μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες μπορούν επίσης να νοσήσουν .

Η εμφάνιση του σαρκώματος Ewing  συνδέεται  κατά κάποιο τρόπο με τις περιόδους ταχείας ανάπτυξης του σώματος (εφηβεία) , με μέσο όρο εμφάνισης τις ηλικίες 14-15 έτη.

Ωστόσο, το σάρκωμα Ewing παραμένει ένας εξαιρετικά σπάνιος όγκος σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Τα συμπτώματα της σαρκώματος  Ewing ποικίλουν από άτομο σε άτομο και ανάλογα με την τοποθεσία και το μέγεθος του όγκου.

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι πόνος οίδημα (διόγκωση) και  ευαισθησία στην πάσχουσα περιοχή. Το σάρκωμα Ewing είναι συνήθως ευαίσθητο στη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Οι σύγχρονες θεραπείες βασίζονται σε χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με τοπική θεραπεία (χειρουργική αφαίρεση του όγκου ή / και ακτινοθεραπεία στον κύριο όγκο).

Άννα Αγγελίδου
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top