29 Μαΐ 2018
0 σχόλια

Ηλεία: Μια μικρή αναφορά στον αρχαιολογικό χώρο «Νέστορ Κακοβάτου» Δ.Δ. Καλίδονας

Ηλεία: Μια μικρή αναφορά στον αρχαιολογικό χώρο «Νέστορ Κακοβάτου» Δ.Δ. Καλίδονας
Μέσα στα γεωγραφικά όρια του Δ.Δ. Καλίδονας, που απέχει σχεδόν 2 χιλ. από το Δ.Δ. Κακοβάτου, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Νέστορα.


Ο Σύλλογος μας επί σειρά ετών έκανε μεγάλες προσπάθειες με επιστολές στον τύπο και στην Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας. για να επισημάνει τη σπουδαιότητα του χώρου αλλά και την δρομολόγηση έρευνας και έναρξης νέων ανασκαφών στον εν λόγω χώρο.

Με ειδική άδεια από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, εκτυπώσαμε συλλεκτικό ημερολόγιο των ευρημάτων του Νέστορα για το 2008, και μας παραχωρήθηκαν φωτογραφίες των Ευρημάτων, οι οποίες κοσμούν το Λαογραφικό μας Μουσείο.

Τον Οκτώβριο του 2007, με αποκλειστική ευθύνη του , και σε συνεργασία με την κα Χατζή, είχε προγραμματιστεί ημερίδα με θέμα τον Αρχαιολογικό χώρο του Νεστόρα.

Δυστυχώς οι πυρκαγιές μας έφεραν τα πάνω κάτω και δεν πραγματοποιήθηκε η ημερίδα.

Οι επαφές μας στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν σταμάτησαν την συνεργασία μας με την Εφορεία της Αρχ. Ολυμπίας και προσωπικά με την κα Χατζή, η οποία είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον.

Σε όλες τις επισκέψεις του ΔΣ στο γραφείο της, μας ενεθάρρυνε και μας είχε διαβεβαιώσει ότι θα γίνονταν επέμβαση στο χώρο σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Πράγματι τον Αύγουστο του 2011 από το Πανεπιστήμιο Κλασσικής Αρχαιολογίας του Albert Ludwings Universitat Freiburg υπό την εποπτεία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών έγιναν ανασκαφές και έδωσαν και πάλι πλήθος ευρημάτων αν και έγινε στις προ υπάρχουσες τομές της ανασκαφής του 1907 και 1908 και όχι σε νέες.

Έγινε επίσης γαιομαγνητική επισκόπηση του χώρου με αποτέλεσμα την ύπαρξη και νέων δομών στο υπέδαφος.

Κατόπιν όλων των αναλύσεων σε ημερίδα μου διοργανώθηκε τον Νοέμβριο του 2016 ανακοινώθηκε η ύπαρξη και τέταρτου θολωτού τάφου.

Όλα τα νέα ευρήματα κατεγράφησαν και είναι υπό ‘έκδοση, όπως μας έχει ενημερώσει η αρμοδία υπάλληλος της Εφορείας Αρχ. Ολυμπίας.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος που προσέφερε ο Σύλλογος μας σε όλο το Συνεργείο στην Καλίδονα , η Καθηγήτρια του Γερμανικού Πανεπιστήμιου μας ενημέρωσε για τα νέα ευρήματα.

Το πιο εντυπωσιακό για όλους μας ήταν που βρέθηκε πιθάρι με απολιθωμένα σύκα.

Αυτό σημαίνει ότι στην περιοχή ήταν εμπορικό κέντρο , που κύρια απασχόληση ήταν η γεωργία και ιδιαίτερα η εντατική καλλιέργεια σύκων, η οποία ήταν πολύ διαδεδομένη σε ολόκληρη την ΝΔ Πελοπόννησο.

Η περιοχή ήταν ένα Εμπορικό κέντρο της πρώιμης μυκηναϊκής εποχής, τα δε ευρήματα που απέδωσαν οι θολωτοί τάφοι του Νέστορα δηλώνουν επαφές τόσο με τη δύση όσο και με την Ανατολή.

Έκλεισε την ενημέρωσή της με ευχαριστίες και με την υπόσχεση ότι θα επανέλθουν μετά ένα χρόνο για να συνεχίσουν. Δυστυχώς η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε να συνεχισθούν οι ανασκαφές κατά την άποψή μας.

Μετά από όλα αυτά που σας αναφέρουμε περιληπτικά , όλοι οι φορείς του τόπου μας έχουμε ηθική υποχρέωση να διασώσουμε και προβάλλουμε τον τόπο μας γιατί <<κάτω από τα πόδια μας>, κρύβονται θησαυροί που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε πολιτιστικά και ιστορικά την περιοχή μας.

Ο Σύλλογος μας πήρε αυτές τις πρωτοβουλίες, γιατί εκτός από τις διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί , κάνει μεγάλες προσπάθειες ώστε οι σκοποί και οι επιδιώξεις του να μην περιορίζονται στα στενά τοπικά ‘όρια του Δ.Δ. Καλίδονας αλλά να γίνονται γνωστά στην ευρύτερη περιοχή.

Παρότι υπάρχει μια πικρία σε όλους τους Καλιδοναίους για το λάθος που έγινε από τον Γερμανό Αρχαιολόγο WALFER το 1908 και καταγράφει, όπως είναι καταγεγραμμένος, και δεν είναι δυνατόν να αλλάξει, δεν σταθήκαμε εκεί.

Τα ξεπεράσαμε όλα και αρχίσαμε να δουλεύουμε για όλη την περιοχή μας.

Γιατί γνωρίζουμε ότι ο <<Αρχαιολογικός χώρος Κακοβάτου>>, δεν ανήκει αποκλειστικά, ούτε στον Κακόβατο, ούτε στην Καλίδονα, αλλά ανήκει στην Ηλεία, στην Ελλάδα σε όλο τον κόσμο και αισθανόμαστε περηφάνια και αίσθημα ευθύνης για αυτό τον ευλογημένο τόπο.

Κλείνοντας τη μικρή αυτή αναφορά μας οφείλουμε ως Σύλλογος, αλλά και ως χωριό να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειές της κας Χατζή, η οποία βλέποντας από κοντά το ενδιαφέρον μας και την αδικία που είχε γίνει εκείνη την εποχή, έστειλε επιστολή στον Σύλλογο, στο Δήμο Ζαχάρως και σε άλλες υπηρεσίες όπου έκρινε, και μας ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής θα αναγράφεται: Αρχαιολογικός χώρος<<Νέστορ Κακοβάτου>> Δ.Δ. Καλίδονας, με το σκεπτικό να αποκατασταθεί εν μέρει η αδικία που είχε γίνει.

Όλα αυτά αφορούν την ιστορική αλήθεια για τον τόπο που γεννηθήκαμε , μεγαλώσαμε και γαλουχηθήκαμε , την Καλίδονα.

Δεν υπάρχει κανένα ίχνος διάθεσης τοπικιστικών σκοπιμοτήτων. Τα όρια είναι γνωστά σε όλους. Και οι σχέσεις των κατοίκων και των δύο διαμερισμάτων είναι άριστες.

Η ευχή μας είναι να επαναληφθούν οι ανασκαφές και να έρχονται στο φως νέα ευρήματα…!!

Oι φωτογραφίες ειναι από τον Αυγουστο 2011 και από τη φιλοξενεία μας στο Πολ.Κέντρο στην Καλίδονα.














Triantafullia Niarchou
Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας "Σάρενα"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top